Reizen

Roadtrip door Oost-Europa | Onze plannen


We zijn nog maar amper terug van onze laatste vakantie, maar toch duurt het niet zo heel lang voor we weer gaan. Dit keer geen gedoe op Schiphol, lange rijen en gemiste vluchten. We hebben nu zelf de touwtjes in handen en kunnen op ons eigen moment vertrekken. We hebben namelijk een camper gehuurd en zijn zo vrij als een vogel. Een heerlijk vooruitzicht als je het mij vraagt.

Het leek me altijd al geweldig om eens een langere roadtrip te maken samen met Jelm. We vinden het allebei niet erg om in de auto te zitten en vinden het leuk om onderweg van alles te zien. Ik zag zo’n roadtrip altijd voor me in ons eigen autootje met een tentje in de kofferbak. Maar het leek me wel vrij irritant om elke keer weer dat tentje op te zetten, daar ben je na twee weken toch ook weleens zat van. Daarbij is Jelm niet zo’n kampeerfanaat. En toen kwam Hermie er ook nog bij. Ik heb geen idee hoe hij zich in een tentje gedraagt, maar ik weet wel dat hij doorgaans graag op elk geluidje reageert. En in een tent hoor je natuurlijk alles…. Elke avond een ander hotelletje opzoeken leek me ook niet ideaal met een hond. Ik zag onze roadtrip door deze praktische bezwaren steeds minder zitten. Maar toch verdween het idee maar niet uit mijn hoofd. En toen opeens bedacht ik het. We hebben een camper nodig! Dan heb je alle vrijheid, toch wat comfort en ook voor Hermie lijkt het me heel geschikt. Ik ging direct enthousiast naar Jelm en gelukkig zag hij mijn plan ook helemaal zitten.

We wilden liever geen camper huren bij een particulier. We wilden geen ouwe bus en gesteggel over aansprakelijkheid. Een goede verzekering vonden we belangrijk, net als pechhulp onderweg. Uiteindelijk hebben we er eentje gehuurd bij Kruisinga Campers in Jirnsum. Dat bedrijf zit niet ver bij onze woonplaats vandaan, dus we konden er rustig even kijken. We hadden er een goed gevoel bij en konden nog kiezen uit meerdere campers ook.

Waar we precies heen wilden gaan wisten we niet, alleen Auschwitz stond op ons lijstje. Daar wilden we altijd al eens kijken. We zijn allebei geïnteresseerd in geschiedenis en zien veel documentaires. Auschwitz lijkt me indrukwekkend en ook wel een beetje eng, maar ik denk dat heel goed is om eens gezien te hebben. Eerder heb ik kamp Dachau al eens bezocht en dat vergeet ik nooit weer.

Wat ik ook wist is dat ik geen strakke planning wilde voor deze vakantie. Ik houd daar niet zo van en vind het juist leuk om spontaan dingen te ontdekken en te kijken waar het leuk is. Toch leek het ons wel verstandig om een globale planning te maken. We hebben inmiddels een lijstje gemaakt, waar uiteraard vanaf geweken mag worden. Benieuwd naar ons voorlopige reisschema? Vandaag deel ik ‘m op de blog.

Dag 1

Einddoel: Witzenhausen (Duitsland) 
Reistijd: 4 u. en 39 min. 
Afstand: 486 km 

Waarschijnlijk kunnen we de camper om een uur of één ‘s middag ophalen. We zijn van plan om alle bagage klaar te zetten in de hal, snel in de camper te laden en daarna lekker te vertrekken. In mijn hoofd gaat dit allemaal heel soepeltjes, maar ik denk dat de praktijk iets chaotischer gaat verlopen. Mezelf kennende… We gaan het meemaken. We willen proberen om die dag een flink eind in Duitsland te komen. We hopen in de buurt van Witzenhausen te kunnen eindigen.

Dag 2

Einddoel: Dresden (Duitsland) 
Reistijd: 3 u. en 10 min. 
Afstand: 321 km 

We zijn van plan om ‘s morgen een wandeling te maken in de omgeving van Witzenhausen en daarna te gaan rijden richting Dresden. Hopelijk zijn we daar aan het einde van de middag en kunnen we de stad en in en lekker uit eten.

Dag 3

Einddoel: Praag (Tsjechië) 
Reistijd: 1 u .en 47 min. 
Afstand: 147 km 

Deze dag willen we grotendeels in Dresden spenderen. Aan het einde van de dag stappen we weer in de camper en rijden we naar Praag. We zijn van plan om op een camping in de buurt van de Tsjechische hoofdstad te gaan overnachten.

Dag 4

Einddoel: Praag (Tsjechië) 
Reistijd: 0 uur
Afstand: 0 km 

Deze dag is bestemd voor het ontdekken van Praag. Ik ben er ooit al eens geweest en heb goede herinneringen aan deze stad. Ik heb zin om er weer rond te lopen!

Dag 5

Einddoel: omgeving van Auschwitz (Polen)
Reistijd: 4 u. en 55 min. 
Afstand: 457 km 

‘s Ochtends kunnen we rustig ontwaken in de buurt van Praag. Halverwege de dag willen we echter wel weer rijden, want aan het einde van de dag hopen we in de buurt van Auschwitz aan te komen. Het is eventjes rijden, maar dat lijkt ons niet erg. Er is waarschijnlijk meer dan genoeg te zien onderweg en natuurlijk zullen we onderweg een stop maken om met Hermie te wandelen.

Dag 6

Einddoel: omgeving van Auschwitz (Polen) 
Reistijd: 0 uur 
Afstand: 0 km 

Deze dag willen we Auschwitz en omgeving bekijken.

Dag 7

Einddoel: Krakau (Polen) 
Reistijd: 1 u. en 20 min. 
Afstand: 69 km 

We hebben voor deze dag slechts een klein ritje op het programma staan. We willen naar de Poolse stad Krakau. Ik heb dit stadje weleens op televisie voorbij zien komen en ik vond het er erg sfeervol uitzien. Ik ben benieuwd hoe dat in het echt is!

Dag 8

Einddoel: Brezno (Slowakije) 
Reistijd: 3 u. en 50 min.
Afstand: 231 km

Wie weet gaan we ‘s morgen Krakau nog even in, maar halverwege de dag zullen we ons waarschijnlijk weer klaarmaken voor vertrek. We hopen halverwege Slowakije te komen. We hebben het plaatsje Brezno nu als eindpunt genomen, maar het kan ook zijn dat we iets eerder of iets later stoppen. We zien het wel.

Dag 9

Einddoel: Budapest (Hongarije) 
Reistijd: 3 u. en 15 min.
Afstand: 204 km 

We hopen nu in Hongarije te zijn. We willen graag naar Budapest. Hier ben ik als tiener ook al eens geweest. Ik herinner me nog dat deze stad me vooraf eerlijk gezegd totaal niet aantrok. Wat verwend hè? Eigenlijk het hele Oostblok sprak me niet aan toen ik een jaar of achttien was. Mijn vader wilde eens naar Polen. Ik dacht toen echt; man, waarom? Wat moeten we daar?! Nu ben ik juist heel nieuwsgierig naar wat Oost-Europa allemaal te bieden heeft. Ik laat me graag verrassen door de mooie natuur en de steden onderweg. Maar goed, ik dwaal af. Budapest dus. Deze stad heeft me destijds echt verrast. Ik vond het er zo mooi en gemoedelijk! Jelm is er nog nooit geweest, vandaar dat deze stad al tijden op mijn lijstje stond. Het lijkt me heel erg leuk om samen met hem van deze fijne stad te gaan genieten!

Dag 10

Einddoel: Budapest (Hongarije) 
Reistijd: 0 uur
Afstand: 0 km 

Deze dag willen we niet gaan rijden. We willen Budapest in! Ik heb er nu al zin in. Hopelijk treffen we een beetje mooi weer.

Dag 11

Einddoel: Wenen (Oostenrijk) 
Reistijd: 2 u. en 41 min. 
Afstand: 243 km 

We schuiven weer een landje op. We hopen deze dag in Wenen aan te komen. Hier ben ik nog nooit geweest. Wel zagen Jelm en ik een poos geleden een film die zich deels afspeelde in Wenen. Prachtig! We hebben ons toen voorgenomen om zeker eens een bezoek te brengen aan deze stad. Hopelijk lukt dat vandaag. We zijn van plan om een beetje op tijd uit Budapest te vertrekken, zodat we aan het begin van de middag in Wenen aankomen.

Dag 12

Einddoel: Wenen (Oostenrijk)
Reistijd: 0 uur 
Afstand 0 km 

Deze dag is gereserveerd voor het ontdekken van Wenen.

Dag 13

Einddoel: Neurenberg (Duitsland) 
Reistijd: 5 u. en 5 min. 
Afstand: 504 km 

We gaan weer richting Nederland. We hopen vandaag een stuk van Duitsland te kunnen doorkruisen. We willen proberen in Neurenberg uit te komen. Als alles voorspoedig verloopt rijden we misschien nog een paar kilometertjes verder richting huis. We zien wel hoe het gaat en waar we zin in hebben.

Dag 14

Einddoel: Leeuwarden (Nederland)
Reistijd: 7 u. en 7 min.
Afstand: 714 km 

De laatste vakantiedag is aangebroken. Vandaag gaan we kilometers maken. We hopen ‘s avonds in ons eigen bed in Leeuwarden te liggen.

Dag 15

Deze dag moeten we de camper van binnen schoonmaken en daarna weer netjes afleveren in Jirnsum. Onze vakantie zit erop!
Roadtrip 3
Zoals ik eerder al zei staat niks vast. We hebben geen enkele staplaats op een camping geboekt, we gaan wat dat betreft lekker op de bonnefooi. Anders zit je ook alleen maar te stressen dat je per se op die ene dag op die ene plek moet zitten, terwijl je onderweg misschien een plaatsje bent tegengekomen waar je liever naartoe was gegaan. Ik houd doorgaans ook helemaal niet van planningen. Ik vind dat spontane juist veel leuker!  Dit ‘schema’ hebben we alleen maar opgesteld om een beetje een idee te krijgen van de afstanden. En het is ook prettig om te weten waar alles ongeveer ligt en wat haalbaar is. Een mega strak schema vind ik verstikkend, maar als een kip zonder kop rondrijden is ook zonde. Ik ben heel benieuwd welke steden we inderdaad kunnen aandoen en waar we misschien langer willen blijven plakken dan nu gepland. Misschien willen we wel te veel, misschien hebben we het ook wel goed ingeschat. We hebben geen ervaring met campervakanties, dus we laten ons verrassen. De afstanden en tijden zijn trouwens gebaseerd op Google Maps. In werkelijkheid zullen we overal waarschijnlijk iets langer over doen en houden we rekening met files en ander oponthoud. Bovendien zullen we onderweg regelmatig stoppen om een wandeling te maken met Hermie. Ik ben heel benieuwd waar we allemaal gaan uitstappen en wat we gaan meemaken onderweg. We hebben er ontzettend veel zin in!

Ben jij weleens richting Oost-Europa geweest? Heb je nog aanraders voor ons?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Guus Rauwerda
  16 juni 2017 at 22:30

  De eerste dag heb je goed ingeschat.haha

  • Reply
   Truusje
   16 juni 2017 at 22:49

   Zeg dat wel!

  Laat een berichtje achter