Koken

Taart met banketbakkersroom en schijfjes appel


Ik houd heel erg van alles waar banketbakkersroom in verwerkt zit. Zo, zo lekker! Deze taart heeft een dikke laag van die heerlijke zachtgele room, dus dan ben ik sowieso enthousiast. Wat schijfjes appel met kaneel maken deze taart af. Niet alleen wat betreft de smaak, maar ook qua looks.

Ik heb deze taart al meerdere keren gemaakt, maar nog nooit gedeeld op de blog. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want hij is het echt waard. Lees verder voor het recept!

Ingrediënten:

voor het deeg

100 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
250 gram bloem
20 ml water
½ ei
½ zakje bakpoeder
een snufje zout

voor het banketbakkersroom 

500 ml melk
100 gram suiker
4 eidooiers
50 gram bloem
1 vanillestokje

verder nog nodig

2 appels
1 eetlepel suiker
1 eetlepel custard
1 theelepel kaneel

Wat moet je doen:

Het deeg 

  1. Begin met het maken van het deeg. Doe de boter, de suiker, het water, het zout en het ei in een beslagkom. Zet de deeghaken op de mixer en mix dit door.
  2. Voeg daarna de bloem en het bakpoeder toe. Mix het geheel nog even door met de deeghaken. Kneed het deeg daarna tot een bal met je handen.
  3. Wikkel de deegbal in plastic folie en leg het even te rusten in de koelkast. Ga ondertussen verder met het maken van de banketbakkersroom.

De room 

  1. Doe de eidooiers en de bloem in een kom. Giet er een scheut melk bij en roer hier een egaal papje van.
  2. Doe de overige melk met de suiker in een pannetje. Doe hier ook het merg uit het vanillestokje bij. Gooi het vanillestokje er zelf ook bij voor extra smaak en zet het pannetje op het vuur.
  3. Breng de melk aan de kook en roer ondertussen regelmatig. Kookt de melk? Zet het vuur dan uit en haal het vanillestokje voorzichtig uit de melk.
  4. Giet daarna een beetje van de hete melk bij het papje van bloem en eidooier. Vergeet niet om te roeren, anders gaat het ei stollen. Giet daarna de rest van de hete melk erbij en roer alles goed door.
  5. Giet alles daarna weer terug in het pannetje en zet het vuur weer aan. Blijf goed roeren. Je zult merken dat het papje dikker wordt en af en een beetje gaat borrelen. Zet het vuur daarna uit, want je banketbakkersroom is klaar!

De taart afmaken 

  1. Pak het deeg er weer bij. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ronde lage (vlaai)vorm in met boter. Ik gebruikte een vorm met een diameter van 28 cm.
  2. Rol het deeg uit tot een ronde lap en leg het in de vorm. Haal het overtollige deel bij de randen weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  3. Leg een vel bakpapier op het deeg en leg hier bonen op. Ik gebruikte gewoon gedroogde bonen, maar je kunt ook speciale bakbonen kopen. Door het gewicht van de bonen zal de bodem van het deeg niet opbollen tijdens het bakken. Dit heet blind bakken.
  4. Schuif de vorm in de oven en bak de taartbodem 15 minuutjes in de oven.
  5. Snijd ondertussen de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne schijfjes.
  6. Doe de schijfjes in een kom en strooi er een eetlepel suiker, een eetlepel custard en een theelepel kaneel over. Schep alles met een lepel voorzichtig door elkaar.
  7. Als de taartbodem een kwartier in de oven heeft gezeten is het tijd om hem eruit te halen. Haal de bonen eraf en verwijder het bakpapier.
  8. Pak de banketbakkersroom er weer bij. Roer deze nog even goed door, want er ontstaat snel een vel op.
  9. Giet de banketbakkersroom op de taartbodem. Verdeel dit goed met een lepel.
  10. Leg vervolgens de appelschijfjes dakpansgewijs op de banketbakkersroom.
  11. Schuif de taart weer in de oven en laat ‘m nog 15 minuten verder bakken in de oven.
  12. Laat de taart daarna goed afkoelen. Persoonlijk vind ik ‘m koud het allerlekkerst! Ik zet ‘m dus graag nog een paar uurtjes in de koelkast voor ik ‘m aansnijd.






Het maken van deze taart bestaat uit best veel stappen, maar laat je daar niet door weerhouden. Geen enkel onderdeel is moeilijk! Het deeg is zo gemaakt en het maken van banketbakkersroom is zo ook zo gebeurd. Daarbij hoeft deze taart niet lang in de oven, dus dat is fijn.

En hij is zo lekker! Hij heeft bij ons niet lang in de koelkast gestaan, want Jelm is ook gek op deze taart.

Wat denk jij van dit recept? Mocht je ‘m ook gaan maken, laat het me dan zeker even weten via social media. Dat vind ik erg leuk!

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter