Film

Films en series van de laatste tijd #10

series

Aangezien er de laatste tijd zelden een bal te zien is op de tv heb ik me de afgelopen tijd weer lekker vaak vermaakt met Netflix. En met Videoland, want daar hebben we ook een abonnement op. Geweldige uitvindingen hoor. Altijd wat te kijken, altijd wat te kiezen. En het allerfijnste: niet meer een week hoeven wachten op nieuwe afleveringen. Ik heb samen met Jelm vooral veel series verslonden, maar ik bekeek ook twee films. Benieuwd wat ik allemaal gezien heb en wat ik daarvan vond? Scroll dan verder.

Series 

The Bridge, alle vier de seizoenen
Deens-Zweedse misdaadserie, gestart in 2011

De eerste aflevering stamt al uit 2011 en volgens mij heeft zo’n beetje iedereen The Bridge al gezien, maar wij hadden wat dat betreft blijkbaar onder een flinke steen gekampeerd. Gelukkig staat deze spannende serie nog altijd op Netflix en kun je er nog steeds van genieten. Wat dat heb ik gedaan, echt genieten. De Zweedse rechercheur Saga Norén staat centraal in deze serie. Ze is zwaar autistisch, maar steengoed in haar werk. Humor snapt ze niet, sarcasme snapt ze niet en aan tact doet ze niet. Het zorgt voor bizarre, maar ook grappige situaties. Ze moet vaak samenwerken met Deense collega’s, aangezien er regelmatig zaken lopen waarin zowel Denen als Zweden betrokken zijn. Tijdens de eerste aflevering vindt er een moord plaats precies op het midden van de brug tussen Denemarken en Zweden, vandaar de naam. Een gewone moordzaak krijgt Saga in de serie nooit voor haar kiezen, er is altijd een seriemoordenaar actief. Verwacht veel plotwendingen, uitmuntend acteerwerk, spanning en een goed script. Jelm en ik hebben alle vier de seizoenen met plezier gekeken.

Oogappels
Nederlandse dramaserie uit 2019

Ik schreef net wel dat er bijna nooit meer iets fatsoenlijks te zien is op de Nederlandse televisie, maar dat is niet helemaal waar. De recent uitgezonden serie Oogappels vind ik het kijken waard. De serie gaat over vier gezinnen met opgroeiende pubers en alle perikelen die daarbij horen. De eerste aflevering vond ik een beetje saai en ik heb even getwijfeld of ik de tweede aflevering nog een kans wilde geven. Maar mijn nieuwsgierigheid won en gelukkig maar, want de serie heeft me daarna niet meer teleurgesteld. Ik kwam er lekker in en ging echt meeleven met de personages. Het leuke aan de serie vind ik dat alle gezinnen zo verschillend zijn en dat ook de grootouders aan het woord komen. Leuk gedaan. Ik heb gelezen dat er een tweede seizoen aankomt, dus natuurlijk ga ik dan weer kijken.

De Luizenmoeder, seizoen 2
Nederlandse humoristische serie uit 2019

Volgens Angela de Jong is het wel klaar met de Luizenmoeder. De verrassing is eraf, het is voorspelbaar geworden, schreef ze. En dat is waar. Ik kan de sullige houding van directeur Anton inmiddels dromen, maar toch vervelen de perikelen op basisschool de Klimop mij nog lang niet. Voorspelbaar of niet, het tweede seizoen van de Luizenmoeder hield mij als vanouds aan de buis gekluisterd. Ik vind die absurde situaties heerlijk om naar te kijken. Ik snap dat er waarschijnlijk geen derde seizoen komt, maar het had van mij stiekem best gemogen.

La Trêve, seizoen 2
Belgische misdaadserie uit 2019

Van het eerste seizoen van de Belgische misdaadserie La Trêve heb ik erg genoten, dus toen er een vervolg op Netflix verscheen heb ik die meteen gekeken. Rechercheur Peters is inmiddels niet meer werkzaam bij de politie, maar geeft les op een school. Toch kan hij zijn oude vak maar moeilijk loslaten. Als zijn psychologe hem vraagt om zijn hulp bij een arrestatie van één van haar cliënten kan hij niet weigeren. Peters blijkt nog steeds een uitmuntende rechercheur te zijn, waar de politiemensen die zich officieel over de zaak moeten buigen schril bij afsteken. Maar zijn oude probleem speelt ook nu weer op; Peters heeft last van waanideeën. Ik moet zeggen dat ik dit seizoen nog sterker vond dan seizoen één. Iets vlotter. Houd je ook van misdaadseries? Dan is La Trêve wat mij betreft een aanrader.

Flikken Maastricht, seizoen 13
Nederlandse misdaadserie, gestart in 2007

Sinds jaar en dag volg ik Flikken Maastricht, dus toen het dertiende seizoen op televisie kwam zat ik er natuurlijk ook weer klaar voor. Dat de scripts van Flikken Maastricht vaak erg ongeloofwaardig zijn, daar ben ik aan gewend. En dat sommige scenes ietwat stuntelig overkomen, daar kijk ik ook niet meer van op. Maar Eva en Wolfs vind ik een leuk duo, dus kijk ik toch wel. En in verschillende seizoenen is er zo’n heerlijk foute slechterik actief. Ik noem een Daan de Vos of wat dacht je van Jens Bols. Maar dit seizoen…. Daar kwam ik nauwelijks doorheen. De verhaallijn sprak me totaal niet aan. Eva aan de drugs, een rare club van hooggeplaatsten uit de samenleving die zich bezighouden met illegale prostitutie; ik voelde ‘m niet zo. En daarbij, één van m’n favoriete personages uit de serie heeft ook nog eens het loodje gelegd en haar vervanger vind ik niet te pruimen. Nee, dit seizoen kon mij echt niet boeien jammer genoeg. Maar goed, mocht seizoen veertien er komen, dan ga ik toch wel weer even kijken. Wie weet kan de serie haar oude niveau weer halen, zou leuk zijn.

Morten
Nederlandse dramaserie uit 2019

De Nederlandse dramaserie Morten is momenteel op televisie te zien, maar doordat ik NPO Start Plus heb kon ik alvast alle afleveringen zien. De serie gaat over de Nederlandse politicus Morten Mathijsen. Hij droomt ervan om minister-president te worden en doet er alles aan om die droom te verwezenlijken. Maar zijn verleden achtervolgt hem. Ooit bezocht hij een seksfeestje waarbij een man verdronken is in een zwembad. Niet de ideale geschiedenis voor een minister-president. Peter Paul Muller speelt de hoofdrol en omdat hij een acteur is die ik goed vind heb ik de serie uitgekeken. Niet vanwege het script, want dat vond ik waardeloos. Wat een ongeloofwaardig verhaal. Vooral de ‘politieke’ scenes vond ik nergens op slaan. Maar omdat Morten zo onuitstaanbaar arrogant is wilde ik toch weten hoe het af zou lopen. Zou het hem lukken? Dat ga ik natuurlijk niet onthullen, maar wat ik wel kan zeggen is dat de serie een bizar einde heeft. Wat volledig in lijn is met de gehele serie, want als er één woord is waarmee ik deze serie zou moeten omschrijven dan zou ik voor het woord bizar kiezen.

Bernhard, schavuit van Oranje
Nederlandse dramaserie uit 2010

Vanwege Koningsdag gooide NPO Start Plus er wat series omtrent het koningshuis in. Wat oudere series weliswaar, maar daarom niet minder leuk. Bernhard, schavuit van Oranje had ik destijds ook al gezien, maar heb ik met plezier opnieuw gekeken. In vier afleveringen wordt het roerige levensverhaal van de Prins van Lippe-Biesterfeld uit de doeken gedaan. De makers noemen het een fictieve serie, maar ondertussen komen er allerlei onderwerpen voorbij die destijds het nieuws veelvuldig hebben gehaald. De Greet Hofmans-affaire, de Lockheed affaire, de buitenechtelijke avontuurtjes van de prins… Ook uitspraken uit interviews zijn in het script verwerkt. Daan Schuurmans speelt de jonge Bernhard en dat doet hij heel goed. Eric Schneider neemt de oude Bernhard voor zijn rekening, wat mij betreft ook heel mooi gedaan. En wat een fijne stem heeft die man. Ik ben niet per se koningsgezind, maar van zulke series kan ik echt genieten. Je kunt van de Oranjes vinden wat je wilt, maar intrigerend zijn ze zeker.

Films

Gooische Vrouwen I
Nederlandse humoristische dramafilm uit 2011

Gooische Vrouwen, wat heb ik destijds van die serie genoten. En nog steeds vind ik het leuk. Een tijdje geleden was Jelm een avondje weg en besloot ik mezelf een lol te doen door de eerste film rond de vier verwende vrouwen uit het Gooi op te zetten. In de film gaat Martin voor de zoveelste keer vreemd, moet Claire afscheid nemen van haar kleinkind, is Roelien een fanatieke natuuractiviste geworden en liegt Anouk over haar kunstwerken. Ik heb het idee dat als series verfilmd worden alles opeens uitvergroot moet worden. Personages nog hysterischer worden dan ze al waren. Hoeft van mij niet zo, daarom vind ik de series vaak leuker. Is in dit geval ook zo. Maar grappige stukjes bevat deze film zeker, dus alsnog vond ik het leuk om hem weer eens te zien.

Tarzan
Amerikaanse animatiefilm uit 1999

Als je moe bent, geen zin hebt in lastige verhaallijnen en snelle ondertiteling, wat kun je dan beter kijken dan een goede, oude vertrouwde animatiefilm? Hoe oud ik ook word, van zulke pareltjes uit de stal van Disney zal ik altijd blijven genieten. Prachtig verhaal, mooie muziek én leuke grapjes. Word ik blij van.

Tot zover mijn lijstje van deze keer. De tiende editie alweer, ik kijk nogal wat. 😉

Jelm en ik volgen op het moment een Finse misdaadserie, Bordertown. We zijn net begonnen, dus we moeten nog even inkomen. Ik heb ook alweer een andere serie op mijn lijstje staan die ik daarna graag wil kijken; de Nederlands-Belgische serie Undercover. Die is vanaf vanavond te zien op Netflix, ik ben mega benieuwd. Ik denk eigenlijk dat ik Bordertown nog even uitstel en direct lekker voor Undercover ga zitten. Ik vind de trailer er veelbelovend uitzien!

Welke serie kijk jij op het moment?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Rachel
  4 mei 2019 at 16:14

  Tarzan is echt fantastisch, verder kijk ik nooit Nederlandse films of series.. haha

  • Reply
   Truusje - De Sandwichformule
   6 mei 2019 at 09:05

   Ik juist heel veel, ik vind dat er hier hele mooie dingen gemaakt worden. Niet altijd, maar vaak genoeg wel. Series uit andere Europese landen vind ik ook vaak leuk. Amerikaanse films en series kijk ik het minst.

  Laat een berichtje achter