Koken

Eton Mess met rood zomerfruit


Als er iemand bij ons komt eten vind ik het altijd leuk om een lekker toetje te serveren. Zelfgemaakt natuurlijk. Oma eet heel regelmatig bij ons, dus heb ik voor haar al heel wat toetjes gemaakt. Ik vind het leuk om elke keer weer iets anders te serveren, maar dat wordt natuurlijk steeds lastiger. Ik dacht even dat ik door mijn repertoire heen was, maar gelukkig herinnerde ik me dat ik nog eens Eton Mess wilde maken. Ik had hier weleens over gelezen op andere blogs, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt, laat staan gegeten. Maar het klonk zo heerlijk en het is zo makkelijk om te maken. Kan niet fout gaan dus, en dat ging het dan ook niet. Het was echt een succes! Je hebt in de basis maar een paar ingrediënten nodig; meringues, slagroom, wat suiker en fruit. Gooi alles bij elkaar en klaar ben je, dat is het idee van Eton Mess. Je kunt meringues bij de bakker kopen of in de supermarkt, maar je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf maken. Ik vond het wel leuk om ze zelf te maken, want ook dat had ik nog nooit gedaan. Benieuwd hoe je dit ‘rommelige’ Engelse toetje kunt maken? Lees dan verder hoe ik dat aanpakte.
Eton Mess 1

Ingrediënten

voor ongeveer 4 toetjes

250 ml slagroom + 1 eetlepel suiker
ongeveer 250 gram fruit (ik gebruikte verse frambozen en aardbeien) + ongeveer 25 gram suiker
een paar takjes munt voor de garnering
een paar meringues
eventueel een handje hazelnoten

Ik maakte de meringues dus zelf en daarvoor gebruikte ik drie eieren en 180 gram fijne kristalsuiker. Dit was genoeg voor 9 vrij grote meringues. Zoveel heb je er niet nodig voor vier toetjes, maar ze zijn los ook erg lekker. Wil je er toch liever wat minder? Gebruik dan twee eieren en 120 gram fijne kristalsuiker.
Eton Mess 2

Wat moet je doen:

 1. Wil net als ik zelfgemaakte meringues gebruiken? Begin dan met het maken daarvan. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Splits de eieren en vang het eiwit op in een schone, vetvrije kom. Zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt, want anders kun je het eiwit straks niet goed stevig kloppen.
 3. Pak er een mixer bij en mix het eiwit tot het steviger wordt. Voeg dan al mixend beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. Mix tot alle suiker goed is opgenomen en je eiwit is veranderd in een glanzend schuim met stijve pieken.
 4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Wil je hele perfecte meringues? Schep het eiwitschuim dan in een spuitzak en spuit rozetjes op de bakplaat. Aangezien de meringues toch verkruimeld in de toetjes belanden vond ik het niet nodig om er een spuitzak bij te pakken. Ik maakte hoopjes met een lepel. Zorg er in ieder geval voor dat je telkens een klein beetje ruimte tussen de hoopjes laat zodat je niet met één grote meringue eindigt.
 5. Schuif de bakplaat in de oven en laat de meringues twee uur in de oven staan. Ze hoeven niet te bakken, alleen te drogen. Vandaar de lage oventemperatuur. Zet na twee uur de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje. Laat de meringues in de oven afkoelen. Ze moeten knapperig van buiten zijn, maar nog een beetje sticky van binnen.
 6. Je kunt Eton Mess met stukjes fruit serveren, maar ik vond het wel leuk om een fruitsausje te maken. Ik gooide 150 gram van het verse fruit in een pannetje plus een eetlepel water. Ik voegde ongeveer 25 gram suiker toe. Ik liet het eventjes een paar minuutjes stuk koken, even roeren en klaar was mijn fruitcoulis. Laat ‘t daarna goed afkoelen!
 7. Klop de slagroom met de suiker. Je hoeft de slagroom niet helemaal stijf te kloppen, yoghurtdikte is prima. Ik gebruikte slechts één eetlepel suiker aangezien de meringues ook al heel erg zoet zijn. Wil je liever toch wat zoetere slagroom? Voeg dan gewoon wat meer suiker toe.
 8. Pak er vier glaasjes bij. Verkruimel de meringues. Bedek de bodem van elk glas met stukjes meringue. Schep er daarna wat slagroom in de glaasjes.
 9. Pak de coulis van rood fruit erbij en schep er een paar lepels in elk glaasje. Leg er vervolgens weer wat stukjes meringue op en eindig met een laagje slagroom.
 10. Garneer de toetjes met wat verse frambozen en aardbeien. Ik had nog wat hazelnoten in mijn voorraadkast en hakte er een aantal fijn. Ik strooide ‘t over de toetjes voor een extra bite. Maak de toetjes af met een takje verse munt.

Eton Mess 6
Het is geen goed idee om deze toetjes uren van tevoren te maken, ook al zet je ze in de koelkast. De stukjes meringue zullen dan slap worden door de slagroom en dat zou zonde zijn. Het is juist zo lekker als je de structuur van de meringues nog goed terug kunt proeven in de zachte slagroom. Je kunt natuurlijk wel van tevoren de slagroom kloppen en het fruitsausje maken. Als je bezoek het hoofdgerecht op heeft hoef je alleen de meringues nog maar te verkruimelen, alles in de glaasjes te mikken en klaar ben je. En het mooiste is nog wel dat je juist niet netjes hoeft te werken, want messy is het toverwoord bij dit toetje.
Eton Mess 9
Eton Mess 18
Eton Mess 23
Eton Mess 25
Eton Mess 20
Eton Mess 29
Ik had verwacht dat dit toetje lekker zou zijn, want anders had ik het natuurlijk niet uitgeprobeerd. Maar dat het zó lekker zou zijn, dat had ik niet zien aankomen. Vooral die stukjes knapperige meringue zijn zo lekker in combinatie met de romige slagroom. Het verse fruit maakt het af. Echt een perfect toetje! Super makkelijk om te maken, maar zeker leuk om te serveren. Ik ga dit onthouden voor kerst, want daar lijkt dit toetje me ook heel geschikt voor. Heb jij al eens Eton Mess gegeten?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Debby
  9 augustus 2017 at 21:17

  Nog nooit gemaakt maar ziet er heerlijk uit! Mooie foto’s ook die je maakt 🙂

  • Reply
   Truusje
   9 augustus 2017 at 21:32

   Het toetje is echt een aanrader. Super makkelijk om te maken en zó lekker! Bedankt voor ‘t compliment. 🙂

  Laat een berichtje achter