Reizen

Vijf redenen om eens naar Ljubljana te gaan


Ik wist dat Ljubljana bestond. En ik wist dat het de hoofdstad van Slovenië is. Maar daar hield mijn kennis dan ook wel mee op. Een goede reden om deze stad eens te gaan ontdekken! Tijdens onze camperroadtrip van vorige maand namen we daarom een kijkje in deze stad en lieten we ons compleet verrassen. En dat is gelukt, want we ontdekten al snel dat Ljubljana hartstikke leuk is om eens naartoe te gaan. Waarom precies? Dat vertel ik je in deze blogpost.
#1 Klein maar fijn

Ljubljana is geen hele grote stad. Het stadscentrum is lekker compact en alles is op loopafstand. Geen gedoe met metro’s, bussen en trams dus. En weet je wat eigenlijk stiekem ook heel fijn is? De stad stikt niet van de bezienswaardigheden. Dat klinkt misschien gek, maar ik vind het weleens relaxt. Veel mensen voelen toch de druk om allerlei highlights te bekijken als ze op citytrip zijn. Ik tenminste wel, vooral als ik ergens voor het eerst ben. Ben je in Parijs? Dan mag die selfie met de Eiffeltoren voor op Instagram niet ontbreken. En wil je toch de Sacré-Cœur, de Arc de Triomphe en de Notre Dame een keertje gezien hebben. In Berlijn verdringen mensen zich voor de Beliner Tor en in Barcelona wil zo’n beetje iedereen de Sagrada Família bewonderen. Leuk, maar soms ook stiekem wel vermoeiend. In Ljubljana is dat anders. Het is leuk om even over de Drievoudige brug (Tromostovje) en de Drakenbrug te wandelen, maar behalve dat zijn er niet echt veel must see’s die je voor je gevoel per se afgevinkt moet hebben. Dus blijft er heel veel tijd over om lekker rustig rond te wandelen, terrasjes te pakken en winkeltjes in te duiken. Want dat is toch eigenlijk het allerleukste om te doen tijdens een citytrip. Althans, dat is mijn bescheiden mening. 😉

Wat wel leuk is, is om even naar boven te lopen en een kijkje te nemen bij het middeleeuwse kasteel dat hoog boven de stad uittorent. Wij zijn niet in het kasteel zelf geweest, maar zijn wel op een bankje neergeploft om te genieten van het uitzicht over de stad.


#2 Een stad vol kleur

Wat mij direct opviel in Ljubljana? De kleuren! Heel veel gebouwen zijn voorzien van een laag verf met een fijn kleurtje. Het zorgt voor een hele gezellige sfeer. Lekker vrolijk. 🙂


#3 Knusse straatjes vol boetiekjes

Natuurlijk is er een grote winkelstraat waar je Zara, Mango en H&M aantreft, maar in Ljubljana vind je ook verschillende hele knusse straatjes vol met leuke boetiekjes. Heel erg leuk om rond te wandelen. Wij ontdekten per toeval een heel bijzonder winkeltje waar ze van alles voor honden verkopen, waaronder huisgemaakte hondenkoekjes. Hoe leuk is dat? Natuurlijk namen we een zakje mee. Het winkeltje heet Papy en vind je op dit adres: Mestni trg 9.

#4 Overal terrasjes

Dwars door de stad stroomt de Ljubljanica rivier. Langs het water stikt het van de gezellige terrasjes. De een nog uitnodigender dan de ander. Ook in de kleine straatjes vind je volop knusse terrasjes en restaurantjes. Met de horeca zit het wel goed in Ljubljana.

#5 De bijzondere sfeer van Metelkova

De stad telt veel prachtige gebouwen. Je vindt er veel bouwwerken die stammen uit de tijd van de renaissance en het classicisme. Stijlvol, chique en statig dus. Het absolute tegenovergestelde daarvan vind je in kunstenaarswijk Metelkova. Overal waar je kijkt zie je graffiti. Er hangt een bijzondere, alternatieve sfeer. Het gebied is klein, maar er is genoeg te zien. Een oude brandweerkazerne vormt het middelpunt. Je schijnt er ook een nachtje te kunnen slapen in een hotelletje dat gevestigd zit in het gevangenisgebouw van de kazerne. Ikzelf zou dat nachtje slapen overslaan, maar eerlijk is eerlijk, in deze bijzondere wijk kun je toffe foto’s maken. 🙂 Wij liepen hier op een zaterdagmiddag in september rond. Toen was het lekker rustig. ‘s Avonds schijnt het regelmatig een stuk drukker te zijn en worden er feestjes gegeven. Kortom, een bijzonder stukje van Ljubljana. Zeker de moeite waard om even naartoe te wandelen.Ljubljana is geen bestemming waar je een week naartoe hoeft te gaan, maar voor een korte citytrip is deze stad perfect. Het is niet ver vliegen en je bent echt even in een helemaal andere omgeving. Of bezoek deze stad tijdens een roadtrip, het is zeker een stop waard!

Ben jij al eens in Ljubljana geweest? En houd jij ook zo van citytrips?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter