Vorige week was ik aan de gang met de Garam Masala kruiden van Jonnie Boer en dat beviel mij opperbest. Ik schreef toen dat ik ook nieuwsgierig was naar de Ras El Hanout kruiden van meneer Boer en dat ik die eveneens wilde gaan halen. Dat is niet lang een voornemen gebleven, want gisteren rekende ik in de Albert Heijn al een blikje kruiden af. Deze kruidenmix bestaat uit een specerijenmelange uit Noord-Afrika. Er zit onder andere komijnzaad, kaneel, gember, kurkuma, noodmuskaat en piment in. Het leek mij lekker om er kleine gehaktballetjes mee te kruiden en die te vullen met één van mijn favoriete kaassoorten, romige port salut. Ik maakte er een cranberrycompote bij. Een heerlijk bijgerechtje voor tijdens het kerstdiner, maar ook zeer geschikt als hapje voor een feestelijke borrel. Nu ben ik persoonlijk niet zo van het borrelen, maar wél van de hapjes. Lees snel verder hoe je deze balletjes kunt maken.
Ingrediënten:
voor twaalf balletjes
300 gram gehakt
1 eetlepel Ras El Hanout kruiden van Jonnie Boer
een snufje zout
ongeveer 75 à 100 gram port salut
een scheutje (olijf)olie
voor de cranberrycompote
250 gram verse cranberry’s
het sap van twee sinaasappels
1 kaneelstokje
1 steranijs
100 gram suiker
Wat moet je doen:
- Was de cranberry’s en voeg ze samen met de samen met de andere ingrediënten voor de compote toe aan een steelpanntje.
- Breng aan de kook en laat zo’n tien minuten zachtjes koken totdat alle bessen opengesprongen zijn. Laat de compote daarna eventjes afkoelen en schep daarna in een schone jampot of weckpot.
- Snijd de port salut in kleine dobbelteentjes.
- Voeg het gehakt toe aan een kom en voeg de Ras El Hanout kruiden en het snufje toe. Kneed dit goed door.
- Pak een stukje gehakt en maakt dit plat. Leg er een blokje kaas op en vouw het gehakt eromheen. Draai er met je handen een mooi balletje van. Doe dit tot al het gehakt op is.
- Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer tien minuutjes gaar.
En klaar zijn de balletjes. Ikzelf vind ze warm het allerlekkerste, maar ze kunnen ook koud gegeten worden. Ik heb trouwens rundergehakt gebruikt, maar je kunt ook voor half-om-half-gehakt kiezen. Daar krijg je iets vettere balletjes van, ook heel lekker. De friszure cranberrycompote combineert heel goed bij de kruidige balletjes en maakt er een echt kerstreceptje van. Eet smakelijk!
No Comments