Koken

Lasagne met spinazie en zalm


Toen ik twee weken geleden in Parijs was at ik de lekkerste lasagne ooit. Ik nam me direct voor om ‘m thuis na te maken en dat deed ik dan ook. Dat vind ik zo leuk om te doen. Even lekker wat proberen en dan hopen dat het net zo goed smaakt als op vakantie. Bij deze lasagne kostte het me niet veel moeite om ‘m na te maken, want het ging meteen goed. Gisteren maakte ik de lasagne voor de tweede keer en dit keer nam ik er foto’s van zodat ik dit recept nu ook op de blog kan delen. Het is trouwens niet echt per se een heel caloriearm gerecht, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet altijd. Je leeft tenslotte maar één keer! Dit recept telt extra veel calorieën vanwege de lading mascarpone die ik door de tomatensaus roerde. Tja, daar word je niet bepaald slank van, haha. Maar laat die mascarpone vooral niet weg, want ‘t geeft zo’n heerlijke romige smaak aan de saus. Dat maakt deze lasagne nou net zo lekker! Genoeg getypt, je wil natuurlijk het recept weten. Hier komt ‘ie:
Ingredienten 5 II

Ingrediënten

voor de saus:

500 gram tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
1 ui
2 teentjes knoflook
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel Italiaanse kruiden
peper en zout
een klein kneepje honing
250 gram mascarpone

verder nodig:

1 pakje lasagnevellen
450 gram fijngehakte spinazie uit de diepvries
200 gram gerookte zalm in plakken
geraspte kaas
Lasagne met spinazie en zalm 13

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de saus. Kook 500 ml water en laat hier een groentebouillonblokje in oplossen.
  2. Snipper de ui en snijd de tomaten in grove stukken.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak de uitjes aan. Voeg na een paar minuutjes de knoflook toe. Pers die even met een knoflookpers. Voeg ook de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe. Roer even door.
  4. Gooi daarna de tomatenparten erbij plus een flinke soeplepel bouillon. Laat de saus zo’n twintig minuutjes rustig inkoken. Wordt het wat te droog? Voeg dan tussendoor opnieuw een beetje bouillon toe. Ikzelf gebruikte niet alle bouillon, maar je kunt beter iets te veel achter de hand hebben dan net iets te weinig.
  5. Breng de saus op smaak met peper, een klein beetje zout en een kneepje honing. Roer de saus tussendoor regelmatig even door.
  6. Gooi ondertussen de spinazie in een pan en laat dit op laag vuur ontdooien. Roer regelmatig even door.
  7. Als de saus zo’n 20 minuutjes geprutteld heeft en flink is ingekookt is het tijd om de mascarpone erbij te doen. Laat dit rustig smelten en blijf ondertussen roeren.
  8. Giet daarna alle saus in een hoge beker en pureer het fijn met een staafmixer.
  9. Pak er een ovenschaal bij en vet deze in met een klein beetje olijfolie. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  10. Schep een laagje saus in de schaal. Leg daar een laag lasagnevellen op. Maak daarna een laagje met spinazie en vervolgens een laagje met saus.
  11. Leg er wederom lasagnevellen op. Leg daar de zalm bovenop. Maak vervolgens nog een laagje met spinazie.
  12. Maak voor de laatste keer een laagje met lasagnevellen en eindig met een laag saus. Ikzelf gebruik altijd verse lasagnevellen trouwens, dat vind ik het fijnste werken.
  13. Strooi tot slot een laag geraspte kaas over de lasagne en schuif ‘m voor 25 minuutjes in de warme oven.

Lasagne met spinazie en zalm 4
Lasagne met spinazie en zalm 5
Lasagne met spinazie en zalm 7
Wat ik ook leuk vind aan dit recept is dat het er eentje is met vis. Want mijn vis-repertoire is nogal beperkt, dus altijd fijn om er een receptje bij te hebben. Hoewel ik meestal de voorkeur geef aan vlees moet ik echt zeggen dat ik zalm bij dit gerecht het lekkerste vind. Het past er zo goed bij! Als je dit recept maakt heb je makkelijk genoeg voor vier personen, want het vult ontzettend.

Ga jij deze lasagne ook eens proberen? En maak jij thuis weleens iets na wat je op vakantie gegeten hebt?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Kris
    14 november 2017 at 19:37

    Hoi Truusje,
    Ik heb dit recept net gemaakt en mijn vriend en ik hebben heeeerlijk zitten smullen! Bedankt voor dit recept, hij staat in mijn favorieten lijst 😉
    Groetjes, Kris

    • Reply
      Truusje
      14 november 2017 at 21:37

      Wat leuk om te horen! Fijn dat jullie het zo lekker vinden en dat dit recept nu je lijstje met favorieten staat. Tof!

    Laat een berichtje achter