Koken

Oranje soesjes met sinaasappel voor Koningsdag


Ik denk dat ik er vandaag al minstens twaalf opgegeten heb… En gisteren heb ik er ook meerdere naar binnen gepropt. Echt, deze soesjes zijn zó lekker. En ze happen zo makkelijk weg hè? Ze passen precies in mijn mond. Omdat het bijna Koningsdag is heb ik ze van een mierzoet oranje laagje voorzien. Ook heb ik wat sinaasappelrasp toegevoegd. Hartstikke lekker fris bij al dat zoet. Het recept is ontzettend makkelijk, dus ik zou zeggen, probeer het zeker ook eens.
Oranje soesje met sinaasappel 6

Ingrediënten

voor twee bakplaten vol soesjes 

100 ml melk
100 ml water
100 gram boter
100 gram bloem
4 eieren
een snufje zout
de rasp van de schil van twee sinaasappels
500 ml slagroom
4 eetlepels suiker
ongeveer 250 gram poedersuiker
3 à 4 eetlepels water
oranje voedselkleurstof (gele en rode kleurstof mengen kan ook)
Ingredienten

Wat moet je doen:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Voeg het water, de melk en de boter toe aan een steelpannetje. Laat de boter smelten. Het is het beste om ervoor te zorgen dat dit gebeurt voordat het water en de melk koken. Voeg ook het snufje zout toe.
 3. Gooi dan de bloem erbij. Roer goed door zodat er een deegbal ontstaat. Verwarm de deegbal zo’n 1 à 2 minuten op een laag vuur zodat de bloem kan garen. De deegbal kan een beetje aan de pan blijven aankoeken, maar dat is niet erg. Als je de deegbal een beetje in beweging houdt met een houten lepel valt dit erg mee.
 4. Schep het deeg in een kom en schep het een beetje om zodat de ergste hitte verdwijnt.
 5. Voeg dan het eerste ei toe. Blijf net zo lang roeren totdat het ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met de andere eieren.
 6. Rasp de schil van één sinaasappel. Voeg de rasp toe aan het soezenbeslag en roer het erdoor.
 7. Schep het beslag in een spuitzak. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Spuit kleine hoopjes op de plaat. Laat wel voldoende ruimte vrij tussen de hoopjes, want de soesjes zetten flink uit in de oven! Heb je geen spuitzak? Maak dan kleine hoopjes met behulp van twee kleine lepels.
 8. Schuif de plaat voor 15 à 20 minuten de oven in tot je soesjes mooi goudbruin zijn. Zet daarna de oven uit en zet de deur een beetje open. Laat de soesjes eerst tien minuten in de warme oven staan en haal ze er daarna pas uit, dit voorkomt dat ze instorten.
 9. Laat ze daarna nog eventjes buiten de oven afkoelen.
 10. Klop intussen de slagroom stijf met de suiker en de rasp van de schil van de andere sinaasappel. Schep de slagroom in een spuitzak met een klein spuitmondje.
 11. Maak ook het glazuur. Voeg 3 à 4 eetlepels water toe aan de poedersuiker en roer dit goed door. Blijft het heel dik? Voeg dan een extra eetlepeltje water toe. Zorg er in ieder geval voor dat het ook niet te dun wordt, want dan druipt het direct weer van je soesjes af. Geef het glazuur een lekker oranje kleurtje door er een paar druppels voedingskleurstof doorheen te roeren.
 12. Maak met de punt van een mesje een klein gaatje aan de onderkant van elk soesje.
 13. Spuit voorzichtig wat van de sinaasappelslagroom in elk afgekoeld soesje.
 14. Dip de soesjes daarna één voor één in het glazuur. Zet ze daarna even in de koelkast zodat het glazuur een beetje kan uitharden en wat minder plakkerig wordt.

Oranje soesje met sinaasappel 2Oranje soesje met sinaasappel 1
Oranje soesje met sinaasappel 7
Oranje soesje met sinaasappel 9
Oranje soesje met sinaasappel 11
Als je ze ziet wil je ze toch eten? Ik moet bekennen dat ik tijdens het uitwerken van deze blogpost ook alweer mijn gang naar de koelkast heb gemaakt. Ik moet dit maar niet te vaak maken, laten we het daarop houden. Ga jij deze oranje cuties ook maken op de verjaardag van Willem Alexander?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter