Koken

Pompoen met krieltjes en merguez worstjes uit de oven


Vandaag deel ik één van mijn favoriete winterkostjes; pompoen met krieltjes en merguez worstjes uit de oven. Behalve pompoen voeg ik graag wat extra groenten toe. Spruitjes, winterpeen en rode ui vind ik er erg lekker bij. Wat knoflookolie erover, beetje verse tijm en hup de oven in! Kun je hem intussen zelf smeren en even lekker wat anders doen. 😉  Lees snel verder voor het makkelijke recept.
Ingredienten

Ingrediënten:

voor ongeveer 3 à 4 personen 

1 kleine oranje pompoen
500 gram spruitjes
1 winterpeen
3 rode uien
500 gram krieltjes in de schil
3 à 4 merguez worstjes
2 teentjes knoflook
50 ml olijfolie
wat takjes tijm
peper en zout

Wat moet je doen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de pompoen en snijd hem doormidden. Haal de pitten en de draden eruit met behulp van een lepel. Snijd de pompoen in stukjes.
  3. Was de peen en snijd hem eveneens in stukjes. Snijd de ui in grove parten. Was de krieltjes, dep ze droog en halveer ze. Snijd de kontjes van de spruitjes en verwijder eventueel de buitenste blaadjes.
  4. Snijd de merguez worstjes in stukjes. Ik koop deze graag bij de slager, daar vind ik ze het allerlekkerste.
  5. Voeg de olijfolie toe aan een kopje of een glaasje. Pers hier twee teentjes knoflook boven uit. Roer dit door elkaar.
  6. Verspreid de groente en de krieltjes over een grote bakplaat. Verdeel de stukjes worst erover. Giet de knoflookolie eroverheen.
  7. Rits wat tijm van de takjes en verdeel dit over de bakplaat. Breng tot slot op smaak met peper en een beetje zout.
  8. Schuif de bakplaat voor 35 minuten in de oven. Schep halverwege de oventijd alles eventjes goed om.
  9. Schep alles als het gaar is in een grote kom of een schaal en serveer.

Pompoen uit de oven 1
Pompoen uit de oven 2
Pompoen uit de oven 7Pompoen uit de oven 5Pompoen uit de oven 6
Ik las in de nieuwste Allerhande dat het Voedingscentrum mensen aanbeveelt om 250 gram groente per dag te eten, maar dat de helft van de Nederlanders op 125 gram per dag blijft hangen. Ik dacht trouwens altijd dat je 200 gram groenvoer per dag moest zien binnen te krijgen. Nou ja, maakt ook allemaal niet uit, want ook 250 gram per dag red ik wel. En al helemaal met dit gerecht. Want deze hoeveelheid peuzelen Jelm en ik met gemak met zijn tweetjes op. We vinden dit allebei zo lekker!

Ga jij dit gerecht met pompoen en merguez worstjes uit de oven ook eens maken? En op hoeveel gram groente per dag blijf jij steken?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter