Koken

Feestelijke Sinterklaastaart


Het is bijna 5 december! Veel mensen vieren dit weekend al pakjesavond, maar voor mijn familie begint het Sinterklaasfeest pas volgende week zaterdag. Heb ik nog mooi even de tijd om gedichten te maken en cadeautjes te shoppen, want ik heb nog niks gedaan. Waar ik al wel mee bezig ben geweest is bakken, want ik vind de Sinterklaastijd een geweldige periode wat bakken betreft. Ik maakte een feestelijke Sinterklaastaart. 🙂 Nu is taarten maken (kwarktaarten daargelaten) niet mijn sterkste kant, maar ik wil er wel graag beter in worden. Dat betekent dus veel oefenen. Deze taart vind ik zelf best goed gelukt, dus deel ik mijn recept met jou. Wil je weten hoe je deze ultieme Sinterklaastaart kunt maken? Lees dan verder. Want als ik het kan, kan jij het ook.
Ingredienten 3

Ingrediënten

400 gram kruidnoten
100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel baking soda
300 gram yoghurt
500 gram mascarpone
1 sinaasappel
100 gram poedersuiker
100 gram pure chocolade
een handje Sinterklaas snoepgoed
Pepernoten 3

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet twee springvormen met een diameter van 18 cm in met olie of boter en bekleed de bodems met bakpapier.
  2. Maal de kruidnoten fijn met een keukenmachinetje.
  3. Doe de boter in een beslagkom met de helft van gemalen kruidnoten. Mix dit goed door elkaar tot een luchtig geheel.
  4. Mix daarna één voor één de eieren erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige is opgenomen.
  5. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel en de baking soda toe. Mix dit erdoorheen.
  6. Gooi daarna de rest van de vermalen kruidnoten erbij plus de yoghurt. Mix dit rustig tot een egaal beslag.
  7. Verdeel het beslag over de twee springvormen en strijk dit glad. Bak de cakes gedurende 30 à 35 minuten gaar in de oven. Check met een prikker of de cakes daadwerkelijk gaar zijn.
  8. Laat ze daarna heel goed afkoelen. Hebben de cakes een beetje een bolle bovenkant gekregen? Snijd dat eraf met een groot broodmes, zodat je twee gelijke cirkels cake krijgt.
  9. Schep de mascarpone in een kom en roer dit los met een vork. Boen een sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Voeg dit toe aan de mascarpone.
  10. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe aan de mascarpone en roer dit er rustig doorheen met een vork.
  11. Leg één van de cakehelften op een bord of op een taartplateau. Klik de springvorm er weer omheen.
  12. Schep de sinaasappel-mascarpone op de cakeplak in de springvorm en verdeel dit goed. Strijk glad met een lepel.
  13. Plaats de andere cakeplak hier bovenop en druk lichtjes aan. Verwijder vervolgens voorzichtig de springvorm.
  14. Laat de chocolade au bain-marie smelten. Laat de vloeibare chocolade vervolgens weer een beetje afkoelen, zodat hij iets stroperiger wordt.
  15. Giet de chocolade daarna over de taart en laat langs de randen voorzichtig een beetje chocolade druipen. Gebruik hier eventueel een lepeltje voor.
  16. Bestrooi de bovenkant van de taart met pepernoten, schuimpjes, hartjes en tumtummetjes.

Sinterklaastaart 1
Sinterklaastaart 32
Sinterklaastaart 5
Sinterklaastaart 17
Sinterklaastaart 23
Sinterklaastaart 14
Sinterklaastaart 35
Pepernoten 6
Een heel licht taartje is het niet, maar lekker is hij wel. Deze taart smaakt echt naar ‘Sinterklaas’. Niet naar de oude man zelf godzijdank, maar wel naar pepernoten en sinaasappel. En dat zijn echte Sinterklaas-smaken wat mij betreft. 🙂

Ga jij nog Sinterklaas vieren? Of heb je het al gevierd?

En het allerbelangrijkste; wat vind je van de taart?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter