Persoonlijk Reizen

Mijn fotoapperatuur voor op reis


Mijn liefde voor fotografie groeit met het jaar. Eerst richtte ik me vooral op foodfotografie, maar inmiddels ben ik mijn horizon aan het verbreden. Ik volg een aantal reisblogs met jaloersmakende foto’s en steeds vaker bekruipt me het gevoel van: dat wil ik ook.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mobiele telefoons die uitgerust zijn met een knappe camera. Ik heb verschillende Instagrammers en bloggers hele fraaie foto’s zien maken met bijvoorbeeld een iPhone XI. Ook mijn eigen telefoon is uitgerust met een prima camera. En toch, toch wil ik een tandje meer. Een echte camera in handen houden vind ik op de één of andere manier veel leuker en als je een beetje een goede camera koopt is de kwaliteit gewoon beter.

Maar toen ik mijn blog net startte was gemak toch nog wel een van de belangrijkste punten als het aankwam op fotograferen op reis. Ik wilde daarom graag een kleine camera die lekker licht was, maar wel scherpe foto’s schoot. Ik kocht toen een Canon Powershot G7x. Een kleine compactcamera waar ik maar raak mee fotografeerde op de automatische stand. Heerlijk vond ik dat. Alleen maar bezig zijn met het creatieve gedeelte en niet met de technische kant. Ik was vooral erg blij met de zoomfunctie op dat ding. Geen gesleep met verschillende lenzen en gewoon lekker foto’s knippen.

Een foto geschoten in Parijs met mijn Canon compactcamera. 

Maar zo’n anderhalf jaar geleden begon het toch te kriebelen. Ik wilde meer. Ik fotografeerde thuis met mijn spiegelreflexcamera allang niet meer op de automatische stand en was lekker handmatig bezig. Het koste me nauwelijks moeite meer en dus wilde ik op reis ook handmatig gaan fotograferen.

Mijn spiegelreflexcamera meenemen op vakantie zag ik alleen niet zo zitten. Ik vond ‘m eerst vooral te zwaar, maar hoewel ik later steeds meer gewend raakte aan het gewicht liet ik ‘m toch liever veilig thuis. Het is voor mij echt mijn foodfotografiecamera en eigenlijk wilde ik voor op reis iets anders.

Maar wat dan? Normaal gesproken vertrouw ik blind op Jelm als er iets aangeschaft moet worden op het gebied van elektronica. Mobiele telefoons, tv’s, stofzuigers, laptops; het interesseert mij allemaal geen zak en dus mag Jelm het altijd zeggen. Maar die vlieger ging nu niet op want Jelm weet niks van camera’s en dat gebied van elektronica interesseert hem nou toevallig geen zak. En dus moest ik voor het eerst toch echt zelf research doen.

Ik heb bij verschillende mensen wiens foto’s ik bewonder gevraagd welke camera zij gebruiken. En welke lenzen, ook heel belangrijk. Verder heb ik voor het eerst in mijn leven heel veel reviews gelezen. Ik kwam er al snel achter dat ik ondanks het gemak niet weer voor een compactcamera wilde gaan. Ik wilde echt een stapje verder. Een spiegelreflex hoefde van mij ook niet zo, dus richtte ik mijn pijlen al snel op de systeemcamera. Die zijn vaak net wat compacter dan een spiegelreflex, maar de kwaliteit is tegenwoordig veelal minstens zo goed.

Na lang wikken en wegen was ik eruit: de Fujifilm X T20 ging het worden. Ik kocht er een 18-55mm f/2.8-4 zoomlens bij, zodat ik toch nog een beetje kon zoomen. Dit beviel meteen prima, maar toch wilde ik er graag nog een lens bij met een vaste brandpuntsafstand. Ik besloot een 35mm lens te kopen, dezelfde brandpuntsafstand als de lens die ik veel bij mijn spiegelreflexcamera gebruik. De 35mm lens die ik voor mijn Fuji kocht heeft een diafragma van 1.4 en kan dus prachtige bokeh-beelden maken en is ook goed te gebruiken bij weinig licht. Eerlijk toegegeven, ik vond de prijs van die lens wel vrij pittig, maar vooruit. Ik vind fotografen zo’n leuke hobby dat ik het geld er wel voor over had.

Waarom ik de Fuji X T20 zo’n fijne camera vind? Hij maakt prachtige beelden, is niet te zwaar, heeft een zoeker en is makkelijk en snel te bedienen door de draaiknoppen bovenop de camera. Precies wat ik zocht. En bovendien vind ik de camera er ook nog eens tof uitzien met z’n retro uitstraling. Ik hoop er nog heel veel jaren plezier van te hebben.

Leuk detail: ik ontdekte laatst dat voormalig reisblogger Eva Jansen deze camera onlangs ook gekocht heeft. Zij is één van de reisfotografen die ik heel goed vind. Super leuk dat zij voor dezelfde camera gekozen heeft.

Waar fotografeer jij graag mee? Grijp je sneller naar een mobiele telefoon zoals een IPhone XI of ben je ook meer van de camera’s?

* Deze blogpost bevat gesponsorde links 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Suzanne
  12 oktober 2019 at 07:39

  Interessant om te lezen! Ik maak altijd foto’s met mijn Canon 1100D. Ik merk wel dat hij langzaam begint te verslijten, dus wie weet moet ik een keer een nieuwe kopen..

 • Reply
  Sanne
  13 oktober 2019 at 19:34

  Je maakt ook echt prachtige foto’s! Ik ga echt voor het gemak van de telefoon, maar misschien dat ik op een volgend reisje toch weer de camera meeneem. Een spiegelreflex vind ik voor buiten de deur wel echt te zwaar.

  • Reply
   Truusje
   13 oktober 2019 at 20:59

   Ja, snap ik. In mega veel sjouwen heb ik op reis ook geen zin, daarom ben ik voor een middenweg gegaan.

 • Reply
  Marlous
  28 oktober 2019 at 18:19

  Nou aan je reisblog over Engeland te zien ben je al hard op weg met de reisfotografie. Vond het echt prachtige foto’s! Ik heb zelf ook vorig jaar een systeemcamera gekocht omdat dat gewoon veel handzamer is dan een spiegelreflex. Zeker met een 35mm lens komen daar de mooiste plaatjes uit. Al schiet ik de meeste foto’s tegenwoordig met mijn iPhone X, omdat het zo makkelijk is. Kan dan de foto’s direct editten en gemakkelijk verspreiden.

 • Laat een berichtje achter