Reizen

Op campervakantie | onze ervaring + tips


We hadden allebei nog nooit in een camper gezeten, laat staan gereden, maar toch besloten we er eentje te gaan huren. Het leek ons ontzettend gaaf en nu we inmiddels op vakantie zijn geweest kan ik dat alleen nog maar meer beamen. Het was zo leuk! In deze blogpost deel ik onze ervaringen en tips.

Huren

Wij besloten om een camper te huren bij een verhuurbedrijf en niet bij een particulier. Daar hadden we allebei een beter gevoel bij en ook achteraf zijn we nog steeds blij met deze keuze. We huurden een camper bij Kruisinga campers in Jirnsum. Ik kan dit bedrijf iedereen van harte aanbevelen, want het verliep allemaal perfect. Zij hebben zeventien keurige campers in de verhuur. We zijn vooraf even langsgegaan om ons te oriënteren en te kijken of we er een goed gevoel bij hadden. Je wilt tenslotte niet per ongeluk bij een malafide bedrijf iets huren en later voor veel gedoe komen te staan. Dit was bij Kruisinga campers gelukkig totaal niet het geval, dus kozen we een camper uit. We huurden een Burstner Nexxo T569. Dit is een drie persoonskamper en dat leek ons meer dan prima. Hoe groter hoe logger, dat trok ons niet zo aan. De camper die wij huurden is 5,90 meter lang en is van alle gemakken voorzien. Airco, een achteruitrijcamera, cruisecontrol, niets ontbrak. We mochten ook een krat met campingservies en dergelijke lenen, maar dat hebben wij niet gedaan. Als je het zelf inpakt weet je precies wat je meeneemt en kom je achteraf niet tot de ontdekking dat je iets mist. De mensen van Kruisinga campers zijn erg vriendelijk en relaxt. Toen we de camper ophaalden kregen we een duidelijke uitleg over alle functies en mogelijkheden. Ook mochten we ze altijd bellen als er toch iets onduidelijk was. Veel verhuurbedrijven rekenen vanaf een bepaalde afstand een bedrag per kilometer. Kijk daar vooraf even naar. Bij Kruisinga campers mochten we 8000 km vrij rijden en dat is lekker veel. Bij sommige bedrijven moet je bij het overschrijden van bijvoorbeeld 5000 km al extra bijbetalen per kilometer. Ben je van plan om niet zo ver te rijden, dan is dat niet erg. Maar wil je wel graag wat verder weg, dan rijdt dat niet zo ontspannen. Ga ook vooral tijdig op zoek naar een camper. Wij waren onze zoektocht vrij laat gestart, maar gelukkig waren er bij Kruisinga nog een paar campers beschikbaar. We hadden niet meer de keuze uit alle weken om te vertrekken, omdat soms alles al verhuurd was. Begin dus op tijd met oriënteren en zoeken zodat je nog de meeste mogelijkheden hebt.
Oostenrijk 37.2.

Op de bonnefooi

We hadden vooraf bekeken welke landen en steden we wilden bezoeken en wat de afstanden waren, maar daar is ook alles mee gezegd. We zijn lekker op de bonnefooi gegaan en ook dat kan ik iedereen aanraden. Je voelt je vogelvrij! We hebben geen moment stress gehad of we wel een camping konden vinden. Er is altijd wel iets, vooral als je niet zo lang wilt blijven. En met een camper is het sowieso heel makkelijk, want je kunt ‘m in principe overal wel een nachtje laten staan. Er zijn zoveel camperplaatsen, dat komt altijd goed. Wij hebben vooral op campings gestaan, omdat ik dat persoonlijk gezelliger vind dan op een camperplaats. Mijn mobiele telefoon was gedurende onze trip mijn beste vriend. Ik herinner me nog van vroeger dat mijn moeder tijdens onze vakanties met de caravan in de auto druk zat te bladeren met het campingboek op schoot, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Terwijl Jelm reed zocht ik op mijn mobiele telefoon naar een camping. Ideaal. En ook heel leuk, want je wordt telkens verrast en zo kom je nog eens ergens. Natuurlijk zullen er vast ook mensen zijn die nerveus worden van het idee dat er niks vast staat en het prettig vinden om wel wat campings te boeken van tevoren. Dat kan natuurlijk ook. Maar dan moet je wel altijd zorgen dat je op een bepaalde tijd op een bepaalde plek bent en ik vond het juist heel fijn dat wij nergens tegenaan hoefden te racen. Wij konden precies doen waar we zelf zin in hadden en te allen tijde de plannen aanpassen. Naar mijn mening echt een aanrader! Ook wat betreft de navigatie boden onze mobiele telefoons weer uitkomst. Jelm had een speciaal houdertje gekocht die we aan de voorruit konden bevestigen. Telefoon erin, Google Maps aan en je komt overal. We konden onze telefoons opladen in de camper, dus we hoefden niet bang te zijn dat we zonder stroom kwamen te zitten. Het werkte uitstekend, Google Maps is echt een geweldige uitvinding als je het mij vraagt.
Oostenrijk 42

De camper zelf

En de camper zelf, hoe beviel die? Daar kan ik kort over zijn; heel goed! Het is natuurlijk een kleine ruimte waar je je kont amper kunt keren, maar dat hoort erbij met kamperen. We hebben ontzettend veel lol gehad en het is toch ook wel weer knusjes, zo samen in een campertje. En je leeft toch voornamelijk buiten, dus is het niet erg dat je geen zeeën van ruimte hebt. Het deed me erg denken aan vroeger, toen ik met mijn familie elk jaar met de caravan op vakantie ging. Een camper en een caravan verschillen niet zoveel van elkaar vind ik. Het wc’tje werkt zo’n beetje hetzelfde, je hebt een kleine eethoek, een bed, een kraantje, een keukentje. Het grote verschil is natuurlijk dat een camper zelf rijdt en een caravan voortgetrokken wordt. Het grote voordeel aan een camper vind ik dat je er een stuk harder mee kunt rijden dan met een auto met een caravan erachter. Met onze overbeladen caravan kropen wij vroeger met negentig kilometer per uur over de snelweg. Met een camper kun je probleemloos honderdtwintig rijden als je dat wil. Het voordeel van caravans vind ik dat je op de plek van bestemming iets mobieler bent omdat je gemakkelijk je auto kan pakken. Natuurlijk kun je ook zo wegrijden met een camper, maar dat vergt net iets meer organisatie. Je zult toch even wat spullen moeten inpakken, anders rammelt alles de camper door. En je moet iets beter nadenken over het parkeren. Toch hebben wij dit niet als een probleem ervaren, want we hebben bij de grote steden die we bezochten veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. En dat was perfect geregeld, dus konden wij ons alsnog vrij gemakkelijk verplaatsen. Koken ging ook prima in de camper. Ik heb niet heel vaak gekookt, omdat we in ieder land waar we kwamen ook graag wat van de lokale specialiteiten wilden proeven. Maar de keren dat ik wel kookte ging dat probleemloos. En voor ik het vergeet: het rijdt echt lekker in een camper! Althans, bij de camper die wij huurden was dat het geval. Je zit lekker hoog, je hebt ontzettend veel beenruimte en de stoelen zitten heerlijk comfortabel. Jelm zei meteen ,,ik voel me king of the road”, en was precies mijn gedachte. En dat terwijl we nog niet eens zo’n hele grote camper hadden.
Slowakije 34

Hond aan boord

We hadden van tevoren verwacht dat een campervakantie ideaal voor honden zou zijn, en dat bleek inderdaad te kloppen. Hermie voelde zich echt thuis in de camper. Hij vond het heel erg leuk dat hij mee mocht en lag onderweg vaak lekker te slapen. We hadden veel beenruimte, dus hij kon lekker bij ons liggen. Zijn mandje ging ook mee, dus heeft hij tijdens het rijden ook hele stukken liggen tukken in zijn vertrouwde mandje. Ideaal! Op alle campings waar we kwamen waren veel honden, kamperen is echt een hele geschikte optie als je graag je hond mee wilt nemen.
Oostenrijk 43

Wat je beter niet kunt doen

In principe kun je overal rijden. Wij hebben door de bergen gecrosst, door steden, alles kan. Toch moet je wel goed beseffen hoe ‘groot’ je bent. Je kunt niet overal onderdoor rijden en op smalle weggetjes kan het ook lastig worden. In de camper die wij huurden zat gelukkig een rood bordje op het dashboard geplakt met de afmetingen, dus dat is heel handig. Jelm is een geweldige chauffeur en redt zich overal mee, maar ben je niet zo’n ster in het verkeer, dan zou ik drukke steden en smalle weggetjes proberen te vermijden. Ikzelf ben overigens geen enkele keer achter het stuur gekropen. Waarom niet? Ik houd simpelweg niet van autorijden en ik heb er ook niet bepaald een groot talent voor. In de auto kan ik mij redden, ik veroorzaak geen ongelukken, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik heb niet veel verkeersinzicht en word gewoon zenuwachtig van het idee om in gehuurde camper rond te rijden. Het is tenslotte toch wel wat anders dan een gewone auto. Jelm daarentegen vond het ontzettend leuk om achter het stuur te zitten, dus ‘probleem’ opgelost. 😉

Je moet best veel meenemen als je op campervakantie gaat, of überhaupt bij kamperen. Natuurlijk kleding en toiletspullen, maar ook kookgerei, tuinstoeltjes, misschien een tafeltje, afwasbenodigdheden. Een camper heeft ontzettend veel kastjes, maar voor je het weet zijn ze vol. Neem dan ook niet te veel mee, want als je je spullen niet meer goed kwijt kunt wordt het binnen no time een enorme chaos, zeker in een kleine ruimte. Ik had achteraf gezien iets te veel kleding meegenomen. Ik heb veel gedragen, maar toch lang niet alles. Had ik dus beter thuis kunnen laten.

Wat je beter ook niet kunt doen is te veel rijden. Die tip gaven de mensen van het verhuurbedrijf ons mee. Mensen die voor het eerst een camper huren zijn vaak zo enthousiast dat ze veel te lang en te ver gaan rijden, vertelden zij ons. En dat is jammer, want zo mis je een hoop moois. Het is juist heel leuk om soms ook even een dag of zelfs meerdere dagen niet te rijden, zodat je de omgeving kunt ontdekken en echt vakantie kunt vieren. Met deze informatie in ons achterhoofd hebben wij onze route een beetje uitgestippeld. We hebben meerdere dagen niet gereden en de dagen waarop we wel reden, reden we vaak maar een paar uurtjes. En rijd ook vooral niet te ver, want je moet tenslotte ook nog weer terug. Bekijk daarom van tevoren een beetje wat de afstanden zijn en houd je plannen realistisch.

Volgend jaar weer?

Het antwoord op deze vraag kun je wel raden; ja, we zijn zeker van plan om volgend jaar nog eens te gaan! We hebben nog nooit zoveel gezien en gedaan tijdens één vakantie, dus zeker voor herhaling vatbaar. We zijn er nog niet helemaal over uit of we dan in het voorjaar willen vertrekken, of juist in het najaar. Onze afgelopen vakantie was van 16 tot en met 30 juni. We hebben het ontzettend getroffen met het weer. Maar soms was het ook wel bijna wat te warm, vooral voor Hermie. Als we weer gaan zullen we waarschijnlijk kiezen voor iets eerder in het seizoen, zoals april of mei. September lijkt ons ook wel wat. Het voor- en naseizoen is sowieso goedkoper, dus dat scheelt ook nog. Waar we volgend jaar naartoe willen? Dat weten we nog niet precies, maar wat we wel weten is dat we weer richting het oosten van Europa willen gaan. Slowakije heeft ons ontzettend verrast, daar zouden we graag nog eens naartoe gaan en dan wat meer dagen. Ik heb ook gelezen dat Slovenië en Kroatië prachtig moeten zijn, dus wie weet. Tijdens onze afgelopen vakantie hebben we ons vooral gefocust op steden. We hebben er vijf bezocht. Dat was ontzettend leuk, maar ook wel intensief. Als we weer op campervakantie gaan, dan willen we iets minder steden bezoeken. Twee lijkt me wel een mooi aantal. En verder willen we vooral genieten van alles wat we onderweg tegenkomen. Ik heb er nu al zin in!

Tot zover onze ervaringen en tips. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je ze gerust stellen in de comments. En mocht iemand nog meer tips hebben, altijd welkom! 🙂
Slowakije 44

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Imke Boksebeld
  6 februari 2019 at 16:29

  Wat leuk om te lezen al jullie ervaringen.
  We hebben onze camper net gekocht en zijn er alleen nog maar een zondag mee weggeweest.
  Gekocht in December 2018.
  Een Burstner Delpfin Performance van bijna 7,50 meter inclusief fietsen drager.
  We gaan van de zomer naar Frankrijk onze ideale beatemming.
  We hebben de afgelopen jaren zelf,samen met onze dochter en man een boot gehad.
  Ook enorm veel plezier mee gehad nu hebben we hem nog maar onze dochter gebruikt hem nu iets meer en wij alleen bij heel mooi weer. Dat geklim is niet ok. Voor mij.
  In de camper moet je ook wel trapje op en af maar dat gaat wel.ik ben heel benieuwd hoe hetnonsnzal vergaan. Wij hebben ook eerst gehuurd hoor via Camptoo. Ook een Burstner.
  Ik hou wel van een beetje ruimte om me heen.
  Heel veel plezier op jullie volgende trip
  O ja wij zijn Willy en Imke en beide 60 jaar en wij nemen als t aan mij ligt onze kater mee. Manlief vind dat niks maar we gaan eerst testen hahah.

  • Reply
   Truusje
   7 februari 2019 at 11:28

   Wat heerlijk dat jullie een camper hebben gekocht. Wij hebben er inmiddels twee keer een gehuurd en dromen nu stiekem ook van een eigen camper. Het is zo leuk! Frankrijk is inderdaad een heerlijke bestemming, wij komen er ook graag. We zijn er de afgelopen drie jaar met onze auto naartoe geweest, maar rondtrekken met een camper door Frankrijk lijkt me helemaal fantastisch.

   Heel erg veel plezier gewenst met jullie prachtige aankoop!

 • Reply
  Marie
  22 april 2022 at 14:47

  Bedankt voor het delen van jullie camper ervaringen. Zelf zouden we ook graag een camperreis door Europa willen maken. Ik denk inderdaad ook dat het even wennen is in het verkeer omdat je wellicht niet goed kan inschatten hoe groot je bent in het begin!

 • Reply
  Anique
  27 mei 2022 at 15:13

  Handige tips inderdaad, ik was nog opzoek naar wat tips aangezien we voor het eerst op vakantie gaan met een camper. Heerlijk dat we weer op vakantie kunnen. Soms kan je ook een verzekering erbij nemen. Ik heb bij Campstar geboekt en daar kan je met een Allianz verzekering handig je eigen risico verlagen naar 0 euro. Misschien wel slim, vooral voor een eerste keer met de camper.

 • Laat een berichtje achter