Persoonlijk

De Week Zonder Vlees zit erop | Terugblik


De Week Zonder Vlees zit er weer op. Hoe het mij vergaan is? Behoorlijk goed kan ik wel zeggen en de week vloog dan ook voorbij. Wel ging ik gelijk de eerste maandag al de ‘fout’ in moet ik eerlijk bekennen, want ik at vis. En volgens mij was vis eigenlijk ook niet de bedoeling vorige week. Waarom ik dan toch vis zat te verorberen? Ik had een verse gerookte makreel van de buurman gekregen. En Week Zonder Vlees of niet, eten weggooien vind ik eeuwig zonde. Dus die makreel heb ik lekker opgegeten.

Maar behalve dat visje heb ik geen enkel stukje vlees of vis naar binnen gewerkt en ik moet zeggen dat het me vrij gemakkelijk afging. Makkelijker ook dan vorig jaar, toen ik voor het eerst meedeed. Niet dat het toen heel ingewikkeld was, maar ik moest toen wat meer zoeken naar vegetarische recepten die ik lekker vind. Mijn repertoire was toen nog vrij beperkt. Maar sindsdien kook ik veel vaker vega en heb ik een stuk meer vegetarische recepten ontwikkeld.

Ik heb deze week vooral zonder vleesvervangers gekookt. Wat er op het menu stond? Onder andere tomatenrijst met gegrilde groente, wraps met zoete aardappel (lievelings!) en chili sin carne. Ook heb ik macaroni met veel groente en champignons gemaakt. Macaroni eten we trouwens al vrij lang standaard vegetarisch, dus dat was makkelijk. Wel miste ik mijn geliefde AVG’tjes, dus toen kwamen de vleesvervangers wel goed van pas. Ik combineerde bijvoorbeeld rode kool en aardappelen met ‘worstjes’ van de Vegetarische Slager. En ik probeerde eens een keertje de vegetarische kaasburgers van Garden Gourmet uit. Was ik blij verrast over! Ik maakte er een AVG’tje van met bloemkool en aardappelen. Heel simpel, maar ik houd ervan.

Tijdens de lunch eet ik vrijwel nooit vlees, dus mijn lunchgewoontes hoefde ik niet aan te passen. Jelm wel, die zat op rantsoen wat betreft zijn geliefde gerookte kipfilet. Maar hij heeft het prima doorstaan en ik heb ‘m er nauwelijks over gehoord.

Bij de snackbar en uit eten

Wanneer ik het wel even moeilijk had? Bij de snackbar! Jelm en ik halen vrijwel nooit patat, maar afgelopen zaterdagavond hadden we er zo’n zin in. En als ik aan patat denk, dan denk ik ook aan een kroket. Maar hoe dol ik er ook op ben, nu liet ik mijn favorietje snackje links liggen. Ik ging in plaats daarvan voor een kaassouflé. Die had ik al jaren niet meer gegeten, maar het smaakte precies zoals ik me herinnerde; niet al te boeiend en eerlijk toegegeven, een stuk minder lekker dan een kroket.

Ook uit eten gaan vond ik een lastige. Ik heb de menukaarten van verschillende restaurants bekeken en het vegetarische aanbod met elkaar vergeleken. Ik moet zeggen dat me een beetje tegenviel. De keuze is niet reuze, althans in veel restaurants in Leeuwarden is dat zo. Uiteindelijk zijn we voor Turks gegaan want ik ben gek op Turkse voorgerechtjes. Gefrituurde rolletjes van filodeeg met een vulling van feta en kruiden, broodjes met allerlei lekkere dips; ik ben er echt dol op. Als hoofdgerecht koos ik voor een gevulde aubergine met groente en feta. Lekker, maar niet heel speciaal. Naast me zat Jelm ondertussen een half beest op een spies naar binnen te werken. Tja, niet dat ik dat nou per se had gewild, maar een paar kleine gekruide gehaktballetjes met een beetje tzatziki…. Eerlijk is eerlijk, die had ik wel gelust.

Toch moet ik zeggen dat ik het ook dit jaar weer leuk en inspirerend vond om mee te doen. Ik blijf rustig doorgaan met nieuwe vegetarische recepten bedenken, want hoe meer lekkere opties, hoe beter. En die vegetarische kaasburgers, die houd ik er ook in. 🙂 Jelm heeft het ook vrij goed volgehouden, op een paar missers na. Die heb ik hem maar vergeven, want ik was allang blij dat hij verder mee wilde doen en ik niet de hele week apart hoefde te koken. 😉

Heb jij ook meegedaan aan de Week Zonder Vlees? Hoe ging het bij jou?

Mocht je nog fijne tips hebben wat betreft vleesvervangers of recepten, laat het dan zeker even weten in de comments. 🙂

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Sanne
  18 maart 2019 at 19:16

  Leuk om te zien hoe het voor jou dit jaar al heel anders was dan het eerste jaar! Bij mij is het ook best wel meegevallen allemaal. Inderdaad wel wat langer nadenken over recepten, maar genoeg lekkere vega recepten om een weekje mee te vullen. Ik moet wel toegeven dat ik vanavond een AVG’tje op heb, maar ga zeker vaker vega eten!

  • Reply
   Truusje
   19 maart 2019 at 11:30

   Ja, ik zat gisteren ook alweer aan een AVG’tje, haha. Maar wel een vega AVG’tje, want ik had nog één van mijn geliefde kaasburgers in de koelkast liggen. Heb vriendlief verplicht de laatste groenteburger laten opeten. Dus wij waren gisteren ook nog goed bezig. 🙂

  Laat een berichtje achter