Een beauty van een taart… Die spotte ik rond Valentijnsdag op de blog van Pauline, van Uit Pauline’s Keuken. Ik wilde ‘m ook graag maken, maar dat kwam er steeds maar niet van. Tot vorige week, want toen deed ik een poging. Die jammerlijk mislukte, want het bovenste laagje deeg scheurde finaal. Potverdorie, weg leuke hartjes op m’n taart. Altijd irritant als een taart mislukt. Toch gaf ik niet op en deed ik op tweede paasdag nog een poging. Dit keer met assistentie van Jelm, want ik kon wel wat extra handjes gebruiken met het afwerken van de taart. Samen legden we de super voorzichtig de bovenkant op de taart. Yes, nailed it! Tot de taart uit de vorm moest, want dat ging helaas niet zonder slag of stoot. Hij bleef op één punt wat aan de vorm kleven en brak daarom een beetje af. Wederom moest Jelm acuut bijspringen. Heeeelp! Ik baalde wel wat dat ‘ie nu alsnog niet perfect eindigde, maar afijn, niks aan te doen. Ik heb de brokstukjes er weer een beetje tegenaan gedrukt en toen, hup, foto’s gemaakt. Vind ‘m alsnog best wel een beauty. Wat vind jij? Benieuwd naar het recept van Pauline? Lees dan verder. 🙂
Ingrediënten
voor het deeg
300 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
1 ei + 1 eigeel
175 gram koude roomboter
1 eetlepel water
2 eetlepels suiker
wat zout
voor de fruitvulling
600 gram diepvries kersen (ander fruit kan ook! Ik gebruikte ‘zomerfruit’ uit de diepvries van de Albert Heijn)
een scheutje water
2 eetlepels suiker (of een beetje meer, als je net als ik van zoet houdt!)
2 theelepels maïzena
1 theelepel water
Wat moet je doen:
- Doe de bloem met een snuf zout, het hele ei en de basterdsuiker in de kom. Snijd de koude roomboter in blokjes en gooi dit er ook bij. Kneed er een egaal en soepel deeg van.
- Blijft je deeg heel droog en wordt het niet soepel en egaal? Dan kun je altijd nog een eetlepel koud water toevoegen.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
- Ga in de tussentijd verder met het maken van de vruchtencompote. Verwarm het fruit met een klein scheutje water en suiker naar smaak. Laat het een minuut of 10 zachtjes koken.
- Meng de maizena met het water. Roer er een klontvrij papje van.
- Zodra de vruchtjes een beetje stuk gekookt zijn is het tijd om het maizena-papje toe te voegen. Breng de compote nog even kort aan de kook, zodat deze in kan binden. Laat de compote daarna iets afkoelen.
- Vet een taartvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Volgens Pauline kun je het beste een vorm van 23 cm gebruiken, maar die had ik niet. Ik had alleen een vorm van 28 cm in huis en dat ging ook prima. Het deeg is genoeg om ook een vorm van 28 cm nog te kunnen bekleden. Wel moet ik zeggen dat ik een klein beetje extra vruchtencompote heb gemaakt voor de zekerheid. Ik gebruikte ongeveer 750 gram vriesfruit.
- Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
- Rol iets meer dan de helft van het deeg uit tot een dunne lap. Bekleed de bodem en de rand van de taartvorm hiermee. Giet daarna de vruchtencompote in de taartvorm.
- Rol van het resterende deeg een ronde lap en steek hier voorzichtig hartjes uit met een stekertje. Zorg ervoor dat deze lap niet té dun is, want dan scheurt de boel snel.
- Til de lap voorzichtig op en leg ‘m op de taartvorm. Verwijder de overtollige randjes.
- Pak de eidooier erbij en klop ‘m los. Bestrijk de taart voorzichtig met eigeel met behulp van een kwastje. Strooi daarna 2 eetlepels suiker over de taart.
- Schuif de taart daarna de oven in. Volgens Pauline heeft de taart ongeveer 30 à 35 minuten nodig om gaar te worden. Mijn taart heeft er ietsje langer in gestaan, ik denk zo’n 45 minuten.
- Laat de taart goed afkoelen voor je ‘m aansnijdt, want als de vulling nog warm is zal je merken dat ‘ie heel erg gaat lopen en dat is niet de bedoeling.
Het leuke aan dit taartje vind ik dat je helemaal geen ingewikkelde ingrediënten nodig hebt. Het is in feite een groot zandkoekje met vulling. Met een dot vers geklopte slagroom erop vind ik ‘m het allerlekkerste. Wat denk jij ervan?
No Comments