Koken

Winterse tomatensoep in de zomer


Officieel mag het dan zomer zijn, wat het weer betreft kun je mij af toe ook best wijsmaken dat het herfst is. Prima weer voor een soepje dus. Toen onlangs de tomaten bij de Appie in de aanbieding waren, kwam ik meteen in de verleiding om een lekkere verse tomatensoep te maken.

Mijn favoriete recept? Die vond ik ooit eens tussen de kinderrecepten op de website van Albert Heijn. Een kinderrecept?! Hoe kom je daar in godsnaam zo bij terecht, zul je misschien denken. Maar ik behoor dus tot het type volwassene dat daar af en toe bewust naar op zoek gaat. Ja, ik beken, ik ben zelfs dol op kinderrecepten. Ze zijn nooit al te moeilijk, maar wel smakelijk. Dat is precies waar ik gek op ben. Een kinderrecept dus, en de credits gaan naar de Ap.

Ik heb het recept wel een beetje aangepast naar mijn eigen smaak. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een extra uitje en kies ik voor gehaktballetjes in de soep, in plaats van balletjes gemaakt van rundersaucijzen.  Komt ie;

Bewerkt 1

Ingrediënten: 

750 gram (roma)tomaten
1 liter water
2 uien
1 winterpeen
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
2 teentjes knoflook
1 eetlepel gedroogde tijm (of een paar takjes verse tijm)
2 rundvleesbouillonblokjes
1 theelepeltje suiker
een flinke scheut olijfolie
300 gram gehaktballetjes (ik koop altijd de kant en klare balletjes van de Albert Heijn, maar zelf draaien kan natuurlijk ook)
peper en zout
eventueel wat peterselie voor de garnering

Wat moet je doen:

1. Snijd de tomaten in stukken. Snipper de uien en snijd ook de winterpeen in kleine blokjes.

2. Verwarm een scheut olijfolie in een grote (soep)pan. Voeg daarna de tomatenpuree toe en verwarm dit een minuut op laag vuur.

3. Pers daarna de knoflook uit boven de pan en voeg ook de uien en de stukjes winterpeen toe. Breng op smaak met wat peper en zout. Laat het geheel vijf minuutjes bakken totdat de ui zacht is.

4. Voeg daarna de tomaten toe aan de pan. Strooi de tijm er overheen. Voeg daarna het water, de suiker en de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes koken.

5. Zet vervolgens het vuur uit en pureer de soep helemaal glad met een staafmixer.

6. Voeg vervolgens voorzichtig één voor één de gehaktballetjes toe aan de hete soep. Breng het geheel weer aan de kook en laat de soep nog tien minuten zachtjes koken, zodat de gehaktballetjes kunnen garen.

7. Schep de tomatensoep in kommen. Garneer eventueel met een takje peterselie.

Bewerkt 2Bewerkt 3Bewerkt 4Bewerkt 6Bewerkt 7Knapperige bruschetta’s

Wat ik altijd lekker vind bij soep zijn een paar knapperige bruschetta’s. Je kunt hier mee uitpakken, maar ik houd het meestal simpel. Ook deze eenvoudige variant is namelijk al super smakelijk. Deze basic bruschetta’s zijn ook nog eens heel snel gemaakt. Ik gebruik hier altijd van die ciabatta’s voor die je in veel supermarkten los kunt kopen. Ik ga uit van één ciabatta per persoon. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld stokbrood te gebruiken.

Verder heb je wat knoflookolie nodig en (zee)zout. Je kunt zelf twee teentjes knoflook uitpersen boven een kopje olijfolie, maar ik ga zelf meestal voor kant en klare knoflookolie uit een fles. Deze kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar ook Xenos verkoopt flessen knoflookolie. Lekker makkelijk is af en toe ook wel fijn.Bewerkt 11

Wat moet je doen?

1. Snijd de ciabatta’s in schuine plakken en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik zet zelf altijd de grillstand aan, maar dit hoeft niet per se.

2. Doe wat knoflookolie in een kommetje en smeer de plakken brood in met de olie met behulp van een kwastje.

3. Strooi er rijkelijk zeezout overheen en zet de sneetjes brood voor een paar minuutjes in een voorverwarmde oven. Houd de broodjes goed in de gaten, want ze verbranden snel.

 

Bewerkt 10Kinderlijk eenvoudig, maar absoluut heel lekker. Smakelijk eten!


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter