Koken

Hamburgers met ananas en een vleugje sinaasappel


Een aantal jaar geleden deed ik mee aan een campagne van Heinz. Een grote campagne, ik wist niet wat me overkwam. Op een heuse set met vele camera’s ging ik aan de slag met het maken van verschillende recepten. In wedstrijdverband nog wel. Er stond een grote kar vol met ingrediënten klaar en vlak voor de tijd ging lopen werd ons verteld wat we moesten maken. Ik houd wel van een uitdaging en vond het erg leuk om ter plekke wat in elkaar te flansen. Niet dat ik ook maar één challenge gewonnen heb, maar ik had dan ook geduchte concurrentie. En het was hartje zomer en bloedheet, ga ik nooit zo lekker op. 😉

Hoe dan ook, er kwamen best lekkere recepten uit voort. Zoals deze heerlijke tropische hamburgers met ananas. Ik bedacht me onlangs dat ik het recept voor deze feestelijke burgers nooit op de blog heb gezet en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Want in deze saaie en niet zo gezellige corona-periode kan iedereen volgens mij wel wat kleine lichtpuntjes gebruiken. En deze burgers, die zijn zo dik, die zijn echt wel meer dan een klein lichtpuntje, eerder een dikke bouwlamp. Hoe dan ook, ze maken je blij.

Nieuwsgierig naar deze heerlijke hamburgers met ananas en een vleugje sinaasappel? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor vier burgers 

600 gram rundergehakt
1 ei
1 à 2 handjes paneermeel
2 eetlepels ketchup
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels Garam Masalakruiden
1 theelepel komijn
een snufje peper en zout
rasp van 1 sinaasappel
1 kleine ui
1 rode paprika

verder nodig:

vier schijven ananas
1 rode paprika
± 2 eetlepels mayonaise
4 hamburgerbroodjes
een beetje olijfolie

Wat moet je doen:

  1. Snipper het uitje ragfijn. Was de sinaasappel even onder de kraan en droog hem daarna goed af. Rasp de schil van sinaasappel.
  2. Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom en kneed het goed door. Vorm er met je handen vier flinke hamburgers van. Zet de burgers even weg in de koelkast tot later gebruik.
  3. Zet een grillpan op het vuur en laat hem flink heet worden. Snijd de broodjes door de helft en grill de broodjes even kort op het snijvlak zodat ze mooie grillstrepen krijgen.
  4. Smeer de ananasschijven in met een beetje olie. Haal de broodjes uit de grillpan en grill vervolgens de schijven ananas een paar minuutjes. Verse ananas is het lekkerste, maar uit blik kan ook. Keer halverwege zodat er aan beide kanten mooie grillstrepen ontstaan. Haal daarna uit de pan en leg de ananas op een bordje tot later gebruik.
  5. Snijd vervolgens de paprika in reepjes. Doe de paprika in een kom en giet er een klein scheutje olijfolie overheen. Breng op smaak met peper en zout. Hussel goed door.
  6. Leg de reepjes paprika in de grillpan. Grill ze een minuutje of vijf. Schud de pan af en toe even heen en weer. Leg de paprika daarna op een bordje en ga verder met het bakken van de hamburgers.
  7. Smeer de hamburgers in met een klein beetje olijfolie. Zet het vuur van de grillpan wat lager en grill de burgers gedurende vijftien minuten rustig gaar. Keer ze halverwege om.
  8. Smeer de onderste helft van de hamburgerbroodjes in met een laagje mayonaise. Leg de reepjes paprika erop.
  9. Leg daarna de hamburger erop en top de burger af met de schijf gegrilde ananas en de andere helft van het hamburgerbroodje.
  10. Steek er tot slot prikkertjes in en serveer direct.


Toen ik deze burgers op de set van Heinz maakte moest ik onder tijdsdruk presteren en daardoor had ik niet zoveel tijd om de ananas een beetje beschaafd te snijden. Het werd een vrij grote homp en dat was dan ook het commentaar van de jury, bestaande uit tv-kok Hugo Kennis. De ananas overheerste. Kon ik inkomen, haha.

Maar goed, als je geen last hebt van tijdsdruk kun je normale schijfjes ananas fabriceren en dan is het juist erg lekker. Ook in combinatie met de sinaasappelrasp. Geeft de burgers echt een speciaal smaakje. Weer eens wat anders dan anders, zonnig, lente-achtig. Perfect voor tijdens deze grijze maanden, ja, toch?

Wat denk jij van deze hamburgers met ananas? Mocht je ze ook gaan maken, laat me dan vooral even weten wat je ervan vindt. 🙂

Ps. Vind je dit recept leuk? Pin ‘m dan gerust op Pinterest.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter