Film

Films en series van de laatste tijd #19

series

Nog een paar uur en dan is het weekend, het uitgelezen moment om weer eens een kijk-lijstje het web op te slingeren. Zoals meestal zijn het vooral veel series die ik er de afgelopen tijd doorheen gejaagd heb. Bijna allemaal vind ik ze leuk, een paar zijn wat mij betreft zelfs pareltjes. Kortom, er zitten veel aanraders bij. Nieuwsgierig? Neem dan vooral mijn lijstje even door en ga dit weekend lekker een van deze titels kijken.

Series

Undercover – seizoen 2
Nederlands/Vlaamse misdaadserie uit 2020

We moesten er even op wachten, maar eindelijk was het dan zover: het tweede seizoen van de Nederlands-Vlaamse Netflix-hit Undercover verscheen op de buis. In het eerste seizoen was de Nederlandse drugsbaron Ferry het middelpunt en zaten er twee undercoveragenten achter hem aan. De markante Brabantse drugskikker bestierde zijn louche handel vanaf een camping. Het tweede seizoen bevat opmerkelijk weinig Ferry en de camping heeft plaatsgemaakt voor een manage. Vanaf daar opereren twee nieuwe schurken, Vlaamse dit keer: de gebroeders Berger. Op het eerste gezicht lijkt het een gezellige boel met veel countryfeestjes en bijbehorende muziek, maar ondertussen wordt er gewetenloos gehandeld in zware wapens. Wederom wordt er een undercover-missie gestart om deze meedogenloze broers te stoppen. Omdat deze serie een geheel ander sfeertje heeft dan seizoen één was het even een kwestie van omschakelen. Maar mijn nieuwsgierigheid won het, dus ik heb de serie een kans gegeven. Geen spijt van, want ik kwam er alsnog helemaal in en heb de serie met plezier uitgekeken.

Vliegende Hollanders 
Nederlandse dramaserie uit 2020

Ik ben gek op series die op waarheid gebaseerd zijn en als ze zich ook nog in een andere tijd afspelen ben ik helemaal gelukkig. Kan ik werkelijk uren naar kijken. De serie Vliegende Hollanders is er zo eentje. Het verhaal van de beroemde Nederlandse vliegtuigbouwer Anthony Fokker en de oprichter van de KLM Albert Plesman wordt op prachtige wijze uit de doeken gedaan. De twee mannen zijn totaal verschillend van karakter, maar hebben wel dezelfde droom: het vliegen introduceren bij het gewone volk en de luchtvaart groot maken. De serie begint bij hun jonge jaren waarin ze druk aan het pionieren zijn en gaat door tot ze mannen van middelbare leeftijd zijn. Er zijn dromen gesneuveld, plannen mislukt, maar hun liefde voor de luchtvaart is gebleven. Heel mooi gedaan en een genot om naar te kijken. Zo leuk om een kijkje te krijgen in de tijd van toen. Oké, de dialogen zijn soms een beetje te veel van nu. ‘Ik ben oké’, lijkt mij bijvoorbeeld geen gebruikelijke zin in de jaren dertig, maar dat vergeef ik de makers graag. Deze serie bevat een knap staaltje technische hoogstandjes om de wereld van toen zo goed mogelijk tot leven te brengen. En dat lukt meer dan goed. Een pareltje.

The Crown – seizoen 4
Britse dramaserie uit 2020

Bij The Crown is het hetzelfde verhaal als bij Undercover: ik keek reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. Anders dan bij Undercover kostte het bij The Crown geen enkele moeite om erin te komen, het was meteen weer meeslepend. Hoogtepunt van deze serie: de liefdesperikelen van Charles en Diana. Emma Corrin maakte haar opwachting als Lady Di en deed dat fantastisch. Kritiek was er natuurlijk ook, de scriptschrijvers zouden iets te losjes met de waarheid zijn omgesprongen, maar ik stoor me daar niet aan. Het is en blijft een serie tenslotte en geen documentaire. De beelden zijn zoals altijd weer prachtig en wat ik verder leuk vind aan dit seizoen is het feit dat The Iron Lady een prominente rol heeft. Heerlijk om naar te kijken. Ik kan niet wachten tot seizoen vijf.

Old Stars en zonen
Nederlandse comedyserie uit 2020

Vroeger keek ik heel graag All Stars. Zo’n heerlijk groepje kneuzen dat er elke week iets van probeert te maken op het voetbalveld. Inmiddels zijn de mannen van toen flink ouder en zijn het hun zonen en schoonzonen die elke week de eer van voetbalclub Swiftboys proberen te redden. Het concept vind ik leuk bedacht, maar het haalt het niet bij de serie van twintig jaar geleden. Die blijf ik ondanks alles nog steeds het allerleukste vinden.

Meisje van plezier – seizoen 3
Nederlandse dramaserie uit 2020

In Meisje van plezier kruipt Angela Schijf in de huid van huisvrouw Nadine wiens leven volledig verandert wanneer haar man haar verlaat voor haar halfzus. Nadine wil sindsdien per se haar eigen geld verdienen en gaat aan de slag als escort. Het kost haar veel moeite om haar geheime leven gescheiden te houden van haar gezinsleven. Het eerste seizoen vond ik leuk om te kijken, het tweede was iets minder geloofwaardig. Toch was ik nieuwsgierig naar het derde en laatste seizoen en ik moet zeggen: het viel me niet tegen. In seizoen drie wordt het steeds lastiger voor Nadine om haar geheim verborgen te houden en ondertussen krijgt ze weer gevoelens voor haar ex-man. Fout en smeuïg, kortom het kijkt lekker weg. Het enige jammer: het afgeraffelde einde. Als de makers één extra aflevering hadden toegevoegd had het verhaal een waardiger einde kunnen hebben. Ik denk een budgetkwestie, helaas pindakaas.

Kerstgezel 
Nederlandse dramaserie uit 2020

Kerstfilms en -series behoren volgens mij tot een genre dat moeilijk is om te maken. Knus en zoetsappig is gewenst, maar het wordt al snel te veel. De serie Kerstgezel daarentegen vind ik een goede poging. Het verhaal gaat over de dertiger Noor Bloem. Ze is geen huisje-boompje-beestje-type en valt daardoor nogal uit de toon bij haar familie. Vooral met kerst. Als ze vlak voor de feestdagen ontslagen wordt en haar relatie ziet stranden ziet ze het niet meer zitten. Ze wil koste wat het kost niet weer als alleenstaande aan hoeven schuiven bij het jaarlijkse kerstdiner wat bol staat van de benauwde familietradities. Samen met twee vrienden richt ze daarom het bedrijfje Kerstgezel op. Mensen die de kerst niet alleen willen doorbrengen kunnen iemand inhuren als gezelschap. Het resulteert in vier knusse en grappige afleveringen. Mocht je deze serie nog niet gezien hebben, onthoud ‘m voor de komende feestdagen.

I.M.
Nederlandse dramaserie uit 2020

De serie I.M. vertelt het liefdesverhaal van schrijfster Conny Palmen en journalist Ischa Meijer. Palmen schreef er een boek over en daar is het script op gebaseerd. In de serie is Conny te zien als een jonge schrijfster die met haar debuut in één klap populair wordt. Hij is een markante journalist en schrijver met veel talenten, maar desondanks heel onzeker. Zijn ouders hebben de oorlog meegemaakt en hij werd geboren in Bergen-Belsen. Hun liefde is puur, maar ook heel turbulent en alles behalve makkelijk. Ramsey Nasr en Wende Snijders nemen de hoofdrollen voor hun rekening en dragen deze serie met verve. Ondanks het knappe acteerwerk is dit echter niet een serie waar ik persoonlijk heel warm van werd. Waarom? Omdat hun liefde voor elkaar zo onnavolgbaar is. Heel knap neergezet, maar ietwat bevreemdend om naar te kijken.

Lupin
Franse dramaserie uit 2020

En dan nu de topper van dit lijstje: Lupin. De eerste persoon die deze fantastische Franse serie niet leuk vindt moet ik nog tegenkomen. Enige nadeel? Er zijn slechts vijf afleveringen op Netflix verschenen en het verhaal is overduidelijk nog niet afgelopen. Het is dus knap vervelend om te moeten wachten op het vervolg. Wat er gelukkig wel komt, dat dan weer wel. Het verhaal gaat over Assane Diop, een man die het niet gemakkelijk heeft gehad in zijn leven. Zijn vader overleed al vroeg, door toedoen van een steenrijke familie. Het boek Lupin, over de avonturen van de charmante dief Arsène Lupin, kreeg Assane ooit van zijn vader en inspireert hem voor de rest van zijn leven. Hij wil hoe dan ook de eer van zijn vader redden en neemt het daarom op onnavolgbare wijze op tegen de rijke familie uit zijn jeugd. Omar Sy speelt de hoofdrol en dat doet hij zoals ik van hem gewend ben meesterlijk. Wat een fijne serie! Ik zou er wat voor over hebben om nu alvast het vervolg te kunnen zien. Kortom, een dikke aanrader.

Films

Dames 4
Nederlandse telefilm uit 2015

In Dames 4 staat de recalcitrante dertiger Wyne centraal. Al haar vriendinnen zijn bezig met kinderen krijgen en hypotheken afsluiten, maar zelf moet ze daar niets van hebben. Als haar beste vriendin en huisgenoot gaat samenwonen voelt ze zich eenzaam. Ze besluit om een vrouwenvoetbalteam op te richten. De vrouwen kunnen geen van allen voetballen, maar het brengt wel weer een beetje de verbinding terug die Wyne zo mist. Het einde is misschien een beetje voorspelbaar, maar alsnog vond ik deze film leuk om te kijken. Het onaangepaste gedrag van Wyne is vermakelijk om te zien. Al met al een prima film om even naar te gluren voor als je je wat verveelt tijdens deze lockdown.

Tot zover mijn lijstje van deze keer. Mijn favorieten? Lupin, Vliegende Hollanders en The Crown. Niet per se in die volgorde, maar ik kan simpelweg niet kiezen uit die drie.

Heb jij nog iets leuks gekeken de laatste tijd?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Aukje
  3 februari 2021 at 14:59

  Wij zijn sinds kort begonnen met The Crown en zijn nu aan het einde van seizoen 1. Ik vind het een prachtige serie, dus ben erg benieuwd naar de rest.

  Over Lupin zie ik veel berichten voorbij komen, maar heb me er nog niet in verdiept. Misschien toch maar eens doen. 🙂

  • Reply
   Truusje
   3 februari 2021 at 15:19

   Ja, Lupin is echt een aanrader. Heel erg leuk om te kijken!

  Laat een berichtje achter