Koken

Risotto met chorizo en tuinbonen en champignons


Mijn zusje vertelde me laatst dat ze weleens risotto maakt met chorizo. Klonk heel erg lekker, dus daar ben ik vandaag mee aan de slag gegaan. Ik doe meteen even een bekentenis; om eerlijk te zijn eet ik bijna nooit risotto. Net zoals quinoa, bulgur en couscous, want ook dat is praktisch nooit in mijn keuken te bekennen. Ik ben van plan om daar de komende tijd verandering in te brengen en ik trap vandaag dus af met risotto. Behalve chorizo voeg ik tuinbonen, paprika, ui en champignons toe, want ik eet graag veel groente. Risotto wordt vaak bereid met wijn, maar die laat ik achterwege omdat ik geen liefhebber ben van welke wijnsoort dan ook. Wel gebruik ik natuurlijk bouillon om de risotto in te laten garen. Benieuwd naar het recept en het resultaat? Lees dan zeker even verder.
Ingredienten risotto met chorizo

Ingrediënten:

voor 3 à 4 personen 

200 gram chorizo
1 ui
2 teentjes knoflook
450 gram tuinbonen (uit de diepvries)
250 gram kastanjechampignons
300 gram risottorijst
een stukje Parmezaanse kaas
1 liter water
1 kippenbouillonblokje
een scheutje olijfolie
peper

Wat moet je doen:

  1. Snipper de ui in hele kleine stukjes. Hak de knoflook zeer fijn. Snijd de paprika in blokjes en snijd de chorizo in kleine stukjes.
  2. Zet een pan met een liter water op het vuur en los hier één bouillonblokje in op. Niet meer, want anders wordt je risotto te zout.
  3. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en verwarm hier een scheut olijfolie in. Gooi de ui en de knoflook erbij en bak dit zachtjes een paar minuutjes aan. Houd het vuur laag.
  4. Voeg de chorizo toe en bak een minuutje mee. Voeg daarna ook de paprika en de rijst toe. Bak even één à twee minuutjes aan totdat de rijstkorrels glazig worden.
  5. Schep met een soeplepel wat bouillon in de pan. Voeg zoveel bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Laat eventjes sudderen totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Herhaal deze stappen tot de rijst gaar is. Dit duurt zo’n twintig minuutjes. Blijf regelmatig roeren en voeg op tijd nieuwe bouillon toe om te voorkomen dat de rijst aankoekt.
  6. Maak intussen de champignons schoon met een keukenpapiertje en snijd ze in plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in vijf minuten gaar.
  7. Gooi vijf minuutjes voor het einde de tuinbonen bij de risotto in de pan en voeg nog een laatste schep bouillon toe. Als ook dit vocht is opgenomen kun je het vuur uitzetten.
  8. Voeg de gebakken champignons toe aan de pan en roer dit door. Rasp wat Parmezaanse kaas naar smaak boven het gerecht en roer dit eveneens door. Breng de risotto op smaak met wat versgemalen peper.

Risotto met chorizo 1Risotto met chorizo 2Risotto met chorizo 3 Risotto met chorizo 4 Risotto met chorizo 8Risotto met chorizo 9Risotto met chorizo 6

Door de chorizo krijgt deze risotto in één keer heel veel smaak. Ik vind ‘m super lekker! Toch vraag ik me af of ik dit gerecht nog vaak ga eten, want Jelm is helaas geen fan. Ik vind het ontzettend jammer dat hij af en toe zo’n lastige eter is, want het werkt soms best beperkend. Zit ik daar een beetje treurig aan tafel met een gigantische pan vol rijst waar ik in mijn uppie van zit te eten. Hopelijk krijgen we ooit een stel kinderen dat net als mama alles vreet wat los en vast zit en dan ga ik daar mooi flinke pannen vol risotto voor koken. 🙂 Ik zie dat wel zitten. Ga jij dit recept ook eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter