Het leukste aan de winter? Zonder twijfel stamppot. ♥ Jelm en ik eten het momenteel elke week wel een keer. En meestal wel vaker dan één keer eigenlijk. Mijn eeuwige favoriet blijft pompoenstamppot en Jelm zweert bij boerenkool. Maar ook andere stamppotten eten we graag; snijbonenstamppot, bietenstamppot en spruitjestamppot met een flinke lepel mosterd. Allemaal heerlijk als je mij vraagt. Ik ben echt gek op Hollandse pot.
Houd jij er ook zo van? In dat geval heb ik vandaag een fijn recept voor je, een heuse klassieker nog wel. Andijviestamppot met uitjes en spekjes. Een doodsimpel recept en eigenlijk niks bijzonders, maar vaak zijn dat ondertussen vaak wel de lekkerste gerechten. Althans, dat vind ik. 😉
Hierbij mijn recept voor een flinke pan vol heerlijke andijviestamppot.
Ingrediënten
voor 3 à 4 personen:
500 gram fijngesneden andijvie
1 kg aardappels
200 ml melk
2 uien
100 gram spekjes
een klontje boter
peper
Wat moet je doen:
- Schil de aardappelen en doe ze in een pan met water. Breng aan de kook en kook de aardappels in 20 minuten gaar.
- Snipper intussen de uien.
- Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekjes een minuut of vijf.
- Gooi de ui erbij en schep ze door de spekjes. Zet het vuur laag en laat ze tien minuutjes lekker mee bakken.
- Giet de aardappelen af en gooi er een klontje boter bij en giet ook de melk erbij. Breng op smaak met flink wat peper en stamp er puree van.
- Stamp vervolgens beetje bij beetje de andijvie erdoorheen.
- Voeg de gebakken uitjes en spekjes toe en schep ze erdoorheen.
- Verwarm de andijviestamppot nog een minuut of vijf op laag vuur en schep het geheel goed om.
Ontzettend simpel, maar echt heel erg lekker. Andijvie moet je gewoon niet willen koken, dan blijft er praktisch bijna niks van over. Rauw vind ik deze groente veel beter tot zijn recht komen.
Wat denk jij van mijn recept voor andijviestamppot? Maak jij het weleens?
2 Comments
Suzanne
25 februari 2020 at 18:43Ontzettend lekker! Deze combi maak ik zelf ook graag.
Hugo
30 november 2023 at 17:52Ik doe er ook roomkaas, 2 eidooiers en boter door
Daarna doe ik de zaak in een ovenschaal, dek t af met geraspte kaas en panko en boter. En bak t af in de oven op 180 graden. Smaakt heel zacht en super.
Daarna sporten !!!!!