Pasta eet ik het allerliefste met zelfgemaakte tomatensaus. Onlangs heb ik echter iets ontdekt wat ik nog lekkerder vind; saus van geroosterde paprika’s! Ik geef toe, er gaat eventjes wat tijd in zitten, maar dan heb je ook wat. Moeilijk is het overigens niet, dus daar hoef je je niet door te laten afschrikken. Ik combineer deze goddelijke rode saus graag met volkoren spaghetti en balletjes van kipgehakt met cajun kruiden. Echt een onwijs lekkere combinatie. Wil je weten hoe je dit heerlijke avondmaal zelf op tafel kunt toveren? Lees dan verder, want natuurlijk deel ik mijn recept.
Ingrediënten
voor 2 à 3 personen
voor de saus:
3 rode paprika’s
1 ui
2 teentjes knoflook
1 groentebouillonblokje
1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
150 ml water
2 eetlepels crème fraîche
peper
voor de balletjes:
300 gram kipgehakt (naturel)
25 gram paneermeel
2 theelepels cajunkruiden
verder nog nodig:
200 gram (volkoren) spaghetti of tagliatelle
eventueel wat Italiaanse kruiden voor de garnering
Wat moet je doen:
- Begin met het roosteren van de paprika’s. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de grillstand aan. Was de paprika’s onder de kraan en droog ze daarna goed af.
- Leg een vel pakpapier op een bakplaat en leg de paprika’s daar in hun geheel op. Je hoeft ze niet te snijden, er hoeft geen olie op en ook geen peper of zout. Schuif de bakplaat iets boven het midden de oven in. Laat de paprika’s 30 minuten roosteren. Keer ze halverwege even om. Worden ze een beetje zwart? Dat hoort erbij en is niet erg, want het vel wordt later toch verwijderd.
- Maak ondertussen de kipballetjes. Meng het kipgehakt met het paneermeel en de cajunkruiden en draai er twaalf balletjes van. Leg ze op een bord en zet ze even weg in de koelkast voor later gebruik.
- Haal de geroosterde paprika’s uit de oven en doe ze daarna in afgesloten plastic zak. Je kunt ze ook in een kom doen en die goed afdekken met folie. Laat de paprika’s minstens een kwartiertje rusten.
- Pulk hierna de velletjes van de paprika’s af. Dit gaat nu heel gemakkelijk! Pas wel een beetje op, want er kan nog heet vocht uit de paprika’s komen.
- Verwijder vervolgens de steeltjes en de zaadlijsten met je vingers. Dit is zo gepiept doordat de paprika’s zo zacht zijn. Snijd de paprika’s in grove stukken.
- Snipper de ui en haal verwijder het velletje van de knoflooktenen.
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui eventjes aan. Pers vervolgens de knoflook uit met een knoflookpers en voeg dit toe, samen met de tomatenpuree. Bak kort eventjes mee.
- Gooi daarna de stukjes geroosterde paprika in de pan. Verkruimel het bouillonblokje en voeg dat ook toe, samen met het water. Breng op smaak met wat peper. Laat dit geheel zo’n tien minuutjes zachtjes koken. Vergeet niet regelmatig even te roeren.
- Kook ondertussen de spaghetti of de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pak de kipballetjes uit de koelkast en bak ze in een koekenpan met een beetje olijfolie. Keer ze regelmatig, tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
- Voeg de crème fraîche toe aan de paprikasaus en roer dit erdoorheen zodat het smelt.
- Schep de paprikasaus daarna uit de pan en stop het in een hoge kan. Pureer het glad met een staafmixer.
- Giet de saus over de gekookte pasta en meng het goed. Bestrooi eventueel met nog wat gedroogde Italiaanse kruiden.
- Serveer direct met de kipballetjes.
Door het roosteren van de paprika’s komt de smaak extra goed naar boven. De saus is licht zoetig en ontzettend vol van smaak. De crème fraîche maakt ‘m net iets romiger en frisser. Zó lekker! De hoeveelheid saus van dit recept is nogal royaal, dus je zou er ook best met vier mensen van kunnen eten. Dan zou ik alleen wel wat extra pasta en kipballetjes toevoegen. De gekruide kipballetjes smaken er heerlijk bij en het is weer eens wat anders dan altijd maar gewone gehaktballetjes. Ook een aanrader wat mij betreft. 🙂
Vind je het echt te veel werk om zelf paprika’s te roosteren? Gebruik dan 350 gram gegrilde paprika’s uit een pot. Maar ikzelf zou toch echt voor vers gaan, want dat is gewoon het allerlekkerste en dus echt de moeite waard. Wil je graag wat extra groente serveren bij deze maaltijd? Maak dan bijvoorbeeld een snelle salade met wat rucola en trostomaatjes. Of zet een kommetje met reepjes verse paprika op tafel om tussendoor van te snacken.
Ga jij dit ook eens proberen? Laat me dan zeker even weten wat je ervan vindt.
No Comments