Koken

Sticky ananastaart van mijn oma


Heel Holland Bakt is weer begonnen en daar word ik blij van. Wat een heerlijk programma om te kijken. Ik kan de stress van de bakkers voelen en heb het af en toe met ze te doen. Ik ben niet zo’n type die ervan geniet als er een taart mislukt, ik geniet vooral van de schitterende taarten die wél precies lukken zoals de makers het in hun hoofd hadden. In deze serie moeten de bakkers het stellen zonder Martine Bijl en ik vroeg me af hoe dat zou zijn. Het lijkt me erg moeilijk om iemand te vervangen die zo zijn stempel op een programma heeft gedrukt. Maar ik moet zeggen dat ik vind dat André van Duin het erg leuk doet, echt heel knap!

Door het kijken naar al die ploeterende bakkers, kreeg ik zelf ook helemaal zin om iets lekkers te maken. Ik besloot weer eens een poging te wagen aan de ananastaart die mijn oma vroeger weleens bakte. Welke oma het recept de familie in heeft geholpen is helaas onduidelijk. Volgens mijn zusje en mij komt het recept toch echt van oma van moederskant. Maar mijn vader heeft ons in de war gebracht. Volgens hem kwam oma van moederskant niet verder dan cake en moest het recept dus wel van zijn moeder afkomstig zijn. Hoe het ook zij, het recept zit al tijden in mijn receptenboekje, nog uitgetypt op de typemachine en wel, maar het mislukte bij mij steevast. Inmiddels heb ik het een en ander uitgeprobeerd en heb ik wat kleine aanpassingen gedaan. Daardoor ben ik er nu achter gekomen hoe het wél moet.

Zoet, zoeter, zoetst

Het leuke aan dit recept is dat je na één blik op de ingrediëntenlijst al kunt zien dat het een recept van lang geleden is. Wat een suiker! Dat mocht toen nog gewoon. Rens Kroes zou er een rolberoerte van krijgen. Wat mij betreft een heldere indicatie, want zo weet je meteen zeker dat het écht lekker is. Vandaag deel ik graag het recept voor deze heerlijke sticky ananastaart.

ingredienten

Ingrediënten:

2 eieren
250 gram suiker
150 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
150 ml water
een snufje zout
een handje paneermeel

Voor de garnering:

50 gram boter
100 gram suiker
400 gram ananas
1 ei
100 gram gemalen kokos
2 zakjes vanillesuiker

Wat moet je doen:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Klop twee eieren samen met 250 gram suiker luchtig met de mixer. Voeg daarna 150 ml water toe en mix dit nog even mee.

3. Zeef de bloem het het bakpoeder boven de kom en spatel dit rustig door. Voeg ook het snufje zout toe.

4. Vet een braadslede of een bakvorm (van ongeveer 25 bij 35 cm) in met wat olie. Plaats er daarna een bakpapiertje in de vorm, die dankzij de olie goed op zijn plek blijft. Strooi vervolgens een handje paneermeel in de vorm.

beslag

5. Giet het beslag in de vorm en bak de koek in 20 à 25 minuutjes goudbruin en gaar. Mocht de koek halverwege iets te snel bruin worden, dan kun je deze het beste even afdekken met aluminiumfolie en daarna nog even rustig verder laten bakken.

6. Laat de koek als hij gaar is afkoelen. Snijd intussen een verse ananas aan en snijd 400 gram ananas in blokjes. Wil je liever ananas uit blik gebruiken, dan kan dat ook. Laat het fruit goed uitlekken en verdeel het vervolgens gelijkmatig over de koek.

7. Smelt voor de garnering 50 gram boter in een steelpannetje. Voeg daarna 100 gram suiker en de vanillesuiker toe en roer tot deze is opgelost. Voeg ook het ei toe en roer dit er direct doorheen, zodat het ei geen kans krijgt om te gaan stollen. Doe ook de gemalen kokos erbij en roer tot er een dikke saus ontstaat.

saus

8. Verdeel de kokosmassa over de fijngesneden ananas. Zet de oven op 200 graden en verplaats het rooster iets naar boven. Zet de taart nog een paar minuten in de hete oven tot de bovenkant mooi lichtbruin kleurt.

9. Laat de taart afkoelen in de bakvorm en haal hem er daarna voorzichtig uit. Snijd de taart in vierkante stukken.

Eet smakelijk!

ananastaart-4 ananastaart-5ananastaart-6ananastaart-8ananastaart-7ananastaart-9ananastaart-11


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter