Koken

Gemarmerde mango-yoghurttaart van Rudolph


Yoghurt, melk, kwark, ik houd van alle drie even veel. Ik ben gek op zuivel! Ik koop zelfs vrijwillig karnemelk en drink dat nog graag ook. Jelm daarentegen heeft juist een hekel aan dit alles. Hij wil nog net een ‘karnie’ voor mij inschenken, maar wil zelf voor geen goud een slok proeven. Vla is zijn enige liefde als het op zuivel aankomt. Ik kon hem dan ook niet blij maken met de taart van vandaag. Mezelf echter wel, ik werd er zelfs dolgelukkig van. Want man, wat is deze taart ontzettend lekker! Ik heb al veel yoghurt- en kwarktaarten gemaakt in mijn leven, maar deze staat absoluut met stip op nummer één.

Het recept is niet van mij, maar is bedacht door Rudolph van Veen. Ik ben dol op zijn recepten en zijn gezellige kookfilmpjes. Bij die man gaat altijd alles zo gemoedelijk, zou hij ooit vloekend achter zijn fornuis staan? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Ikzelf daarentegen… 😉 Hoe dan ook, ik word altijd rustig én vrolijk van Rudolph. Toen ik het filmpje zag waarin hij deze taart maakte werd ik direct enthousiast. Afgelopen maandag volgde ik zijn instructies op en maakte ik deze prachtige taart zelf. Kende je dit recept nog niet, maar wil je ‘t wel graag weten? Lees dan zeker verder.
Mango-yoghurttaart 13

Ingrediënten

voor de bodem:
125 gram boter
250 gram lange vingers

voor de mangovulling:
425 ml mangopuree
5 blaadjes gelatine

voor de yoghurtmousse:
600 ml volle yoghurt
100 gram suiker
1 eetlepel vanillesuiker
1 citroen
300 ml slagroom
8 blaadjes gelatine

voor de garnering:
wat takjes munt
150 ml slagroom
30 gram suiker
Mango-yoghurttaart 2

Wat moet je doen:

 1. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier. Smelt de boter en vermaal de koekjes tot fijne kruimels in een keukenmachine of met de hand. Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en roer dit door elkaar. Schep het mengsel op de bodem van de springvorm en druk dit aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm daarna weg in de koelkast.
 2. Ga verder met het maken van de mangovulling. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Je kunt volgens Rudolph kant en klare mangopuree kopen, maar ikzelf zag dat zo gauw niet in de supermarkt waar ik meestal kom. Ik heb twee doosjes met bevroren mango gekocht en heb dat laten ontdooien. Daarna heb ik het fruit gepureerd in de keukenmachine.
 3. Verhit een derde van de mangopuree in een pannetje. Voeg de blaadjes gelatine toe met een klein scheutje water. Roer door elkaar tot de gelatine opgelost is. Zet daarna het vuur uit. Voeg de rest van de mangopuree toe en roer alles nog eenmaal goed door.
 4. Maak daarna de yoghurtmousse. Week wederom de blaadjes gelatine in koud water. Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker tot yoghurtdikte.
 5. Schep drie eetlepels yoghurt in een pannetje en verwarm dit rustig. Voeg de gelatine toe met een klein scheutje water. Roer alles door elkaar tot de gelatine is opgelost.
 6. Roer de gelatine door de resterende yoghurt en spatel de slagroom en het sap van een halve citroen erdoor.
 7. Pak de springvorm met de koekjesbodem er weer bij. Schenk de helft van de yoghurtmousse in de springvorm en schenk de mangopuree erop.
 8. Schenk daarna de resterende yoghurtmousse erop. Maak met een vork een paar zigzag-bewegingen door het mengsel zodat er uiteindelijk een mooi marmerpatroon ontstaat.
 9. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
 10. Snijd daarna met een mesje heel voorzichtig langs de rand, zodat de taart niet aan de springvorm blijft plakken. Open daarna de springvorm en hevel de taart eventueel over op een bord.
 11. Klop de overgebleven slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak. Spuit wat toefjes op de taart.
 12. Steek een takje munt in elk slagroomtoefje en klaar ben je.

Mango-yoghurttaart 3 Mango-yoghurttaart 7 Mango-yoghurttaart 12
Ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens het maken van de taart het kneepje citroensap glad vergeten ben. Maar erg is dat niet, want ook zonder citroen is deze taart heerlijk. Ik ben persoonlijk ook niet eens zo heel gek op citroen, dus ik denk dat ik ‘m de volgende keer weer zonder deze gele citrusvrucht ga maken. Ja, ik spreek al over een volgende keer, want deze yoghurttaart wil ik absoluut vaker eten. Ik heb deze eerste taart praktisch in mijn eentje opgegeten en daar deed ik slechts drie dagen over. Ik had ‘t in nog wel een korter tijdsbestek gekund, maar dat vond ik toch een tikkeltje al te schandalig worden. Ik had ‘m graag met Jelm wilde delen, maar hij wilde dat onder geen beding. Jammer jammer, hoe kun je zo’n aanbod nou weigeren? Maar ach, nu bleef er meer voor mij over, vond ik ook geen probleem. De smaak van deze taart past zo goed bij wat ik lekker vind. Romig, fris door het fruit en toch ook nog wel zoet, ondanks dat deze taart geen bergen aan suiker bevat. De bodem van lange vingers vind ik er ook heerlijk bij. Ga ik zeker onthouden. En ik vind het marmereffect er zo tof uitzien. Het is echt een feestje om deze yoghurttaart aan te snijden, want dan pas zie je echt goed hoe mooi hij is.

Durf jij het maken van zulk soort taarten alleen maar aan met hulp van Dr. Oetker? Laat meneer Oetker dan nu eens links liggen en vertrouw op meneer Van Veen. 🙂 Ik zou zeggen, bekijk zijn heldere instructiefilmpje ook eens, dan kan het niet meer misgaan. Veel succes!


Dit vind je denk ik ook leuk:

7 Comments

 • Reply
  Christianne
  16 januari 2018 at 20:02

  Wauw gaaf zeg. Ik deel de zuivelliefde, vind dat heerlijk in taart. Al vind ik gelatine wat minder waar je dan ook snel mee te maken hebt, vaak staat de taart met minder gelatine ook. Ga ‘m onthouden om later eens te maken! Super mooie foto’s trouwens! Maakt enthousiast

  • Reply
   Truusje
   16 januari 2018 at 20:27

   Haha, wat een leuke term, zuivelliefde. Kan ik me helemaal in vinden! Met wat minder gelatine blijft de taart inderdaad ook wel overeind, alleen gaat ‘ie dan een beetje meer wiebelen.

   En bedankt voor je compliment over de foto’s. 🙂

 • Reply
  Gemarmerde mango-yoghurttaart - Hap en Tap
  12 januari 2019 at 09:11

  […] recept gevonden op De Sandwichformule maar oorspronkelijk van Rudolph Van […]

 • Reply
  Caroline
  10 augustus 2020 at 12:42

  Met 35 graden is dit de enige taart die je wil eten 🙂
  We misten alleen iets. Ik weet niet wat. Hij smaakte een beetje “flauw”. Misschien doen we de volgende keer passievrucht op de bovenkant.

  • Reply
   Truusje
   10 augustus 2020 at 13:50

   Ah, dat past er vast goed bij. Dat is vind ik het leuke aan zelf dingen maken in de keuken: je kunt alles helemaal aanpassen naar eigen smaak. Vooral doen. 🙂

 • Reply
  Joanne
  22 maart 2021 at 18:49

  Klinkt ontzettend lekker! Vind er vrij veel gelatine inzitten, is hij niet te “rubberachtig”?
  En voor hoeveel personen is die ongeveer?

  • Reply
   Truusje
   23 maart 2021 at 12:24

   Nee, hij is niet rubberachtig. Hij is voor ongeveer tien personen.

  Laat een berichtje achter