Soms kom je een recept tegen, dat maak je en het verdwijnt vervolgens nooit meer van je repertoire. Dat heb ik met het recept van vandaag; zelfgemaakte kipnuggets met een heerlijke zoete glaze met daarin een scheutje whisky. Ik kwam dit recept ooit (in 2013!) tegen op www.endlessweekend.nl, toen nog www.kittehscupcakes.nl. Deze blog wordt gerund door de zussen Tara en Larissa Verbon. Elke keer als ik weer zo’n heerlijk kipnuggetje met saus aan mijn vork prik denk ik weer even aan ze en ben ik blij dat ze dit recept destijds op hun blog deelden. Want het is echt een fan-tas-tisch recept, werkelijk waar. Ik heb deze nuggets en het heerlijke sausje inmiddels al heel erg vaak gemaakt. Op mijn verjaardag, op een warme zomerdag, op een luie zaterdag en zelfs tot en met kerst aan toe. Dit recept is gewoon altijd goed. Ik wilde dat ik het zelf bedacht had.
Ik vind het een perfect gerecht voor in het weekend, of voor bij een feestelijke gelegenheid. Ik zou zeggen, maak het met de jaarwisseling. Dan ga je óf heel goed het jaar uit, óf heel lekker het nieuwe jaar in. Mocht je het recept destijds niet op de blog van Tara en Larissa hebben opgepikt, dan deel ik het met liefde voor je op mijn blog.
Ingrediënten
voor de glaze
1/4 cup whisky (60 ml)
1/4 cup sojasaus (60 ml)
1/4 cup ketchup (60 ml)
1/2 cup bruine suiker (ongeveer 100 gram)
1 theelepeltje knoflookpoeder
voor de kipnuggets
kipfilets (ik ga altijd uit van één kipfilet per persoon)
een kommetje bloem
een kommetje paneermeel
een eitje of twee
wat zonnebloemolie om in te bakken
Wat moet je doen:
voor de kipnuggets
- Snijd de kipfilets in grove blokjes. Je kunt ervoor kiezen om ze nog een beetje te kruiden met peper en zout, maar ikzelf vind dat niet nodig omdat de saus al voor genoeg smaak zorgt.
- Klop één of twee eitjes los in en kommetje. Voeg de bloem en het paneermeel toe aan twee andere kommetjes.
- Haal een stukje kip eerst door de bloem, wentel hem daarna door het losgeklopte ei en dip hem tenslotte door het paneermeel. Herhaal dit met alle stukjes kip. Het beste kun je de stukjes kip met je ene hand door de bloem en het paneermeel halen, en met je andere hand door het ei. Zo blijft één hand droog en wordt de andere plakkerig. Doe je alles met één hand, dan zitten je vingers onder het eigeel en krijg je binnen no time een dikke klont van bloem en paneermeel aan je vingers en dat werkt voor geen meter.
- Verwarm een royale scheut zonnebloem olie in een koekenpan. Bak de kipnuggets in ongeveer 10 minuutjes goudbruin en gaar. Keer ze regelmatig om.
voor de glaze
- Voeg alle ingrediënten toe aan een pannetje. Roer dit even goed door. Het officiële recept gaat trouwens uit van de dubbele hoeveelheid, maar mijn ervaring is dat je dan met heel veel saus blijft zitten en dat vind ik zonde. Met de hoeveelheden die ik gebruik kun je een middelgroot kommetje vullen met saus en dat is meer dan genoeg voor vier personen.
- Breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel daarna zo’n tien minuutjes zachtjes pruttelen zodat het kan indikken. Roer af en toe even. Na het afkoelen zal de saus verder indikken.
Ik gebruik altijd een whisky van Jack Daniels, maar je kunt natuurlijk ook een ander merk kiezen. Veel mensen die bij mij thuis komen vragen zich af waarom er in godsnaam een fles whisky bij ons op het dressoir staat, maar hierom dus. En ik vind het flesje zo leuk. 😉 De smaak van de kipnuggets met deze saus is hoe dan ook super lekker, probeer het zelf maar eens. Eet smakelijk!
Ps. Ik serveer de nuggets altijd met een salade én heerlijke aardappelwedges van de Lild. Ik doe bijna al mijn boodschappen bij Albert Heijn, maar voor deze super lekkere wedges fiets ik om naar de Lidl. Je kunt ze frituren, maar in de oven kan ook. Ik ga zelf altijd voor dat laatste. Aanrader!
4 Comments
lena
31 juli 2018 at 18:19Wat een leuk blog zeg! Ik kwam hier terecht vanwege de limoncello kwarktaart.
Ga ik vanavond maken. De wiskeysaus lijkt me ook heerlijk . Welke sojasaus gebruik je hiervoor?
Truusje
31 juli 2018 at 22:56Bedankt voor het compliment en wat leuk dat je de Limoncello kwarktaart gaat maken. Krijg er spontaan zin in, haha.
Je kunt zoute sojasaus gebruiken, maar ik gebruik zelf graag ketjap manis. Lekker zoet en daar hou ik van. 🙂
Astrid
28 februari 2019 at 10:24Is de suiker in de glaze te vervangen door iets anders of kun je minder
doen ik ben niet zo voor al die suiker namelijk.
Alvast bedankt
Truusje
28 februari 2019 at 10:37Je kunt er natuurlijk minder suiker in doen, maar dan wordt de glaze wel een stuk minder zoet. Ikzelf vind dat zoete super lekker, maar smaken verschillen natuurlijk. 😉 Een heel gezond sausje is het in ieder geval niet, dus niet geschikt om elke week op tafel te zetten.