Koken

Salade met gerookte makreel en tomaatjes


Vis eet ik bijna nooit. Vega en vlees wel, maar op de een of andere manier staat vis bij ons thuis bijna nooit op het menu. Maar er is een piepklein beetje verandering in aan het komen. En wel door onze buurman. Die houdt ervan om makreel te roken in zijn tuin. Een beetje een bijzondere hobby wellicht en als je ramen openstaan stinkt je hele huis ernaar, maar gelukkig waarschuwt de buurman ons en met de ramen dicht is er niks aan de hand. Hij doet het ook niet wekelijks, dus prima. Wat wel leuk is: als hij klaar is met roken krijgen wij weleens een visje. Eerst at ik de makreel vaak op brood, maar het is natuurlijk veel leuker om er een receptje omheen te bouwen. Omdat ik gek ben op salades verwerkte ik de gerookte makreel in een heerlijke salade met tomaatjes, rode ui en wat partjes ei. Natuurlijk met een home-made dressing, ook altijd leuk om te maken. Wil je deze salade met gerookte makreel en tomaatjes ook eens proeven? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor de dressing:

1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel yoghurt
1 theelepel grove mosterd
½ theelepel gerookt paprikapoeder
peper en zout
een kneepje citroensap

verder nodig:

2 kropjes baby romaine sla
1 gerookte makreel
250 gram cherrytomaatjes
1 rode ui
1 ei
1 appel
4 theelepels kappertjes
een paar takjes verse dille

Wat moet je doen:

  1. Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met een beetje peper en zout naar smaak. Zet even aan de kant voor later gebruik.
  2. Verwijder de huid van de makreel, verwijder de graadjes en pluk de vis in stukjes. Ben je niet zo handig in het schoonmaken van verse vis? In dit filmpje leggen ze in één minuut uit hoe je een makreel van zijn vervelende graatjes ontdoet.
  3. Kook het eitje zo’n tien minuutjes, laat ‘m daarna schrikken in koud water, verwijder de schaal en snijd het ei daarna in partjes.
  4. Was de tomaatjes en halveer ze. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd daarna in blokjes. Ik schilde de appel niet, het kan natuurlijk wel.
  5. Was de sla onder de kraan en schud goed uit. Scheur de blaadjes daarna van de kropjes af.
  6. Pak een grote schaal. Verdeel de salade over de schaal. Druppel er wat van de dressing over. Verdeel de tomaatjes, de ui, de stukjes vis, de partjes ei en de stukjes appel over de salade.
  7. Strooi de kappertjes erover en maak de salade af met wat plukjes verse dille. Serveer de rest van de dressing er los bij voor wie extra dressing wil.


Makreel is een vette vis die behoorlijk vult, dus je kunt gemakkelijk met drie à vier personen van deze salade eten. Heerlijk voor tijdens de lunch. Ben je met zijn tweeën? Wat je overhoudt kun je prima in een bakje in de koelkast bewaren. Is de volgende dag ook nog steeds lekker. 🙂

Wat denk jij van deze salade met gerookte makreel en tomaatjes? Ga je het eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Audrey
    24 februari 2021 at 13:25

    Dat ziet er weer heel goed uit! Ik vind makreel zelf wat heftig van smaak, maar in de juiste combinatie kan ik het wel waarderen.

  • Laat een berichtje achter