Reizen

Op vakantie naar Frankrijk in corona tijd – Mijn ervaring


Gaan we dit jaar op vakantie of blijven we een jaartje thuis? Veel Nederlanders worstelen momenteel met die vraag. Jelm en ik niet. Sterker nog, wij zijn al op vakantie geweest. Niet in Nederland, maar de grens over. We reden twee weken geleden richting la douce France. Nieuwsgierig hoe het was en hoe het ging? Ik vertel je in deze blogpost alles over onze vakantie in Frankrijk tijdens corona.

Om even bij het begin te beginnen: ons tripje naar Frankrijk had ik al een hele poos geleden geboekt. In augustus vorig jaar om precies te zijn. Toen had nog geen mens van corona gehoord en leek er geen vuiltje aan de lucht. Dat was de afgelopen maanden natuurlijk een heel ander verhaal. We hielden het nieuws nauwlettend in de gaten en ikzelf stelde me er maar op in dat ons reisje niet door zou gaan. Jelm hield ondertussen hoop. Hoop doet leven, dat blijkt wel weer, want onze vakantie stond voor 20 juni gepland en de grenzen gingen 15 juni open. Wat een geluk. Niet lang daarna kregen we een mailtje van de eigenaren van onze accommodatie: hun toko ging zaterdag 20 juni weer open. Precies op de eerste dag van onze vakantie, hoe is het mogelijk. Niks stond ons meer in de weg en dus hebben we onze auto ouderwets tjokvol geladen en zijn we gewoon vertrokken.

Onze redenering: de grenzen zijn niet voor niets opengegaan en verder moet je gewoon je verstand gebruiken. Dat moet je thuis doen en ook in Frankrijk. Wij zagen wat dat betreft niet zoveel verschil. Feit is wel dat we in Frankrijk naar een super rustige omgeving gingen; de Morvan. Een prachtige, dunbevolkte, landelijke streek met oneindig veel bossen. We verbleven in een huisje  met een ruime privétuin eromheen en eigen sanitair. In onze eigen woonplaats wonen we in een jaren ’30 wijk met weet ik hoeveel mensen om ons heen. Voor ons voelde onze Franse vakantiebestemming stiekem meer corona-proof aan dan thuis.

De grens over

Als we aan mensen vertellen dat we al op vakantie zijn geweest naar het buitenland begint bijna iedereen direct over de grenscontroles. De grap is: er zijn helemaal geen grenscontroles. We tuften probleemloos België binnen en ook bij de Franse grens was er niets bijzonders te beleven. Wel merk je in wegrestaurants dat de wereld momenteel anders is. Het is er een stuk rustiger, er is een looproute en je kunt vaak alleen wat take-away-eten kopen. Of je nog naar de wc kan? Jazeker.

Eenmaal in Frankrijk viel het ons op dat de situatie erg vergelijkbaar is met Nederland. In de supermarkten waar ik geweest ben waren mondkapjes niet verplicht, wel is het zo dat de meeste mensen een beetje afstand houden. Verder zijn veel brocantes en leuke marktjes afgelast. Ik begreep dat er wel een aantal markten met vooral eten worden georganiseerd in de Morvan, maar de mevrouw die me dat vertelde zei er wel bij dat een mondkapje op die markten verplicht was. Daar hadden wij niet zoveel zin in, dus dat hebben we overgeslagen. Tot onze verbazing reden we wel langs een kermis die al vol in bedrijf was. Verder was het in de Morvan erg rustig.

En hoe zit het dan met Franse restaurants? Die zijn net als in Nederland sinds kort weer geopend. Ik ben er niet helemaal achtergekomen of er ook regels zijn wat betreft het aantal gasten. In de paar restaurantjes die wij bezocht hebben was het in ieder geval niet druk en konden we lekker buiten zitten. Eén restauranteigenaar was zo blij om zijn vaste gasten weer te zien dat hij ze alle drie begroette met een kus. De personen in kwestie waren allemaal zo grijs als een dakduif, dus erg slim is dat natuurlijk niet. Wij hebben zelf zoveel mogelijk contact met iedereen vermeden en dat ging goed.

Het rijk voor ons alleen

Bij ons huisje was afstand houden al helemaal geen uitdaging, want de overige gasten hadden hun verblijf wel geannuleerd. Eeuwig zonde als je het mij vraagt, want het had prima gekund. Wij verbleven bij Maison Bellevue, een schitterende accommodatie in het hart van de Morvan. In het grote huis zijn twee gîtes gecreëerd en een kleiner bijgebouw is ook omgetoverd tot een gîte. Verder staat er helemaal achteraan op het landgoed een sprookjesachtig houten huisje en daar brachten wij onze vakantie door. Werkelijk het mooiste huisje waar ik ooit geweest ben. Zal er binnenkort een uitgebreide blogpost aan wijden, want dat is dit fantastische huisje zeker waard. Toen we aankwamen werden we verwend met een welkomstdinertje. Normaal gesproken wordt dat aan een lange tafel geserveerd en schuiven de andere gasten ook aan. Dat concept hebben de eigenaren momenteel even aangepast. Wij kregen ons dinertje geserveerd aan het tafeltje voor ons huisje. Helemaal privé, dus beter kon niet.

Wij hebben tijdens onze vakantie vooral van de natuur genoten en dat was perfect. Want tijdens al onze wandelingen door de immens grote bossen zijn we praktisch nooit iemand tegengekomen. In de dorpjes en stadjes waar we geweest zijn waren natuurlijk wel meer mensen in de buurt. Maar ook daar was het vooralsnog niet druk en was het geen uitdaging om rustige terrasjes op te zoeken.

Zit je nog te twijfelen over een vakantie naar het buitenland? Onze ervaring met Frankrijk is heel goed. Wij zijn blij dat we niet geannuleerd hebben en wel zijn gegaan. We hebben het er gewoon op aan laten komen en dat heeft goed uitgepakt. Mijn advies: kies een rustige bestemming en gebruik verder gewoon je verstand. Wat je thuis als het goed is ook al doet, dus ik zou zeggen, neem die instelling gewoon lekker mee op reis.

Wij kijken terug op een heerlijke vakantie in een hele bizarre tijd. Iets om niet snel weer te vergeten. Mocht je nog vragen hebben over vakantie vieren in Frankrijk tijdens corona, stel ze gerust in de comments.

Ga jij nog ergens naartoe dit jaar?Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

 • Reply
  Sanne
  2 juli 2020 at 22:46

  Jullie vakantie ziet er weer heerlijk uit. Wat een fotogenieke plekjes! Ik denk dat je helemaal gelijk hebt en inderdaad jullie vakantie geen kwaad kan als je je verstand maar blijft gebruiken. Ik sla dit jaar het buitenland even over, maar dat is meer vanwege financiële redenen dan iets anders.

  • Reply
   Truusje
   3 juli 2020 at 09:55

   Ja, zeker heel fotogeniek. Heb een hele batterij aan foto’s gemaakt. Die komen binnenkort nog op de blog. 🙂

 • Reply
  Audrey
  3 juli 2020 at 09:46

  Oooo, wat een prachtig huisje inderdaad! Wij gaan dit jaar niet op vakantie. Dat hadden we ook pre-corona al niet in de planning, want ik hoop dat er deze maand een puppy voor me geboren wordt 🙂

 • Reply
  Truusje
  3 juli 2020 at 09:56

  Oooh, wat een fantastisch vooruitzicht! Wat spannend. Wat voor hondje krijg je?

 • Reply
  Petra
  4 juli 2020 at 15:11

  Fijn om te lezen, wij willen volgend week heel graag enkele dagen gaan kamperen in het Zuiden van Frankrijk, maar ben nog steeds aan het twijfelen. Maar het is inderdaad zoals je zegt, je gezond verstand gebruiken en je gedragen zoals je je ook thuis moet gedragen, dus op zich veranderd dat niets. Ga er de komende week nog eens goed over nadenken 😉

 • Reply
  Rachel
  10 juli 2020 at 11:13

  Wauw jullie huis komt net uit een sprookje.. zo mooi! en wat voor hondje krijgen jullie? Wij krijgen onze eerste hond over 7 weken.. super spannend en we hebben er mega veel zin in! Het is een kruising tussen een lhasa apso en een Shih tzu, wij zijn benieuwd hoe onze toverbal gaat worden, ze verkleuren namelijk enorm van vacht.

 • Laat een berichtje achter