Film

Films en series van de laatste tijd #14

series

Het is weer tijd voor mijn ‘films en series van de laatste tijd lijstje’. Meestal kan ik zeggen dat er een hoop aanraders tussen zitten, maar dit keer ben ik iets minder optimistisch gestemd. Het is gewoon niet zoveel soeps. Eigenlijk zitten er maar twee producties bij waar ik echt blij van word. De rest was een beetje raar, een beetje slecht of gewoon niet mijn ding. Ben je desalniettemin nieuwsgierig naar wat er zich de afgelopen tijd op mijn televisiescherm heeft afgespeeld? Lees dan vooral even verder.

Films

Dorst
Nederlandse dramafilm uit 2018

Simone Kleinsma heeft een cv waar je u tegen zegt, maar toch was er blijkbaar nog iets wat ze niet gedaan had: de hoofdrol spelen in een film. De film Dorst bracht daar verandering in. Ik ging ‘m kijken omdat ik erg nieuwsgierig was. Dorst gaat over een moeder (Kleinsma dus) die ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Haar volwassen dochter wil graag voor haar zorgen, maar eigenlijk hebben ze helemaal geen band met elkaar en kennen ze elkaar niet goed. Het levert een aparte film op met veel bizarre scenes en dialogen. Wel boeiend genoeg om af te kijken, maar niet helemaal mijn type film.

Gek van geluk
Nederlandse romantische komedie uit 2017

Jelm was een avondje weg en dan kijk ik altijd films die je de gemiddelde man niet kunt aandoen. Een film zoals ‘Gek van geluk’ valt zeker in die categorie. Maar ik vraag me stiekem af of je überhaupt iemand een plezier kunt doen met deze film. Aan mij was ‘ie in ieder geval niet zo besteed. Het verhaal gaat over een liedjesschrijfster met een dip. Ze heeft een dochter van zeventien en sinds haar geboorte is er geen man meer bij haar in de buurt geweest. De zangeres waar ze voor schrijft ziet het met lede ogen aan en zit te springen om nieuw materiaal, dus probeert ze de liedjesschrijfster uit haar isolement te sleuren. En wel door middel van een man. Het zou een romantische komedie moeten voorstellen, maar echt grappig vind ik deze film niet. Ik vind het scenario eerder een beetje kinderachtig.

Belle en het beest
Disney-animatiefilm uit 1991

Over kinderachtig gesproken… Af en toe heb ik gewoon zo’n zin in Disney. Hoe oud ik ook word, het blijft mooi en ik word er altijd blij van. Het leuke is dat ik een vriend heb getroffen die er ook zo over denkt. En dus zitten we af en toe als twee kleine kinderen op de bank te genieten van films die we al honderd keer gezien hebben. Zoals Belle en het Beest dus. Wat blijft dat toch een pareltje. Dat betoverde kasteel, de mooie liedjes… Absoluut één van mijn favorieten. ♥

Penoza The Final Chapter
Nederlandse misdaadfilm uit 2019

De serie Penoza hield me vanaf begin tot eind aan de buis gekluisterd. Dus toen er een film op het witte doek verscheen was ik daar natuurlijk als de kippen bij. Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar mocht je nooit van Penoza gehoord hebben; het verhaal gaat over Carmen van Walraven en haar gezin. Na het overlijden van haar man raakt ze verstrikt in een duisterde wereld vol drugshandel. Ze wordt een hele grote en heeft al snel een eigen bijnaam: de weduwe. De serie eindigt ermee dat Carmen overboord van een schip slaat en dood lijkt te zijn. Dat blijkt stiekem niet het geval en dus doet Carmen nog gewoon lekker mee in de film. Ze probeert een leven op te bouwen in Canada en laat haar kinderen in de waan dat ze inderdaad niet meer leeft, zodat zij ook verder kunnen met hun leven zonder criminele zaken op de achtergrond. Het lukt haar echter niet om haar anonieme leven eeuwig vol te houden en dus komt ze terug naar Nederland, waar ze onmiddellijk weer vol in de ellende stort. Ik vind het knap van de scenarioschrijvers wat ze allemaal bedacht hebben, maar de film haalt het wat mij betreft niet bij de serie. De film mist naar mijn mening een beetje het typische Penoza-sfeertje. Gewoon lekker Hollands, veel scenes in Amsterdam. De film daarentegen bevat veel buitenlandse beelden. Eenmaal in de bioscoop had ik daardoor niet het gevoel dat ik naar het vertrouwde Penoza zat te kijken. Het was mij nu allemaal net iets te ongeloofwaardig en te opgeblazen. Dat zie je wel vaker als een serie de overstap maakt naar het witte doek. Jammer vind ik dat. 

Series

Springvloed- seizoen 1 & 2
Zweedse misdaadserie

Waar ik wel heel erg van genoten heb? De Zweedse serie Springvloed! Het scenario is gebaseerd op een gelijknamige Zweedse detectiveroman. In deze serie staat leerling-rechercheur Olivia centraal. Zij krijgt van een van haar docenten de opdracht om zich te verdiepen in een oude, onopgeloste moordzaak. Ze bijt zich er helemaal in vast. De serie is spannend, het verhaal is goed en de personages zijn erg leuk. Een fijne serie waar je voor je het weet helemaal in zit. Heerlijk om naar te kijken. Springvloed is te vinden op Netflix en er zijn twee seizoenen. Ikzelf hoop ondertussen dat een derde seizoen er ook nog van komt.

Keizersvrouwen
Nederlandse dramaserie uit 2019

Ik vond de trailer van de serie Keizersvrouwen er erg veelbelovend uitzien, dus natuurlijk ging ik kijken. Het verhaal gaat over een vrouw die in haar jeugd erg beschadigd is geraakt. Toch lijkt ze haar leven inmiddels aardig op orde te hebben. Ze heeft een leuke man, een dochter en een baan. Maar impulsief blijft ze en als een oude kennis haar overhaalt om haar te helpen met haar escortbureau blijft er al snel niets meer van haar veilige leventje over. Het acteerwerk is goed, maar het verhaal wordt al gauw erg ongeloofwaardig. Soms kan dat leuk zijn, maar bij deze serie is dat wat mij betreft niet gelukt. Uit nieuwsgierigheid heb ik ‘m wel afgekeken, maar een aanrader vind ik het niet.

De twaalf van Schouwendam
Nederlandse misdaadserie uit 2019

Van de spannende Nederlandse serie De Twaalf van Oldenheim hebben Jelm en ik genoten, dus toen we hoorden dat er een tweede reeks aankwam was onze interesse gelijk gewekt. De Twaalf van Schouwendam is geen vervolg, maar een wel een serie die op een soortgelijke manier in elkaar steekt. In het dorp Schouwendam heeft zich in de jaren negentig een groot drama afgespeeld. Twee tieners verdwenen en die zaak is nooit opgelost. Als er plots een volwassen man met geheugenverlies opduikt in het dorp ontstaat er al gauw een chaos. Is hij de vermiste jongen van toen? En waar is het meisje? Het verhaal is een tikje aan de ongeloofwaardige kant en volgens mij was het budget vrij krap, maar het kijkt wel lekker weg. Als je er eenmaal aan begonnen bent wil je toch weten hoe het zit.

Kerst bij Koosje
Nederlandse komedie in kerstsfeer uit 2019

In december kwam ik op Videoland de mini-serie Kerst bij Koosje tegen. De serie gaat over een klein familiehotel dat wordt gerund door een chaotische dochter en haar vader. De twee broertjes zitten ook in het bedrijf en bestieren de keuken. Het hotel is ooit opgericht door hun moeder/vrouw en na haar overlijden doen haar nabestaanden er alles aan om dit kleine hotelletje te laten voortbestaan. Als er rond de kerstdagen een recensente verschijnt doet iedereen extra zijn best, maar ondertussen gaat er van alles mis. Qua scenario vind ik het vrij flut, maar de kerstsfeer in deze serie is dan wel weer leuk om naar te kijken. Vooral in december natuurlijk. Dus mocht je je volgend jaar rond de kerst vervelen… 😉

Tot zover mijn lijstje van deze keer. Een niet al te sprankelend lijstje, maar ik heb goede hoop dat mijn volgende editie beter wordt, want heb onlangs een mooie film gezien en bovendien zit ik nu weer in de goede flow wat series betreft. Zo volgen Jelm en ik momenteel een serie uit IJsland die we erg goed vinden. 🙂

Welke films of series heb jij onlangs gezien?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

9 Comments

 • Reply
  Darina
  29 januari 2020 at 19:10

  Springvloed vond ik ook een geweldige serie. De laatste series die ik keek waren The Crown, Trapped en Gran Hotel.

 • Reply
  Truusje
  29 januari 2020 at 19:57

  Wat toevallig, wij zijn ook bezig met Trapped. We gaan zo de laatste twee afleveringen van seizoen 1 kijken. Zin in! The Crown hebben wij ook net gezien, die komt in mijn volgende lijstje op de blog. 🙂

 • Reply
  Audrey
  30 januari 2020 at 09:09

  Veel Nederlands, zeg! Ik ben wel benieuwd naar Dorst. Simone Kleinsma is echt zo’n vakvrouw, dus benieuwd hoe ze dit doet.

  • Reply
   Truusje
   30 januari 2020 at 09:24

   Ja, ik ben altijd erg nieuwsgierig naar Nederlandse producties, dus ik kijk er veel van. 🙂 En naar Simone Kleinsma in Dorst was ik dus ook erg nieuwsgierig. Ze doet het mega goed, maar het verhaal is vrij bizar. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

 • Reply
  Ilona Wielinga
  30 januari 2020 at 10:26

  Ik heb springvloed direct toegevoegd aan mijn lijst. Ik ben dol op scandinavische crime series! Ik kijk op dit moment Zone Blanche, dit is een franse serie die wat mij betreft ook echt een aanrader is.

  • Reply
   Truusje
   30 januari 2020 at 10:42

   Ah, Zone Blanche hebben wij ook gezien. Vonden we fantastisch! Hoop echt op een derde seizoen. 🙂

 • Reply
  Nikki
  31 januari 2020 at 11:21

  Ik ben benieuwd naar Springvloed, ga ik aan beginnen als ik Grenseland (tip!) uitgekeken heb. Die Nederlandse romcoms bewaar ik ook voor avondjes alleen 😉

  • Reply
   Truusje
   31 januari 2020 at 12:24

   Grenseland kende ik nog niet, maar heb ik even opgezocht. Thanks voor de tip, lijkt me inderdaad het kijken waard. 🙂

 • Reply
  Suzanne
  3 februari 2020 at 17:42

  Wat een leuk lijstje. Zelf heb ik kerst bij Koosje ook gekeken!

 • Laat een berichtje achter