Honden Reizen

Met je hond in het vliegtuig | Deel I


Halverwege mei staat er iets spannends te gebeuren. Dan stappen Jelm en ik in het vliegtuig en gaan we voor de tweede keer naar Sardinië, het eiland waar we anderhalf jaar geleden verliefd op werden. Waarom we dat deze keer spannend vinden? Onze kleine Hermie gaat mee de lucht in! Ik schreef al eerder dat dat op mijn wensenlijstje stond en inmiddels heb ik doorgepakt. Zijn ticket is geboekt en het gaat dus echt gebeuren.

Je hond in het vliegtuig

Bijna iedereen aan wie we vertelden dat Hermie mee gaat in het vliegtuig reageerde hetzelfde. ,,Moet hij dan in het ruim?”, klonk het dan wat vertwijfeld. Praktisch iedereen leek dat nogal sneu voor Hermie (inclusief mijzelf!) en gelukkig hoeft hij dan ook niet richting het ruim. Op zich is er niks mis met vliegen in het ruim trouwens, want het is vaak verwarmd en de kennels worden vastgezet en kunnen dus nooit door het hele vliegtuig schuiven. Toch leek het ruim mij niks voor Hermie, omdat hij dan waarschijnlijk heel nerveus zou worden in een vreemde omgeving zonder ons in de buurt. Hij is nu eenmaal niet zo’n heldhaftig hondje. Als ik zou emigreren en het kon niet anders, dan zou ik mijn hond in het ruim vervoeren. Voor een ‘gewone’ vakantie zou ik mijn hond het ruim echter niet aandoen en zou ik hem thuis laten. Hij is dan beter af bij een lieve oppas! Maar genoeg over het ruim, want daar hoeft Hermie dus niet in. Omdat hij zo klein en licht is mag hij namelijk gewoon mee in de cabine. In een reistasje, pal voor mijn voeten. Veel mensen verwachten dat niet, maar het is bij veel vliegmaatschappijen een gewone gang van zaken. Wel moet je er rekening mee houden dat er per vlucht vaak niet meer dan drie honden in de cabine mee mogen. Geef dus tijdig aan dat je je hond wilt meenemen om niet voor verrassingen te komen te staan.

Het verschilt per maatschappij wat de eisen zijn omtrent het vervoer van een hond in het vliegtuig en of ze überhaupt mee mogen. Ryanair en easyJet vervoeren bijvoorbeeld geen huisdieren. Maar bij een hoop andere maatschappijen kan het wel. Bij bijvoorbeeld KLM, Transavia, Vueling en Tui zijn honden welkom. Kleine honden mogen bij die maatschappijen ook in de cabine. Het is altijd verplicht om je huisdier in een reistas of -bench te vervoeren tijdens de vlucht. Maar bij elke maatschappij verschillen de spelregels. Bij KLM mag de reistas bijvoorbeeld een grootte hebben van maximaal 46 cm lang, 28 cm breed en 24 cm hoog. De tas mag inclusief hond niet zwaarder wegen dan acht kilo. Bij Vueling mag de tas iets groter zijn, maar ben je ook weer gebonden aan die acht kilo. Aangezien Hermie zelf al zo’n zeven kilo weegt vielen deze maatschappijen voor ons direct al af. Wij kozen voor Transavia, want daar mag je hond plus de reistas maximaal tien kilo wegen en ook zijn de afmetingen net wat ruimer (47 cm lang, 30 cm breed en 27 cm hoog). Tui is ook een goede optie als je met je hond wilt vliegen want ook daar mag je hond plus de reistas maximaal tien kilo wegen en mag de tas bovendien relatief grote afmetingen hebben (50 bij 35 bij 30 cm). Helaas kan je bij Tui geen losse tickets naar Sardinië boeken, dus die maatschappij viel voor ons ook af.

Update

De afmetingen van de reistassen worden weleens veranderd door de vliegmaatschappijen, check voor je reis dus altijd de websites van de vliegmaatschappijen voor actuele informatie. De reisformaten van Transavia zijn tegenwoordig bijvoorbeeld iets kleiner dan toen ik vloog. Check hier alles over de huidige afmetingen en regels van de KLM en klik hier voor de huidige spelregels van Transavia.
hond in vliegtuig
Benieuwd naar de kosten voor een hondenticket? Ook dat verschilt per vliegmaatschappij, maar wat wij bij Transavia betaald hebben zal ik uiteraard delen. Wij waren €40,- kwijt voor de heenweg en ook €40,- voor de terugvlucht. Ik vind dit persoonlijk best te doen.

Maar dan ben je er nog niet, want er moet ook een reistas of -bench aangeschaft worden. Op internet zijn er tientallen reistasjes voor honden en katten te koop, dus we vonden het best even een klusje om een geschikte tas uit te kiezen. De tassen hebben allerlei afmetingen en ik wilde absoluut niet een kleinere tas dan toegestaan. Elke centimeter binnen de marge is meegenomen tenslotte. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een opvouwbare reistas (maat L) van het merk SturdiBag. Waarom? We vonden de tas er degelijk uitzien, er zit een kussentje in met klittenband en de bovenkant kan open zodat Hermie zijn koppie eruit kan, mocht hij dat willen. Bovendien waren de reviews erg goed. We lazen positieve berichten van onder anderen eigenaars van Teckeltjes en Jack Russels. Die zijn zo’n beetje van hetzelfde formaat als Hermie. De vluchten met deze hondjes waren prima verlopen in de SturdiBag, dus dat gaf voor ons de doorslag. Deze tas is 31 cm breed, 31 cm hoog en 46 cm lang en weegt 1,5 kilo. We bestelden de tas bij ZooPlus en betaalden er €79,99 voor. Geen koopje, maar ik vind het heel belangrijk dat de vlucht voor Herm zo comfortabel mogelijk verloopt en daar heb ik best een paar centen voor over.  En ja, de tas is net een paar cm groter dan is toegestaan bij Transavia. Maar er bestaan bijna geen tassen die op de centimeter nauwkeurig de juiste afmetingen hebben en bovendien verschillen de afmetingen ook nog per vliegmaatschappij. Dus over die luttele cm’s heb ik me uiteindelijk maar niet al te druk gemaakt. 😉

hond in vliegtuig
Hoe de reis uiteindelijk zal verlopen weet ik nu natuurlijk nog niet. Toch heb ik wel alvast een paar tips en wat punten om vooraf rekening mee te houden. Misschien heb je er wat aan als je ook overweegt om je met je hond het vliegtuig in te stappen.

Tips vooraf

 • Neem je hond niet mee op een lange vlucht als dit niet noodzakelijk is. Tijdens een emigratie valt er niks te kiezen, maar voor een ‘gewone’ vakantie zou ik mijn hond geen lange vlucht willen aandoen. Naar Sardinië is het amper twee uurtjes vliegen en dat vind ik nog oké. Hermie moet de hele tijd in de reistas blijven, dus vluchten die veel langer duren vind ik persoonlijk geen fijn idee. Ook gaat mijn voorkeur uit naar een directe vlucht.
 • Denk goed na over de bestemming. Is het bloedheet op je vakantieadres? Bespaar je hond dan de vliegreis en laat hem lekker thuis. Honden kunnen niet goed tegen hitte en hebben er niks aan om in augustus op de stranden van Griekenland of Turkije te liggen hijgen. Wij gaan in mei naar Sardinië en dan is de temperatuur aangenaam, maar niet stikheet. Bovendien zijn wij geen fervente strandgangers. Eventjes op het strand vinden wij leuk, maar wij liggen geen hele dagen te bakken.
 • Heb je een hele paniekerige hond? Of is hij jonger dan drie maanden, of juist heel oud? Dan zou ik ‘m de vliegreis besparen en een fijn oppasadres voor ‘m zoeken. Ook zieke honden zou ik niet meenemen richting Schiphol.
 • Verdiep je in de reistassen en ga hier niet op besparen. Ga voor een zo comfortabel mogelijk exemplaar. De SturdiBag is sowieso een aanrader!
 • Blijkt je hond niet in de reistas van de juiste afmetingen te passen? Ga hem er dan niet in proppen, maar annuleer zijn ticket. Je kunt er ook voor kiezen om hem in het ruim te vervoeren, maar zoals ik eerder al schreef zou dat niet mijn keuze zijn voor tijdens een gewone vakantie. Wij vonden het ook even spannend toen de pakketbezorger Hermie’s reistas afleverde. Hoe viel de tas uit in het echt? Gelukkig bleek de informatie van de website goed te kloppen en past Hermie inderdaad in de tas. Anders was het feest niet doorgegaan en waren we zonder hem het vliegtuig ingestapt.
 • Laat je hondje thuis alvast aan de reistas wennen. Duw hem er niet meteen enthousiast in maar laat hem er rustig kennis mee maken. Wij leggen er geregeld snoepjes in en stimuleren Hermie om af en toe een kijkje te nemen in de tas. Zo raakt hij er langzaam vertrouwd mee en krijgt hij geen angst voor de tas.
 • Heb je een stompneuzige hond? Dan is vliegen waarschijnlijk niet het beste idee ooit, omdat ademen voor deze dieren lastiger is op grote hoogte vanwege de ijle lucht.
 • Laat je hond van tevoren goed uit en zet hem niet met een volle maag in het vliegtuig. Ik zou hem ook niet al te veel laten drinken van tevoren, maar natuurlijk wel een beetje, enkele uren voor de vlucht.

Ik kijk erg uit naar onze vakantie en ben super benieuwd hoe alles zal verlopen met onze hond in het vliegtuig. Natuurlijk zal ik mijn ervaringen delen op mijn blog. Mocht het één groot drama worden, dan doen we het uiteraard nooit meer. Maar we willen het wel graag geprobeerd hebben. Want als je het niet probeert zal je nooit weten hoe het nu werkelijk is en blijf je hangen in vooroordelen.

Zou jij ook weleens een het vliegtuig in willen met je hond, of ga je liever voor een auto-vakantie?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Robert Becker
  14 november 2018 at 13:25

  Wij vliegen 3 a 4 x per jaar naar ons vakantiehuisje in Frankrijk, aangezien onze hond 12 kilo weegt zou hij in het bagageruim moeten, nou geen haar op ons hoofd die daar over nadenkt. Wij zijn aan het zoeken geweest voor een alternatief en vliegen nu met een bedrijf dat met kleinere vliegtuigen vliegt en waar onze hond gewoon naast ons op de bank ligt. Het is wel wat duurder maar we hebben gelukkig geen stress meer voor de reis. Ze hebben ook wat op hun site staan hierover. https://flyaeolus.com/nl/nieuwsbrief/vliegen-met-uw-huisdier/

  • Reply
   Truusje
   14 november 2018 at 14:37

   Wat grappig zeg. Had ik nog nooit van gehoord. Ik moet er ook niet aan denken om te vliegen met mijn hond in het bagageruim. Inmiddels heb ik twee honden, waarvan een te groot is voor het vliegen in een reistas in de cabine. Ik had vliegen met onze honden daarom inmiddels afgeschreven, maar wie weet kunnen we dit een keertje doen. Lijkt me heel bijzonder! Helaas wel erg duur, weet niet of ik dat er voor over heb. Autovakanties met honden bevallen mij gelukkig ook heel goed. 🙂

 • Reply
  esther
  3 maart 2021 at 10:37

  Mag ik vragen wat je dan kwijt bent?

  • Reply
   Truusje
   4 maart 2021 at 16:28

   Bij Transavia €45,- per enkele reis. Maar check vooral de websites van de vliegmaatschappijen even, dan ben je altijd up to date.

  Laat een berichtje achter