De Week Zonder Vlees zit er bijna op! Ik moet zeggen dat het me tot op heden prima is afgegaan. Jelm heeft dapper meegedaan, maar hij is er inmiddels wel klaar mee merk ik. Hij telt momenteel de dagen, haha.
Alleen gisteren ging ik bijna de mist in. Ik was aan het lunchen in de stad en had bijna een broodje tuna melt besteld. Tja, vis ‘mag’ nu even niet, ik dacht er net op tijd aan. Het is een broodje brie met zoetzure groente geworden. Ook heel erg lekker.
Over lekker gesproken, we hebben de hele week lekker gegeten. Gegrilde groente met tomatenrijst, macaroni met veel groente en champignons, wraps met zoete aardappel.. Geen straf allemaal. Veel vleesvervangers zijn er niet op ons menu beland, behalve op maandag. Toen lagen er worstjes van de Vegetarische slager in de pan. Die hadden we tijdens de eerste editie van de Week Zonder Vlees ontdekt. Ik denk verder nooit zo snel aan vleesvervangers, terwijl deze week het ideale moment is om er een aantal uit te proberen. Bij bijna elke supermarkt zijn ze deze week namelijk in de aanbieding. 🙂 Gisteren had ik zin om eens iets (voor mij) nieuws te proberen en nam ik de vegetarische kaasburger van Garden Gourmet mee. Vond het oprecht lekker, dus die ga ik vaker kopen.
Doe jij ook mee aan de Week zonder Vlees? Hoe vergaat het jou? Mocht je nog op zoek zijn naar een lekker vega-recept, dan moet je zeker even verder lezen. Ik deel vandaag namelijk mijn recept voor chili sin carne. Minstens zo lekker als de variant met gehakt. 🙂
Ingrediënten
voor 4 personen
2 uien
2 tenen knoflook
2 paprika’s
1 wortel
1 rode chilipeper
125 gram kastanjechampignons
1 blik kidneybonen (400 gram)
1 blik chilibonen in saus (400 gram)
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 klein blikje tomatenpuree
1 klein blikje mais
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
een snufje zout
Wat moet je doen:
- Begin met het wassen en snijden van de groente. Rasp de wortel en snijd ‘m in kleine blokjes. Snijd de paprika stukjes. Snipper de uien. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en snijd ze in plakjes. Een bakje voorgesneden champignons gebruiken kan natuurlijk ook. 😉 Hak de peper fijn.
- Zet een braadpan op het vuur en verhit hier een scheut (olijf)olie in. Gooi de ui in de pan samen met de fijngehakte peper. Gooi ook het paprikapoeder, het komijnpoeder en het chilipoeder erbij.
- Schep goed door elkaar en bak een paar minuutjes zachtjes aan.
- Pers ondertussen de knoflook uit en voeg dit toe. Bak eventjes mee.
- Schep daarna de tomatenpuree erbij en bak dit een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de paprika, de wortel en de champignons toe. Schep alles goed door elkaar.
- Voeg ook het blik met de chilibonen (inclusief de saus) toe en het blik met tomatenblokjes. Vul het blikje met de tomatenblokjes vervolgens voor de helft met water gooi dit er ook bij.
- Doe de deksel op de pan en laat zo’n 25 minuutjes pruttelen. Schep halverwege alles nog een keertje goed om. Haal de laatste 10 minuten de deksel eraf, zodat er wat vocht kan verdampen en de chili iets indikt.
- Voeg op het laatst de gedroogde oregano toe en roer erdoor. Spoel de kidneybonen af onder de kraan in een zeef. Voeg ze daarna toe aan de pan. Voeg ook de mais toe.
- Schep goed door elkaar en verwarm nog een minuutje mee. Breng de chili sin carne op smaak met een klein beetje zout.
Serveer de chili sin carne eventueel met een schepje crème fraîche en wat koriander. Houd je niet zo van pittig? Halveer het pepertje dan, of laat ‘m helemaal weg. 🙂
Als je dit recept maakt kun je er waarschijnlijk meerdere keren van eten. Lekker makkelijk. 🙂
Lijkt dit recept je lekker, sla ‘m dan op op Pinterest.
4 Comments
Mevrouw Marloes
17 maart 2019 at 14:30Oeh, dit ziet er heerlijk uit! Ik eet wekelijks chili sin carne en varieer nooit met mijn recept. Dit recept is weer heel anders. Ga ik een van de komende weken eens uitproberen!
Liefs,
Marloes
Truusje
18 maart 2019 at 08:51Leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt!
Sanne
17 maart 2019 at 15:47Lijkt me ook een heerlijk recept! Bij mij is de week zonder vlees heel goed bevallen. Heb tot nu toe één keer een vleesvervanger gegeten (ging spontaan hotdogs eten met m’n zusjes en je kon de worst vervangen voor een vegavariant), maar ga zo nog even naar de supermarkt om voor vanavond nog wat te halen.
Truusje
18 maart 2019 at 08:53Ja, mij is het ook goed afgegaan. Vond alleen uit eten wel lastig. Had een vega-gerecht besteld en het was lekker, maar ik moet bekennen dat de vleesgerechten me ook wel echt aan lokten. Wel goed om eens geprobeerd te hebben vond ik zo.