De regen sloeg op de ramen en de wind blies om het huis. En opeens had ik last minute toch nog zo’n zin om een Sinterklaasrecept te bakken. Lekker warm de oven aan en wachten op zo’n heerlijke speculaasgeur. Dus bakte ik nog vlug gevulde speculaas. Bijna alle ingrediënten bleek ik al in huis te hebben, ik hoefde alleen nog maar even naar de supermarkt voor amandelen en een citroen voor het maken van spijs. Want zelf spijs maken is zoveel lekkerder dan de kant en klare variant uit de supermarkt. En het is ook nog eens zo gemaakt.
Gevulde speculaas
Niet alleen het maken van het spijs is makkelijk, eigenlijk het hele recept voor gevulde speculaas is geen zware bevalling. Het deeg is zo gemaakt, even uitrollen, spijs ertussen en afbakken maar. Wil je ook zo’n heerlijke speculaasgeur in de huis? Hierbij het recept voor gevulde speculaas.
Ingrediënten
voor het deeg:
250 gram bloem
150 gram roomboter
125 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
een snufje zout
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels melk
voor het amandelspijs:
300 gram blanke amandelen
300 gram kristalsuiker
1 ei
rasp van een halve citroen
een kneepje citroensap
voor de garnering:
1 ei
een handje garneeramandelen
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een vierkante bakvorm klaar en bekleed de vorm met bakpapier. Ik gebruikte een vorm van 20 bij 20 cm.
- Gooi alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een deeg van. Wikkel in plasticfolie en laat een het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen het spijs. Gooi de amandelen in een keukenmachine of gebruik het hakmolentje van je staafmixer. Maal de amandelen helemaal fijn.
- Voeg dan de suiker, het ei, de citroenrasp en een kneepje citroensap toe. Hakmolentjes van staafmixers zijn helaas vrij klein, maal het dan in etappes.
- Meng tot een samenhangend geheel en verpak in plasticfolie. Leg even weg in de koelkast en pak het deeg er weer bij.
- Verdeel het deeg in twee delen. Strooi een beetje bloem over het aanrecht en rol de helft van het deeg uit tot een vierkant die goed in de vorm past. Bedek de bodem van de vorm met de helft van deeg.
- Pak het spijs er weer bij en verdeel het over het deeg. Maak een eetlepel nat met koud water en druk met de bolle kant van de lepel het spijs goed aan en verdeel het gelijkmatig.
- Rol de andere helft van het deeg uit tot een vierkante lap en bedek het spijs met de deegplak. Druk een beetje aan en zorg dat al het spijs goed bedekt is.
- Klop een eitje los en bestrijk het deeg met ei. Verdeel de garneeramandelen over de bovenkant en druk ze lichtjes aan. Bestrijk voorzichtig met nog een dun laagje ei.
- Schuif de bakvorm de oven in en bak de gevulde speculaas gedurende 35 à 40 minuten gaar.
- Laat de gevulde speculaas volledig afkoelen op een rooster en haal hem daarna uit de vorm. Snijd in vierkante stukken of reepjes.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik van jongs af aan niet zo’n liefhebber ben van spijs. Maar zelfs ik kon deze zelfgebakken gevulde speculaas niet weerstaan. Het spijs is heerlijk fris door de citroen en smaakt erg lekker met de kruidige speculaaskoek. En het is zo’n knus klusje om te maken.
Normaal gesproken vier ik elk jaar Sinterklaas met mijn familie, maar helaas gaat het voor het tweede jaar niet door. De reden kun je wel raden natuurlijk. Erg jammer, maar zo’n gevulde speculaas brengt me toch nog een beetje in de Sinterklaassfeer. En jij? Vier jij het wel? En wat denk je van dit recept?
Ps. Enthousiast geworden? Pin de gevulde speculaas vooral op Pinterest.
3 Comments
Simone
5 december 2021 at 19:18Wát een mooie foto’s. Het water loopt me in de mond. Helaas proef en ruik ik niks door corona, maar ik ga deze guilty pleasure zéker maken als ik straks weer smaak is én het bij de bakker waarschijnlijk al lang niet meer te koop is. Dankjewel voor het delen van dit recept dus!
Truusje
6 december 2021 at 09:45Thanks voor het compliment! Wat vervelend dat je niks meer proeft en ruikt door corona, hopelijk komt dat snel weer goed!
Audrey
6 december 2021 at 16:09Jaaa, Team Zelfgemaakte Spijs! Ik ben er los ook niet per se fan van, maar in gevulde speculaas of in sloffentaarten vind ik het heerlijk. Ik heb standaard amandelmeel in huis zodat het nog sneller gaat.