Koken

Spruitjesstamppot met champignons en kaas


Sinds we die paar dagen zon hebben gehad is het in mijn hoofd lente. Ook wat betreft koken. Ik heb steeds zoveel zin om kleurrijke salade-recepten te maken. 🙂 Lekker licht, fris en zomers. Maar ondertussen is de warmte alweer even verdwenen en is er toch nog niet echt sprake van lente… En dus maak ik helemaal geen salades, maar kook ik nog maar gewoon winterse kost. Ook wel weer leuk. Want winterse kost kan zo lekker zijn! Zoals dit recept voor een goedgevulde stamppot van spruitjes met mosterd en kaas. Voor de lente aanbreekt gooi ik het recept nog maar even gauw op de blog. 😉

Gewoon gekookte spruitjes vind ik altijd nogal saai, maar op deze manier hoor je mij alles behalve klagen. De mosterd zorgt voor een klein beetje pit en de kaas maakt het af. Ik gebruik graag manchego kaas, een Spaans schapenkaasje dat je gewoon bij de Albert Heijn kunt kopen. Past er heel goed bij vind ik, maar je zou natuurlijk ook gewoon Hollandse kaas kunnen gebruiken.

Wil je deze heerlijke spruitjesstamppot ook eens maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor 3 à 4 personen:

1 kg aardappels
750 gram spruitjes
250 gram kastanjechampignons
1 ui
150 gram manchego kaas
1 eetlepel grove mosterd
1 groentebouillonblokje
peper

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappels en halveer ze eventueel. Kook ze gedurende 20 minuten gaar.
  2. Snijd de uiteindes van de spruitjes af en verwijder de buitenste blaadjes. Snipper de ui. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en snijd ze daarna in plakjes.
  3. Zet een pan met 750 ml water op het vuur en breng dit aan de kook. Los het bouillonblokje erin op.
  4. Gooi de spruitjes in de bouillon en kook ze acht minuten. Schep ze daarna uit de pan, maar gooi de bouillon niet weg.
  5. Giet de aardappels af en schep de spruitjes erbij samen met de mosterd. Giet er wat bouillon bij en stamp tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper.
  6. Snijd de kaas in kleine blokjes en en roer dit door de spruitjesstamppot.
  7. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui met de champignons een minuut of vijf aan.
  8. Verdeel de spruitjesstamppot over de borden en schep er wat van de gebakken uien en champignons op.




Je zou er een worstje bij kunnen serveren, maar ikzelf zou ‘m weglaten. Ik vind worst én kaas vrij zwaar op de maag liggen, dus ik houd dit recept het liefste vega. 🙂

Volgende week start de Nationale Week Zonder Vlees weer, ga jij ook meedoen? Wie weet komt dit recept je dan nog heel goed van pas. 🙂 Ik ben wel van plan om weer mee te gaan doen, ik vond het erg inspirerend.

Mocht je dit recept ook gaan maken, laat me dan vooral even weten wat je ervan vond. Vind ik heel leuk!

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Sanne
    10 maart 2019 at 11:22

    Leuk receptje! Ik zit er ook aan te denken om mee te doen aan die week. Dat is ook één van de redenen dat ik deze blog heel snel aanklikte. Laat het je weten als ik het ga maken!

    • Reply
      Truusje
      12 maart 2019 at 09:58

      Leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

    Laat een berichtje achter