DIY

Alles over props voor foodfotografie


Vandaag een blogpost over props. Waar koop je ze? Hoe gebruik je ze? En wat zijn mijn favorieten? Ik kondigde in de blogpost over foodfotografie al aan dat ik een aparte blogpost over props zou maken waarin ik alles vertel over dit onderwerp. Houd je ook van styling? Dan vind je deze blogpost vast leuk om te lezen. 🙂

Wat zijn props

Props? Wat zijn het ook alweer? Props zijn rekwisieten die je kunt gebruiken om je (food)foto’s naar een hoger niveau te tillen. Ze kleden je foto aan en zorgen voor sfeer. Denk aan bestek, (stoffen) servetten, theedoeken, glazen potjes, kommetjes, kopjes, bordjes… En wat al niet meer. Je kunt fruit of kruiden ook prima inzetten als prop, mits dat in je gerecht voorkomt natuurlijk.


Bij deze foto van chocolate chip cookies heb ik er wat chocolade bijgelegd als prop en heb ik stukjes touw gebruikt. Super simpel en goedkoop, maar het werkt! 

Hoe kom je aan props?

Het leuke aan props is dat je in principe van alles kunt gebruiken. Zoek eens in je huis en je komt sowieso al dingen tegen. Lege jampotjes, een stukje stof of een houten snijplankje bijvoorbeeld. Toch kan het ook erg leuk zijn om er wat dingetjes bij te kopen, zoals wat verschillende bordjes en kommetjes. Ik zou zelf niet snel voor items met een drukke kleurrijke print gaan. Dingen in een effen kleur zijn vaker tijdloos en passen makkelijker overal bij. Toch heb ik wel een aantal gekleurde items in de kast staan, met name in het (Delfts)blauw. Heb ik een zwak voor op de een of andere manier. 😉 Natuurlijk hoef je niet van elk kommetje of bordje meteen vier te kopen. Ik heb van sommige items wel meerdere stuks, maar ik heb ook heel erg veel eenlingen. Het is juist super leuk om te mixen en te matchen.

Waar je je de leukste bordjes en kommetjes kunt vinden? Ikzelf vind Loods 5 in Zaandam een waar walhalla. Daar hebben ze zoveel! Afgelopen winter heb ik daar flink ingeslagen. Alles bij elkaar was het geen koopje, maar ik gebruik alles heel erg graag. Het is zo leuk als er wat te kiezen valt tijdens het stylen! Ook bij de Bijenkorf hebben ze ontzettend veel mooi servies van fijne merken zoals HK Living, Serax, Broste Copenhagen en House Docter. Net genoemde merken kun je ook bij Loods 5 vinden trouwens.

Bij kleine boetiekjes kun je eveneens vaak leuke kommetjes en bordjes vinden. Maar vergeet ook winkels als Sissy-Boy en Dille & Kamille niet. Bij Dille & Kamille ben je trouwens ook aan het juiste adres voor theedoeken, servetten en andere leuke accessoires. Ik heb onlangs nog een mooie rasp met een houten handvat bij ze aangeschaft. Staat zoveel mooier op foto’s dan de rasp die ik had (met een plastic verkleurd blauw handvat, zucht).

Ook bij winkels als Xenos, Blokker, Hema, Ikea en Sostene Grene kun je soms leuke dingen vinden. Zo kocht ik laatst een heel mooi houten bordje bij Blokker en ik heb rieten placemats van Ikea die ik al een aantal jaar met liefde gebruik.

Persoonlijk vind ik het het leukste om nieuwe items met oudere spulletjes te combineren. Vintage props zorgen meteen voor zoveel meer sfeer! Ik had nooit zoveel met kringloopwinkels, maar sinds ik met foodfotografie bezig ben kom ik er juist graag. Je kunt er de leukste kopjes en bordjes vinden. Prachtige vintage glazen. En wat dacht je van bestek? Houten lepeltjes, mooie vorken, oude broodmessen… Ik heb inmiddels best veel verzameld. Niet om echt te gebruiken, maar op de foto kan het zo mooi staan.

Rommelmarkten zijn ook heel geschikt voor het vinden van leuke props. Net als bij de kringloopwinkel kun je hier veel voor weinig inslaan. Verslavend leuk om te doen! En ik scoor bovendien weleens wat bij het winkeltje van Terre des Hommes vlakbij mijn huis. Ook nog goed voor het goede doel. 🙂

En vergeet je ouders en grootouders niet. Ik heb bij mijn vader thuis een heel mooi bewerkt lepeltje uit de suikerpot gevist en ik heb ook weleens hele mooie lepeltjes van oma geleend. 🙂


Hoe gebruik je props

Het is de kunst om de juiste balans te vinden. Een foto van een bordje eten zonder een enkele prop kan saai zijn. Maar een overload is vaak ook niet mooi. Het is niet de bedoeling dat je door alle props heen naar het gerecht moet zoeken. De props moeten het gerecht ondersteunen en niet andersom.

Het stylen begint bij mij meestal met het uitkiezen van de borden of kommen. Vanuit daar ga ik verder stylen. Kies ik het juiste bestek uit. Of andere items die bij de foto passen. Een snijplankje, een broodmes, een taartschep, een theedoek, dat soort dingen. Heb je iets gemaakt waar een sausje bij zit? Gebruik dat sausje dan ook zeker als prop. Doe het in een mooi kommetje of glazen weckpotje en zet het op de achtergrond.

Het leuke is dat je met slechts weinig props al een bepaalde sfeer kan uitbeelden. Lichte kleuren, zachte stoffen en bijvoorbeeld aardbeien doen het goed op een zomerse foto. Terwijl je met een donkere theedoek en een mooie houten achtergrond bijvoorbeeld al snel een herfst/winter gevoel kunt neerzetten.

Kleine tips

  • Gebruik bestek dat niet al te erg glanst, om weerspiegeling te voorkomen. Bij Xenos hebben ze heel fijn mat bestek dat je los kunt kopen. Momenteel nog in de sale ook. 🙂
  • Wissel props van hout, glas en keramiek met elkaar af. Verschillende materialen gebruiken is veel leuker dan alles van hetzelfde.
  • Leg niet alles heel ‘stijf’ en netjes neer, maar ga op de nonchalante toer.
  • Natuurlijke materialen zijn zoveel meer fotogeniek dan plastic.
  • Gebruik niet al te veel kleuren door elkaar.


Een kijkje in mijn servieskast. Hier bewaar ik een deel van mijn props. 

Feestelijke props

Tijdens de feestdagen vind ik het extra leuk om met props bezig te zijn. Feestelijke gerechten vragen wat mij betreft ook om een feestelijke styling. En dat hoeft niet duur te zijn. Ben je een kerstgerecht aan het fotograferen? Dan kan het leuk zijn om er wat takjes dennegroen bij te leggen. Of eucalyptus, of kerstballetjes of andere kleine versieringen. Voor feestelijke foto’s pak ik verder graag mijn mat gouden bestek erbij. Feestelijke prikkertjes gebruik ik ook graag rond de feestdagen. Zo leuk! Bij winkels als Hema, Xenos en Blokker kun je tegen die tijd genoeg leuks vinden.

En wat dacht je van Sinterklaas? Ook al zo’n heerlijke periode wat styling betreft. Ik heb kleine doosjes eens ingepakt als cadeautjes. Strikje eromheen en je hebt een ideale prop. Pepernoten, mandarijntjes en schuimpjes kun je natuurlijk ook super goed gebruiken rond de Sinterklaasperiode. En jute niet te vergeten. Zo kun je foto’s gemakkelijk een hele gezellige sfeer meegeven. Ik houd ervan!


Dit luxe kersttoetje stylde ik natuurlijk af met feestelijke prikkertjes. Op de achtergrond ligt een subtiel takje eucalyptus. 


Kleine kerstversiering is natuurlijk altijd goed als prop. Door te kiezen voor rustige kleuren wordt het niet te druk en leidt het niet teveel af van het toetje zelf. Subtiel, maar toch zorgt het voor extra sfeer. 🙂 Een klein beetje nepsneeuw maakt het af.

De kleine cadeautjes maakte ik dus heel simpel zelf. Wat pepernoten erbij, feestelijke cupcakevormpjes, vleugje kleur… Helemaal gezellig voor de Sinterklaastijd! 

Stylen is wat mij betreft een van de leukste aspecten aan foodfoto’s maken. Mocht je hier ook van houden, dan kan ik je zeker aanraden om wat verschillende props in te slaan. Als je wat meer keuze hebt kun je nog meer losgaan met je styling, wat het alleen nog maar leuker maakt. Het prikkelt je creativiteit. En duur hoeft dat dus niet te worden. 🙂

Mocht je nog vragen hebben dan kun je die altijd stellen in de comments. Mocht je zelf nog een goede tip hebben, deel hem dan gerust. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter