DIY

Zoetjes kleuren met porseleinstiften


Een tijdje geleden stuitte ik in de Xenos op porseleinstiften. Als kinderachtige vijfentwintigjarige zag ik het onmiddelijk zitten om hier een middagje gezellig mee aan de slag te gaan, dus ik nam ze direct mee. Geweldig leuke stiften, waar je een hoop leuke dingen mee kunt doen, als je het mij vraagt.

Ik besloot de porseleinstiften te gebruiken voor het versieren van kleine schoteltjes. Ik zou eerst voor ontbijtbordjes gaan, maar toen ik in de Intratuin tegen minischoteltjes aanliep, besloot ik die te nemen. Ze zijn van VT Wonen, hebben een diameter van 12 cm en kosten €2,95. In de Albert Heijn XL vond ik nóg kleinere schoteltjes en die leken me perfect voor het presenteren van koekjes of mini taartjes. Deze schoteltjes hebben een diameter van maar 10.5 cm en kosten €1,49 per stuk.

Bewerkt 2Wat moet je doen: 

Start met het vetvrij maken van de schoteltjes door ze even goed af te wassen met afwasmiddel. Schets daarna alvast eventueel wat patroontjes op papier om te oefenen. Ik liet mij inspireren door een servies dat ik zag in een folder van Xenos en een foto die ik tegenkwam op de Facebookpagina van de winkel Sostene Grene.

Daarna kun je aan de slag met het allerleukste: lekker tekenen op het porselein! Mocht je tekening per ongeluk belabberd uitvallen, dan is je schoteltje niet definitief verpest, want ik merkte dat je met een vochtig doekje je gepruts nog prima kunt wegvegen als je snel bent.Bewerkt 3Bewerkt 5Laat na tekenen het porselein een kwartier drogen. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Schuif de schoteltjes daarna voor 25 minuten de oven in.Bewerkt 7Zet na die 25 minuten de oven uit en laat de schoteltjes in de oven staan tot ze afgekoeld zijn. En klaar ben je!  Bewerkt 6Bewerkt 8Deze schattige schoteltjes schreeuwen gewoon om zandkoekjes, dat moge duidelijk zijn. En laten dat nou net mijn favoriete koekjes zijn! Ik gebruik al jaren hetzelfde recept en dat zal ik hieronder delen.Bewerkt 10

Ingrediënten:

150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
175 gram roomboter
een flinke snuf zout
een zakje vanillesuiker

Met deze hoeveelheid ingrediënten kun je een flinke berg koekjes maken, namelijk ongeveer zestig stuks!

Werkwijze 

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

2. Snijd de koude boter in kleine stukjes in een beslagkom. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de kom. Kneed een deegbal van het geheel. Wikkel het deeg in folie en leg het een half uur in de koelkast of eventjes in de vriezer.

3. Bestrooi het aanrecht of je eettafel met bloem en een deel van het deeg uit tot een dunne lap. Steek hier koekjes uit en plaats die op een bakplaat met bakpapier. Ikzelf maak meestal vrij dunne koekjes en die zijn na acht minuutjes in de oven gaar. Maak je iets dikkere koekjes, stop ze dan minstens tien minuutjes in de oven en houd ze ondertussen goed in de gaten. Als de koekjes goudbruin zijn, zijn ze gaar. Laat ze afkoelen op een bord.

4. Ikzelf houd van mierzoet en voorzie de koekjes altijd van een laagje glazuur. Hiervoor meng ik 100 gram poedersuiker in een kommetje met een klein scheutje water. Met een theelepel verspreid ik het glazuur over de koekjes. Direct daarna strooi ik er wat vruchtenhagel over. Vreselijk ongezond, maar zo ontzettend lekker!

Bewerkt 1Bewerkt 11Bewerkt 12

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter