Fijne kerst! Dit jaar is alles natuurlijk anders dan anders, maar voor een keertje vind ik dat niet zo erg. Een klein feestje kan ook leuk zijn. Ik had me ook wel een beetje verheugd op een keertje lekker ‘niks’. Maar ik moet zeggen, ik heb het toch alweer aardig vol gepland. Vanmorgen had ik een klein kerstontbijtje georganiseerd voor mijn zusje en Jelm. Vanmiddag maakte ik een wandeling met mijn beide zussen, en de honden uiteraard. En vanavond komen een van mijn zussen en haar vriend bij ons en gaan we genieten van een diner wat we besteld hebben bij een restaurant. Tussendoor was ik nog van plan om een soepje te koken en morgen ga ik de bossen in met Jelm en de honden. En kook ik naderhand nog een klein kerstdinertje voor ons tweeën. Dus van ‘niks’ komt niet zoveel terecht, ik hoef me niet te vervelen. Helemaal niet erg, want gezellig is het absoluut. Mocht jij je toevallig wel vervelen, dan kun je altijd nog koekjes gaan bakken. Zoals deze Pinterest-waardige ginger bread cookies.
Ik dacht altijd dat het iets typisch Amerikaans was, want ik kom online altijd vooral veel Amerikanen tegen die druk bezig zijn met het bakken van ginger bread cookies. Maar ik las op Wikipedia dat het een oeroud concept is en toch echt uit Europa afkomstig is, vooral geliefd bij de Britten. Nou ja, vanaf nu ook geliefd door mij, want het is zo leuk om deze koekjes te bakken!
Het gepiel met het glazuur vond ik nog wel een uitdaging, maar ik denk dat oefening kunst baart. Ik ga deze super leuke ginger bread cookies dan ook zeker vaker bakken. Wil jij ze ook maken? Hierbij het recept.
Ingrediënten
160 gram roomboter (op kamertemperatuur)
125 gram bruine suiker
175 gram stroop
1 ei (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
425 gram bloem
1 theelepel bakingsoda
een snufje zout
2 theelepels gemalen gember
2 theelepels kaneelpoeder
½ theelepel pimentpoeder
½ theelepel gemalen kruidnagel
rasp van 1 sinaasappel
voor de icing
2 eiwitten
een paar druppels citroensap
335 gram poedersuiker
Wat moet je doen:
- Doe de boter in een kom en mix tot de boter glad en romig is. Voeg dan de bruine suiker en de stroop toe en mix tot het goed gemengd is.
- Mix vervolgens het ei en het vanille-extract erdoor. Gooi ook de rasp van een sinaasappel erbij.
- Roer in een aparte kom de droge ingrediënten (de bloem, wat zout, bakingsoda en de kruiden) door elkaar.
- Voeg beetje bij beetje wat van de droge ingrediënten toe aan de natte. Blijf ondertussen steeds mixen op een lage stand. Kneed op het laatst het deeg met de hand even goed door elkaar tot een mooie, ietwat plakkerige deegbal.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk het een beetje plat. Laat het deeg minstens een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Strooi wat bloem op een schoon aanrechtblad en leg de deegroller vast klaar. Snijd een stukje van het gekoelde deeg af en rol dit uit tot een dunne lap. Steek er koekjes uit.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes gedurende 7 à 10 minuten gaar in de oven. Iedere oven is anders, dus houd je oven goed in de gaten en check af en toe even of je koekjes al gaar zijn. Bij mij ging het vrij snel.
- Laat de koekjes afkoelen op een rekje. Ze zijn eerst vrij slap, eenmaal afgekoeld zullen ze knapperig zijn.
- Maak vervolgens het glazuur. Mix de eiwitten en een klein beetje citroensap op een lage stand en voeg steeds beetje bij beetje wat poedersuiker toe. Het moet echt een dik glazuur worden, een stroperige massa.
- Schep het glazuur in een spuitzak met een heel klein spuitmondje. Garneer de koekjes met het glazuur. En eventueel met eetbare pareltjes, smarties of andere versieringen.
Leuk zijn ze hè? Met deze hoeveelheid deeg kun je lekker veel ginger bread cookies bakken. Ik zou dan ook met twee bakplaten werken. Terwijl de ene plaat in de oven zit, kun je de andere rustig vullen. En nog een leuke bijkomstigheid; je huis gaat heel erg lekker ruiken! Zo knus met kerst. Mocht je morgen niets te doen hebben, ik zou zeggen; ga lekker aan de bak. 🙂
2 Comments
Audrey
26 december 2020 at 09:42Superleuk! Spuiten met royal icing is niet zo mijn ding, maar jouw koekjes zijn erg goed gelukt!
Truusje
28 december 2020 at 16:39Ik vond het ook best een uitdaging. Maar wel leuk om te doen. Wil er graag beter in worden. 🙂