Koken

Salade met rode biet, aardbeien en feta


Ook al heb ik een kast vol met servies, soms heb ik gewoon even zin in iets ‘nieuws’. Net even een ander kommetje, een ander bordje erbij… Althans, zo werkt mijn brein, als foodfotografie-lover. Het klinkt misschien vreemd, maar nieuwe props geven mij altijd nieuwe inspiratie en energie. Dus sleurde ik gisteren mijn fiets uit het hok en ging ik op jacht naar ‘nieuwe’ aanwinsten. Waarom ik nieuw tussen aanhalingstekens zet? Omdat ik graag in kringloopwinkels en vintage zaakjes speur naar toffe items. Voor foodfotografie zijn die oude spulletjes vaak een hit.

En zo kwam het dat ik gisteren vol goede moed door de kringloopwinkel liep. Als je me dat een aantal jaren geleden had gezegd had ik je niet geloofd, maar inmiddels kan ik oprecht behoorlijk blij worden van kringloopwinkels. Oké, ik vind het er nog steeds stinken, maar ik heb inmiddels gemerkt dat je er soms echt geinige dingen kunt vinden. Daar krijg je op een gegeven moment ook steeds meer oog voor. Gisteren was zo’n dag dat mijn oog goed in vorm was. Ik tikte voor een prikje twee leuke fotogenieke borden op de kop en een schaal. Verder belandde ik nog in twee andere hele toffe zaken vol vintage. Nooit geweten dat die winkels zich op slechts acht minuten fietsen van mijn huis bevonden. Tip van de dag: trek er eens op uit in je eigen stad. Zo kom je nog eens ergens. 🙂

Als het op nieuwe attributen voor mijn foodfotografie aankomt, ben ik net een klein kind. Ik wil er gewoon direct mee aan de slag. En dus pakte ik vandaag het mooiste item erbij: een handbeschilderd bordje met een prachtige kleur. Een perfect bordje voor een heerlijke salade. Ik maakte er eentje met rode biet, aardbeien en feta. Klinkt misschien als een onverwachtse combinatie, maar geloof mij: het is erg lekker!

Nieuwsgierig geworden? Hierbij het recept.

Ingrediënten

2 gekookte rode bieten
200 gram verse aardbeien
75 à 100 gram rucolameglange of veldsla
1 rode ui
75 gram feta
handje walnoten

voor de dressing:

75 gram verse aardbeien
1 eetlepel appelciderazijn
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel grove mosterd
beetje peper

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de dressing. Was de aardbeien (75 gram) en haal de kroontjes eraf. Doe de aardbeien samen met de azijn, de mosterd en de olijfolie in een maatbeker en pureer tot een dressing met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
  2. Snijd de bieten in partjes. Snipper de ui heel fijn. Was de rest van de aardbeien (200 gram) en halveer ze. Hak de walnoten grof.
  3. Leg de sla op bordjes of in een kom. Hussel er een paar lepels van de dressing door.
  4. Verdeel de partjes biet, de aardbeien en de ui over de sla.
  5. Strooi de gehakte walnoten erover. Verkruimel tot slot de feta over de salade en sprenkel er nog een beetje dressing overheen.


Om nog even door te zemelen over het vintage bordje: er zit een haakje aan, dus hij kan ook nog aan de muur hangen. Ga ik denk ik doen, vind hem zo mooi! En dat voor maar €3,50. 🙂

Maar genoeg over tweedehands pareltjes, terug naar de salade met rode biet. Die is dus echt een aanrader om eens te maken. De aardse en lichtzoete smaak van de bietjes sluit heel goed aan bij de zoete aardbeien. De zoute feta maakt het af. Echt een lekkere combinatie en weer eens wat anders.

Wat denk jij van deze salade met rode biet? Mocht het je lekker lijken, pin ‘m dan vooral op Pinterest. 🙂

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Audrey
    5 juni 2020 at 08:48

    Ik had een paar jaar geleden ook niet gedacht dat ik zo dol zou worden op kringloopwinkels! De salade ziet er weer prachtig uit. Ik vind het altijd zo tof om te zien wat voor originele combinaties jij toch steeds weer verzint 🙂

    • Reply
      Truusje
      5 juni 2020 at 09:30

      Ja, heel herkenbaar. Ik had een paar jaar geleden dus ook echt niet gedacht dat ik nog eens enthousiast door een kringloop zou wandelen. Maar sinds ik veel met foodfotografie bezig ben is mijn kijk op kringlopen echt veranderd. Ik kom er soms zulke leuke, fotogenieke dingen tegen. 🙂

      En bedankt voor je lieve compliment!

  • Reply
    Suzanne
    5 juni 2020 at 09:54

    Dit ziet er echt ontzettend lekker en zomers uit! Een feestje om dit op tafel te zetten.

    • Reply
      Truusje
      5 juni 2020 at 11:43

      Ja, zeker zomers, lekker kleurrijk. 🙂

    Laat een berichtje achter