Persoonlijk

Geld besparen op je boodschappen | Mijn tips


Geld besparen, dat willen we allemaal wel. Zeker in december, de duurste maand van het jaar. Heel gezellig, al die feestjes. Maar het kan ondertussen best in de papieren lopen. Cadeautjes, een feestelijke outfit, lekker eten… Het komt tenslotte niet uit de lucht vallen. Het leek mij daarom het ideale moment om een blogpost over besparen de wereld in te slingeren. Besparen op je boodschappen welteverstaan. En dat is heel handig, want boodschappen doen moet altijd en gaat altijd door, dus ook na de decembermaand heb je nog wat aan deze tips. Er is natuurlijk al veel gezegd en geschreven over dit onderwerp, maar vandaag deel ik de tips die voor mij persoonlijk heel goed werken. Het is overigens best uniek dat uitgerekend ik deze blogpost schrijf, want ik heb jarenlang te boek gestaan als een persoon met een gigantisch gat in haar hand. Ikzelf prefereer de term gul, haha. Maar inmiddels heb ik mijn weg gevonden en deel ik mijn ervaringen op het gebied van boodschappen graag met jullie.

Nu wil ik er vooraf wel even bij zeggen dat ik mij besef dat besparen op boodschappen niet voor iedereen een leuk spelletje is, maar soms ook echt noodzaak. Als je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen, kan ik me voorstellen dat puzzelen met geld alles behalve aangenaam is. Ik hoop dat je in dat geval evenzogoed misschien iets aan mijn tips hebt en wie weet heb je nog een goede tip voor mij.
Geld 4

1. Maak je uitgaven inzichtelijk

Ik heb heel lang geen idee gehad hoeveel ik nou eigenlijk uitgaf in de supermarkt. Ik fietste er meerdere keren per week heen, wapperde met mijn pinpas en fietste met tassen vol weer naar huis. Op een dag was ik toch eigenlijk wel ontzettend benieuwd wat ik nou per week uitgaf. Ik had werkelijk geen benul, maar ging er eens goed voor zitten. Ik pluisde mijn bankrekening na en noteerde wat ik per week bij verschillende winkels uitgaf aan eten. Het was even een werkje, maar het is echt zeer interessant om eens te doen kan ik je vertellen. Ik ontdekte dat ik sommige weken een euro of zestig uitgaf. Maar er zaten ook veel weken bij waarbij het bedrag rond de honderd uitkwam. Of zelfs af en toe rond de honderdvijftig. Honderdvijftig euro! OMG! Voor twee personen…. En nee, het was toen niet eens december. Kun je nagaan. Doordat ik graag kook en bak geef ik snel wat meer geld uit aan allerlei ingrediënten, maar zoveel… Dat leek me nou ook weer niet de bedoeling. Waar ik het precies allemaal aan heb uitgegeven weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat we het allemaal opgegeten hebben. Dat dan weer wel, want aan eten weggooien doe ik niet. Dat is dan ook het enige goede nieuws, maar verder kan ik zeggen dat ik het best wel even slikken vond. Hoog tijd om hier wat aan te doen!

2. Wat wel en wat niet?

Ik ging eens nadenken over wat ik belangrijk vind op het gebied van voeding. Waarop wil en kan ik besparen en waarop liever niet? Voor Jelm en mij was het meteen duidelijk dat we behoorlijk wat A-merken niet wilden laten schieten. Sinaasappelsap van Appelsientje vinden we echt het lekkerste en ik zweer bij boter van Blue-band en melk van Campina. Jelm vindt alleen de vlokken van de Ruijter lekker en pindakaas van Calvé (met stukjes noot!) wint het voor mij van het huismerk. En ook de mayonaise van Calvé is mijn ultieme favoriet. We konden ook geen afscheid nemen van Lays, ons favoriete chipsmerk. Veel andere dingen zoals olijfolie, beschuit, karnemelk, yoghurt en vla haalden we al wel van het huismerk, dus hierin zat voor ons niet echte winst. Waar we dan wel op zijn gaan besparen? Groente! We zijn niet minder groente gaan eten, integendeel, maar ik ben het slimmer gaan inkopen. Ik kom nu meerdere keren per week bij de groenteboer en dat scheelt zoveel geld… Voorbeeldje: bij de Ap betaal je voor een voor kilo zoete aardappelen €2,79. Bij de groenteboer vlakbij mijn huis ben ik voor dezelfde hoeveelheid slechts een eurootje kwijt. Een spitskool kost bij mijn groenteboer vaak maar amper 70 cent en bloemkolen schommelen rond de euro. Zit er bij jou geen goede groenteboer in de buurt? Kijk dan eens op de markt.

3. Stel een budget in

En dan nu de tip die voor mij het allerbeste werkt: stel een vast budget per week in. Je kunt ook per maand doen, maar ikzelf vind per week veel overzichtelijker. Het vinden van het juiste budget heeft even geduurd. Toen ik net begon met mijn besparingsplan had ik met mezelf afgesproken om het eens een weekje met vijftig euro te gaan rooien. Ik ontdekte al snel; dat werd ‘m niet. Althans, dan kon ik niet de dingen kopen die ik graag wilde hebben. A-merken werd moeilijk en mijn normale portie groente werd ook een lastig verhaal. Geen goed idee dus. Daarna heb ik het beetje bij beetje wat opgehoogd en inmiddels heb ik de goede balans gevonden. Het is tachtig euro per week geworden en daar haal ik alle boodschappen van, behalve hondenvoer, vaatwastabletten en wasmiddelen. Is het geld soms wel iets eerder op? Dan doe ik daar niet te moeilijk over. Ik probeer in eerste instantie wel om een oplossing te verzinnen, door die avond bijvoorbeeld cheap-ass diepvriesgroente te eten, maar heel veel verder ga ik niet. Ik zal bijvoorbeeld nooit een goedkoop brood zonder vezels halen omdat het ‘budget’ voor die week bijna op is. Het gaat er voor mij meer om dat ik bewust met mijn geld omga en als het af en toe een weekje niet helemaal lukt, dan vind ik dat geen ramp. Ik probeer de schade alleen wel binnen de perken te houden, dat dan weer wel. Op de website van het Nibud staat trouwens een handige tabel waarin je kunt opzoeken wat de gemiddelde kosten zijn voor een dag eten per persoon van een bepaalde leeftijd. De kosten voor het eten zijn gebaseerd op wat het Voedingscentrum aanraadt. De dagelijkse kosten voor een samenwonende man en vrouw (van onder de 65) zijn volgens het Nibud €12.31, wat neerkomt op €86.17 per week. Leuk om te weten. 🙂

4. Het boodschappenbeursje

De makkelijkste manier om je vaste budget te beheren is door met contant geld te werken. Bij pinnen verlies je gauw het overzicht en voor je het weet pin je maar raak. Als je een heel goed geheugen hebt en je houdt van rekenen, dan zou je misschien met je pinpas aan de gang kunnen blijven gaan. Maar ikzelf vind contant geld toch echt het allerhandigste voor de boodschappen. Ik heb er een speciaal beursje voor aangeschaft en die is heilig. Als ik er één blik in werp weet ik precies hoe de vlag erbij hangt. Als Jelm even boodschappen gaat doen roep ik standaard ‘vergeet je het beursje niet!’ En inmiddels hoef ik dat eigenlijk niet meer te doen, want ook hij is er helemaal aan gewend geraakt. Het enige lastige aan het beursje is dat we ‘m nogal eens kwijt zijn. We proberen hem op een vaste plek te leggen, maar chaotisch als we zijn…. Maar verder kan ik het echt iedereen aanraden. Wat ook leuk is aan dit systeem, is dat je soms nog wel eens wat geld overhoudt. Briefgeld houd ik eigenlijk nooit over, maar muntjes wel. Munten van 1 en 2 euro vis ik er altijd uit en stop ik een apart bakje in onze hal. Ideaal als er een collectant aan de deur komt. Kleinere muntjes stop ik al jaren in een ouderwets spaarvarken. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zit hij tot de nok toe vol met allemaal kleingeld. Die kleine muntjes zijn heel irritant in je portemonnee, maar hartstikke leuk in een varken. Er zit volgens mij inmiddels meer dan 150 euro in het varken. Wat we daarmee gaan doen? Lekker uit eten of misschien een weekendje weg. Super leuk toch?

5. Houd de aanbiedingen in de gaten

Je hoeft je helemaal niet elke week als een bezetene door bergen folders heen te worstelen. Daar heb ik tenminste geen zin in. Maar het kan wel raadzaam zijn om elke week eventjes de aanbiedingen te checken van de supermarkt waar je het vaakst komt, in mijn geval de Albert Heijn. Dat kan ook online trouwens. Is er iets in de aanbieding wat je vaak gebruikt? Koop dan eventueel een paar verpakkingen extra. Doe dit wel alleen bij producten die lang houdbaar zijn. Het is zonde om bergen verse groente uit de aanbieding te kopen waarvan je aan de helft niet toekomt. Ikzelf sla altijd extra in als Jelm zijn geliefde vlokken in de aanbieding zijn, want hij jaagt er wekelijks minstens twee pakken doorheen. Ook bijvoorbeeld sauzen, sinaasappelsap, wraps en chips koop ik graag in de aanbieding. Verder let ik altijd op producten de bijna over de houdbaarheidsdatum zijn en waarop daarom een kortingssticker is geplakt. Vorige week was ik tegen sluitingstijd in de Albert Heijn en zag ik toevallig een vakkenvuller allemaal producten met zo’n sticker die die dag niet verkocht waren uit de schappen verwijderen. Het karretje waarin hij alles verzamelde lag vol. Ik zag schnitzels, soepgroenten, sperzieboontjes, worstjes… Allemaal rijp voor de afvalbak. Zo zonde! Een extra goede reden om op zulke stickers te letten. Ik doe meestal dagelijks boodschappen en bepaal vaak in de winkel pas wat ik ga eten. Ik kan daardoor prima voor producten met een sticker gaan, want ik eet het dan toch dezelfde dag nog op.

6. Zelf maken is vaak goedkoper

Je kunt tegenwoordig de wereld aan kant-en-klaar-maaltijden kopen en ook is zo’n beetje elke groente voorgesneden verkrijgbaar. Heel handig misschien, maar ik maak er weinig gebruik van. Kant-en-klaar-maaltijden koop ik nooit en zakken voorgesneden groente maar af en toe. Zelf maaltijden maken is niet alleen gezonder, maar ook stukken goedkoper! Met voorgesneden groente is natuurlijk niks mis, maar zelf je groente snijden scheelt wel in je portemonnee. Doordat ik dagelijks groente aan het snijden ben, ben ik er ook een stuk handiger en sneller in geworden. Zelfs als ik hutspot ga eten snijd en schil ik alles zelf. Nu kan ik me voorstellen dat als je een gezin met veel kinderen hebt je sneller naar voorgesneden groente grijpt en dat is natuurlijk prima. Zoals ik bij punt twee al schreef, maak keuzes die voor jou goed werken.

7. Maak een lijstje

En last but not least; maak een ouderwets boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je per ongeluk dingen inslaat die je al in huis hebt en dat je te veel koopt. Ik heb een notitieboekje op tafel liggen waaruit ik gemakkelijk papiertjes kan scheuren. Jelm maakt liever lijstjes op zijn telefoon. Het is maar net wat jij fijn vindt. Maar ikzelf houd dus het meest van geschreven lijstjes. Ik moet alleen wel bekennen dat het me al meerdere keren is overkomen dat ik ijverig een lijstje had geschreven en dat ik ‘m vervolgens vergat mee te nemen naar de supermarkt… Dom! Maar wel goed voor je geheugen, alsof je meedoet aan Max geheugentrainer, haha.
Geld 11
Sinds ik deze ‘spelregels’ voor mezelf heb ingevoerd heb ik het nooit meer gepresteerd om voor 150 euro boodschappen te doen. Ik doe het nu al ruim een jaar zo en ik moet zeggen, het bevalt me prima. Sterker nog, ik vind het echt een leuke uitdaging. Het prikkelt mijn creativiteit en hierdoor heb ik al regelmatig een gerecht in elkaar geflanst dat we nog nooit gegeten hadden, maar wat zeker voor herhaling vatbaar is. Maar meestal kan ik het voor die tachtig euro prima redden en eten we nog steeds lekker en gezond.

Heb jij nog goede tips op het gebied van boodschappen doen? Doe je maar wat of heb je inmiddels ook een routine gevonden die voor jou goed werkt? Ik ben heel benieuwd!


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter