Koken

Appelkruimelcake met gedroogde cranberry’s


Ik zei vorige week dat zondag voortaan bakdag zou zijn op de blog, dus hup, hierbij het bakrecept van deze zondag. Dit keer heb ik het recept voor je van een heerlijke appelkruimelcake met kaneel en gedroogde cranberry’s. Zo’n heerlijke combinatie. En super makkelijk om te maken. Ben je niet zo van de cranberry’s? Je kunt ze ook heel goed vervangen door wat rozijnen of wat nootjes. Net wat jij wilt.

Wil je ook graag aan de bak? Hierbij het recept!

Ingrediënten

voor de crumblelaag:

100 gram bloem
50 gram havermout
100 gram koude roomboter
75 gram lichtbruine basterdsuiker
een snufje zout

voor de cake:

200 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram bloem
200 gram ongezouten roomboter
4 eieren
een snufje zout
4 appels
1 theelepel kaneel
100 gram gedroogde cranberry’s

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de kruimellaag.
  2. Snijd de koude boter in blokjes en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kneed dit met je handen tot een grof kruimeldeeg. Zet daarna even weg in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Pak er een ovenschaal of een bakvorm bij van ongeveer 23 x 30 cm. Vet de vorm in en bekleed de vorm met wat bakpapier.
  4. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appel in blokjes. Meng in een kom met een flinke theelepel kaneel en de cranberry’s. Zet even aan de kant.
  5. Doe de boter in een pannetje en laat dit langzaam smelten op een laag vuurtje. Zet daarna het vuur uit en laat een beetje afkoelen.
  6. Doe de eieren in een kom. Voeg de suiker en het zout toe. Mix dit een paar minuten tot je een luchtig mengsel hebt.
  7. Giet de gesmolten boter erbij en mix dit erdoor.
  8. Zeef de bloem en spatel dit er rustig doorheen.
  9. Giet het beslag in de vorm.
  10. Verdeel de appelpartjes met de cranberry’s erover. Pak het kruimeldeeg er weer bij en verdeel dit tot slot over de vorm.
  11. Bak de appelkruimelcake gedurende circa 50 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  12. Laat de cake daarna afkoelen en snijd ‘m vervolgens voorzichtig in stukjes.


Echt mega lekker, deze appelkruimelcake. Uit zelfbescherming heb ik een deel ervan weggebracht naar ‘m zusje en haar vriend. Op de fiets, in de hoop er nog een paar calorietjes af te fietsen, want ja, ik had natuurlijk alweer veel te veel stukjes naar binnen geschoven. Jammer wel dat ‘ie nu op is, want het was toch een leuk snackje geweest voor tijdens de finale van Heel Holland Bakt. Heb er zo’n zin in! Kijk jij ook? Ik ben heel benieuwd wie er gaat winnen. Ik vind ze echt aan elkaar gewaagd. Maar als ik toch zou moeten gokken wie er gaat winnen, dan zeg ik Esther. Wat denk jij? En wat denk je van deze appelkruimelcake? Mocht je ‘m ook gaan maken, deel het resultaat dan even met me via social media. Vind ik leuk!

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Suzanne
    10 februari 2020 at 10:57

    Klinkt echt heerlijk!

  • Laat een berichtje achter