Koken

Rabarberkruimeltaart met aardbeien en appel

Rabarberkruimeltaart

Rabarber, hoe leuk is dat spul? Het is eigenlijk een groente, maar zonder suiker simpelweg niet te eten. En de groente in kwestie past perfect in baksels en lekkere toetjes en dat kun je van de meeste groente niet zeggen. Kort samengevat: rabarber is een geval apart. Maar dat mag ik wel. Ik ga er graag mee aan de slag en toverde dit keer een friszoete rabarberkruimeltaart uit m’n oven. Ik combineerde de rabarber met appel, aardbeien, een beetje sinaasappelrasp en een vleugje vanille. Alles bij elkaar een heerlijk smaakvol taartje. En de rabarber die over was gooide ik natuurlijk niet weg. Daar maakte ik compote van, ook al zo heerlijk.

Rabarberkruimeltaart

Meer dan genoeg redenen om die gezellige donkerroze stengels snel in huis te halen. Wil je net als ik zo’n smaakvolle rabarberkruimeltaart maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

230 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
100 gram suiker
een snufje zout
150 gram roomboter
1 eigeel

voor de vulling:

300 gram rabarber
150 gram aardbeien
1 kleine appel
25 gram suiker
rasp van 1 sinaasappel
1 vanillestokje
2 eetlepels maïzena
een handje paneermeel

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een springvorm met een diameter van 22 of 23 centimeter met bakpapier. Vet de randen van de springvorm in met boter of gebruik een bakspray.
  2. Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed alles door elkaar.
  3. Voeg het eigeel toe en kneed net zolang tot je een mooie stevige deegbal hebt.
  4. Verdeel het deeg door de helft en vorm er twee schijven van. Verpak deze in huishoudfolie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  5. Leg één deel van het deeg in de bakvorm (rol het eventueel eerst wat dunner met een deegroller). Druk het deeg goed in de bakvorm aan om een bodem te vormen. Bak de bodem ongeveer tien minuten in de voorverwarmde oven en laat wat afkoelen.
  6. Maak ondertussen de vulling. Was de rabarber onder de kraan en dep goed droog. Snijd de harde uiteindes van de rabarber af (ongeveer 1 cm) en snijd de rest van de rabarber in stukjes van 1 à 2 cm. Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in blokjes.
  7. Voeg de rabarberstukjes en het fruit toe aan een kom en schep de suiker, de sinaasappelrasp en de maïzena erdoorheen. Schrap het merg uit het vanillestokje en schep dit er eveneens doorheen.
  8. Strooi een handje paneermeel over de taartbodem en verdeel daarna de vulling over de taartbodem.
  9. Pak nu het tweede deel van het deeg en verkruimel dit over de taart. Druk lichtjes aan.
  10. Zet het geheel weer in de oven en bak tot de taart gedurende 30 à 35 minuten mooi goudbruin en gaar in de oven.
  11. Laat de taart een kwartier rusten in de vorm en snijd met een mesje voorzichtig langs de randen. Verwijder daarna de vorm.
  12. Serveer de taart met slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Rabarberkruimeltaart
Rabarberkruimeltaart

De combinatie van smaken maakt dit taartje zo lekker. Heerlijk fris door de rabarber en de sinaasappelrasp, maar ook zoet door het fruit en de suiker. Echt heel erg lekker. En niet moeilijk om te maken, want deze rabarberkruimeltaart mag er juist lekker rustiek uitzien.

Ga jij deze rabarberkruimeltaart ook eens proberen?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter