Je zou misschien verwachten dat iemand zoals ik op haar verjaardag druk bezig is om allerlei feestelijke taarten te bakken, maar niets is minder waar. Want afgelopen zondag was ik jarig en ik heb het gepresteerd om helemaal niets mijn oven in te schuiven. Ik vier mijn verjaardag de laatste jaren eigenlijk nooit meer uitgebreid met veel visite. Wel vier ik altijd een klein feestje met Jelm. We waren eigenlijk van plan om ter ere van mijn 27ste verjaardag een leuk citytripje te gaan maken, maar door de komst van Moos is er van dat plan niets terecht gekomen. Dat is niet erg, want zodra Moos wat ouder is kunnen we nog genoeg reisjes maken. Wat ik wel gedaan heb op mijn verjaardag? Eigenlijk niet zoveel bijzonders en dat is precies wat ik heerlijk vind op mijn verjaardag. Gewoon lekker relaxed doen waar ik zin in heb.
Gelukkig heb ik alsnog wel een lekker bakreceptje om met jullie te kunnen delen, want een paar dagen voor mijn verjaardag was ik wel in de keuken te vinden. Ik heb meerdere baksels gemaakt en heb die meegenomen naar het verjaardagsfeestje van mijn tante en mijn nichtje. Vandaag deel ik het recept voor twaalf mandarijncupcakes met speculaaskruiden. Heerlijk om te maken voor een verjaardagsfeestje, maar ook heel geschikt voor Sinterklaasavond. 🙂
Ingrediënten:
voor twaalf cupcakes
125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
125 gram suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
2 eetlepels melk
2 theelepels koek- en speculaaskruiden
1 mandarijn
een snufje zout
voor de garnering
ongeveer 6 mandarijnen
2 eidooiers
75 gram suiker
1 dikke eetlepel bloem
250 gram boter, op kamertemperatuur
60 gram poedersuiker
Wat moet je doen:
Begin met het maken van de cupcakes.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Snijd de boter in blokjes en doe dit in een beslagkom. Voeg de suiker toe en mix hier een romig geheel van.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige in het beslag is opgenomen.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en gooi dit erbij. Voeg ook de koek-en speculaaskruiden en een snufje zout toe.
- Was een mandarijn onder de kraan en droog hem goed af. Rasp de schil boven de beslagkom. Mix alles eventjes rustig door.
- Voeg daarna de melk toe en mix alles nog kort even door tot je een luchtig en glad beslag hebt.
- Pak er een cupcake-bakblik bij en plaats twaalf papieren vormpjes in het bakblik.
- Vul de vormpjes voor 2/3 met beslag. Schuif ze de oven in en bak ze gedurende 20 à 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna goed afkoelen. Zijn je cupcakes erg bol uit de oven gekomen? Leg er dan even een snijplankje op, zodat de cupcakes platter zullen worden.
Ga vervolgens bezig met de mandarijnencrème voor de garnering.
- Snijd 5 à 6 mandarijnen door de helft en pers ze uit. Je hebt 250 ml sap nodig, dus meet dat even af in maatbeker.
- Houd een beetje sap achter en doe de rest van het sap in een steelpannetje en breng het samen met 75 gram suiker aan de kook. Roer het ondertussen regelmatig door.
- Roer in een kom 2 eidooiers los samen met de bloem en het achtergehouden beetje mandarijnsap.
- Giet het kokende mandarijnsap in de kom met de eidooiers, roer dit even door en giet het daarna terug in de pan en zet ‘m weer op het vuur.
- Breng de mandarijncrème aan de kook en blijf ondertussen roeren. Laat hem drie minuten garen zodat de crème dikker kan worden.
- Pak er een groot bord bij en spoel deze even af onder de koude kraan. Giet de mandarijncrème op het bord en dek het meteen af met wat plasticfolie om een vel te voorkomen. Laat het eventjes afkoelen.
- Mix de boter luchtig samen met de poedersuiker. Voeg daarna de afgekoelde mandarijncrème toe en mix er een geheel van.
- Schep de crème in een spuitzak en spuit toefjes op de afgekoelde cupcakes. Garneer ze verder nog met wat partjes verse mandarijn.
Mocht je het recept voor de mandarijncrème niet helemaal kunnen volgen, kijk dan dit filmpje even. Het recept van de mandarijnencrème is namelijk afkomstig van Rudolph van Veen. Zijn cupcakerecept heb ik echter niet gebruikt, omdat ik zijn cupcakes er een beetje eigenaardig uit vond zien.
De crème is behoorlijk vet door de boter natuurlijk, maar de mandarijn geeft er een fijn fris tintje aan. En zeg nou zelf, cupcakes zien er altijd leuk uit, dus dat is ook altijd een goede reden om ze eens te gaan bakken. 🙂
Ik ben heel benieuwd wat jij van deze mandarijncupcakes met speculaaskruiden vindt. Laat je het me weten als je ze zelf gemaakt hebt?
No Comments