Het is herfst en dan krijg ik weer helemaal zin in ovengerechten met een lekker laagje kaas. Heerlijk om te eten als de regen tegen de ramen slaat. Op internet ging ik op zoek naar wat inspiratie en daar kwam ik een recept tegen voor een romige vegetarische groentelasagne met spinazie en courgette. Uiteraard voorzien van een laagje kaas.
Groentelasagne met spinazie en courgette
Het bleek een recept van HelloFresh, maar ik paste ‘m een klein beetje aan naar mijn eigen smaak. Zo gebruik ik graag een tikkeltje minder zout en net ietsje meer groente. In mijn vriezer had ik nog wat doperwten liggen en die besloot ik aan dit recept toe te voegen.
Wil je ook een dampende schaal vol groentelasagne met spinazie en courgette op tafel zetten? Hierbij het recept.
Ingrediënten
voor 4 personen
2 courgettes
400 gram verse spinazie
100 gram tuinerwtjes (diepvries)
2 uien
3 teentjes knoflook
± 200 gram verse lasagnebladen
15 gram verse oregano
125 gram grana padano
100 ml kookroom
1 liter water
1 groentebouillonblokje
75 gram roomboter
4 flinke eetlepels bloem
scheutje olijfolie
peper en zout
Wat moet je doen:
- Breng een liter water aan de kook en laat daar het bouillonblokje in oplossen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de courgettes in plakjes van zo’n halve cm dik. Leg de plakjes courgette op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper en zout. Bak de courgetteplakjes 10 minuten in de oven. Haal ze er daarna uit en zet ze aan de kant voor later gebruik. Laat de oven wel aan staan.
- Snipper ondertussen de ui heel fijn en hak de knoflook of gebruik een knoflookpers. Ris de oreganoblaadjes van de takjes en snijd ze fijn. Rasp de kaas.
- Zet een ruime hapjespan of een braadpan op het vuur. Laat de roomboter smelten. Fruit de knoflook en de ui een paar minuutjes aan.
- Gooi de bloem erbij en bak al omscheppend twee minuten zodat de bloem goed kan garen.
- Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij. Blijf roeren zodat er een egale saus ontstaat. Laat de saus een minuutje koken en breng op smaak met wat peper.
- Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat al roerend slinken. Gooi ook de oregano erbij.
- Voeg als laatste de kookroom en een derde van de kaas toe. Roer door de saus.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Schenk een laagje saus in de ovenschaal.
- Bedek met lasagnebladen en druk deze goed aan. Leg daarna wat plakjes courgette op de lasagnebladen en strooi er een handje van de bevroren erwtjes overheen. Schenk er vervolgens weer een laagje saus overheen. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, maar houd wat saus over voor de bovenkant.
- Eindig de lasagne met een laagje saus en bestrooi met de rest van de kaas.
- Bak de groentelasagne 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Geen gerecht dat je binnen 20 minuutjes op tafel knalt, maar als het buiten koud en guur is, is de keuken volgens mij de beste plek waar je kunt zijn. Lekker warm de oven aan, ik houd ervan.
Wat denk jij van deze romige vegetarische groentelasagne met spinazie en courgette?
Ps. Fan van lasagnerecepten? Deze lasagne met spinazie, zalm en een romige tomatensaus is al jaren mijn ultieme favoriet.
No Comments