Reizen

Een weekendje in de Belgische Ardennen in een natuurhuisje


De honden beleefden afgelopen weekend de tijd van hun leven. Maar ook wij hebben ons niet verveeld. We reden vrijdag in een propvolle auto richting de Belgische Ardennen. Eindbestemming: een houten huisje middenin de bossen tegen de Franse grens aan. Een perfecte plek om heerlijk tot rust te komen. De natuur is zo mooi daar! In de omliggende dorpjes was zeer weinig te beleven, maar op zijn tijd vind ik dat ook weleens lekker. Even geen prikkels, inspiratie en nieuwe ideeën. Gewoon even niks.

We zaten nabij het piepkleine dorpje Oignies-en-Thiérache. Het huisje waarin wij overnachtten maakt deel uit van een soort vakantiepark met meerdere particuliere huisjes. Maar die staan zo verspreid dat je daar nauwelijks erg in hebt. We hebben amper mensen gezien, wel een aantal reeën. Ik heb deze dieren al heel vaak door de bossen zien lopen, maar ik blijf het iedere keer weer een prachtig gezicht vinden. Echt genieten.

Het huisje waarin wij zaten is qua interieur niet erg modern, maar wel van alle gemakken voorzien. Een fijne douche, prima bedden, horren voor de ramen, een zithoek en een compleet ingerichte keuken (inclusief staafmixer, hoe bestaat het). Een televisie vind je er niet, maar dat past voor mijn gevoel ook niet zo goed bij zo’n knus houten huisje. We boekten dit huisje via de website van Natuurhuisje, waar ik een tijdje terug een cheque gewonnen had. Lucky me!


We kwamen natuurlijk voor de natuur, dus maakten we meerdere wandelingen door het bos. Maar we hebben ook andere dingen gedaan. Zo bezochten we een brocante in het piepkleine dorpje Le Mesnil en bewonderden we de grotten van Han. Volgens mij ben ik daar ooit met school geweest, maar ik had er niet meer echt een voorstelling bij. Op internet las ik tot mijn verwondering dat honden de grot in mogen, dus besloten we erheen te rijden. We moesten er een uurtje voor in de auto zitten, maar dat was helemaal niet erg vanwege de mooie route.

De grotten hebben ons echt verrast. Met een schattig treintje werden we erheen gereden en eenmaal aangekomen kregen we een rondleiding van een Vlaams sprekende gids. De groep was niet al te groot, waardoor het voor iedereen verstaanbaar bleef. Zo’n twee kilometer van de grot is open voor publiek en het duurt ongeveer een uur om de route af te leggen. Het schijnt één van de grootste grottenstelsels van Europa te zijn. Eenmaal binnen ben je echt in een andere wereld. Overal waar je kijkt zie je stalagmieten en stalactieten. Het blijft bijzonder dat de natuur tot zulke dingen in staat is. Prachtig om doorheen te wandelen. Er stroomde zelfs een riviertje door de grot. Halverwege de route was er een lichtshow te zien die me erg verraste. Heel erg mooi gedaan. Een aanrader wat ons betreft!

De honden hebben zich ook behoorlijk goed gedragen in de grotten. Moos vond het eerst een beetje spannend, maar het duurde niet lang of hij liep lekker te kwispelen. En oké, af en toe een beetje te plassen… Hermie werd wel blafferig, maar dat heeft hij wel vaker. Ik heb hem het grootste gedeelte van de route in mijn armen gedragen en dat kon ons prinsje wel waarderen. Hij werd er lekker rustig van.


Wat betreft restaurantjes was het even zoeken om iets leuks te vinden, maar het is uiteindelijk wel gelukt. 🙂 Mocht je ook eens naar deze omgeving gaan en een leuk tentje zoeken, dan heb ik bij dezen twee aanraders voor je. Bij restaurant L’Absolu in het plaatsje Couvin is de menukaart uitgebreid en je kunt er gezellig zitten. De hamburgers smaken er heerlijk. Een ander restaurant waar we lekker gegeten hebben is te vinden in het plaatsje Nismes en heet La Bonne Auberge. Een knus restaurantje met een fijne kaart.

We hebben drie nachten in het knusse natuurhuisje geslapen en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Erg jammer, maar aan stiekem ook wel weer goed, want de honden waren door hun energie heen. Ze hebben zich zo kunnen uitleven in de bossen. Op de terugweg lagen ze vies maar gelukkig te slapen op de achterbank. Een heel aandoenlijk gezicht.

Ik ben blij dat ik mijn gewonnen cheque aan dit huisje heb besteed. Het was echt een keuze die heel erg goed bij ons past. Geweldig voor honden, maar ook heel fijn voor jezelf. 🙂 Omdat er overal Frans gesproken werd voelde het niet als een gewoon weekendje weg, maar echt als vakantie. Heel leuk vind ik dat.

Ik weet zeker dat we nog weleens een weekendje naar de Ardennen zullen gaan. Heb er nu al zin in. 🙂

Ben jij al eens naar de Belgische Ardennen geweest?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  evelien
  30 augustus 2018 at 09:00

  Wat lijkt mij dat heerlijk zo’n natuurhuisje! Je kunt helemaal tot rust denk ik, in zo’n fijne omgeving. <3
  Liefs,
  Evelien

  • Reply
   Truusje
   30 augustus 2018 at 11:10

   Dat is zeker zo. Er zitten echt prachtige huisjes bij, in allerlei gebieden. Voor iedereen wel wat wils. Echt een aanrader wat mij betreft. 🙂

 • Reply
  Jessica
  10 januari 2019 at 19:20

  Wat een leuk huisje! via twitter van natuurhuisje op je blog gekomen.
  Zelf had ik een ander huisje gevonden in hetzelfde gebied. Voor ons met de hond was het huisje zeker geschikt. Alleen voor nu kunnen we het risico niet nemen… iets met geen 4×4 auto, geen winterbanden en geen sneeuwkettingen. Dat werd wel een beetje aangeraden als er sneeuw ou liggen. Dat huisje bewaar ik dus even voor het najaar of met pasen.
  Geen idee of ik het linkje mag posten, maar deze was het https://www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/29905

  • Reply
   Truusje
   10 januari 2019 at 21:07

   Wat een leuk huisje zeg. Een link met een tip delen mag altijd, leuk zelfs. 🙂

   Het huisje waarin wij verbleven was ook vrij lastig te bereiken met de auto. Zo’n steil pad! Met sneeuw zou dat ook zeker geen aanrader zijn, dan is even uitstellen geen slecht idee.

   De omgeving is in ieder geval een aanrader, het is erg mooi daar. En heerlijk voor honden!

  Laat een berichtje achter