Abrikozen, bitterkoekjes en Licor 43: het leek mij een topcombinatie. Perfect voor een mooie, feestelijke tulband voor Koningsdag. Maar die tulband, die kwam er dus niet, want tot drie keer toe lukte het niet om de tulband uit de vorm te krijgen. Hoe secuur ik ook tekeer ging met boter tijdens het invetten, het mocht allemaal niet baten. Even was ik er klaar mee, maar dat duurt bij mij nooit lang. Als ik een bakproject eenmaal in mijn hoofd heb, ga ik negen van de tien keer net zolang door tot het me lukt. De combinatie van smaken liet me simpelweg niet los, dus ik wilde me nog wel aan een vierde poging wagen. Wel besloot ik voor een plan B te gaan: weg met de flauwe tulbandvorm en kom maar door met de cupcakes! Want die zitten gewoon lekker in een papiertje, dus geen stress en gehannes tijdens het storten. En ze zijn ook nog eens super leuk om te zien. Wat wil een mens nog meer? En lekker dat ze waren! Ben je nieuwsgierig naar deze heerlijke bitterkoekjescupcakes met abrikozen en vleugje Licor 43? Hierbij het recept!
Ingrediënten
voor twaalf bitterkoekjescupcakes met abrikozen
85 gram gedroogde abrikozen
50 ml Licor 43
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
80 gram kristalsuiker
2 eieren
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
125 gram bitterkoekjes
voor de frosting:
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
180 gram poedersuiker
3 eetlepels Licor 43
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden en zet een cupcake-bakvorm klaar. Vul de vorm met papieren vormpjes.
- Snijd de gedroogde abrikoosjes in kleine partjes en doe ze in een bakje. Giet de Licor 43 erbij en schep goed om. Laat even wellen.
- Snijd de bitterkoekjes in vieren. Zet even aan de kant tot later gebruik.
- Mix de boter met de kristalsuiker luchtig.
- Voeg dan één voor één de eieren toe en mix ze door het beslag.
- Roer de bloem, het bakpoeder en een snufje zout door elkaar. Voeg toe aan het beslag en mix alles door elkaar tot een mooi egaal cakebeslag.
- Gooi vervolgens de bitterkoekjes en de stukjes abrikoos met de Licor 43 erbij. Spatel goed door het beslag.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Schep de vormpjes net niet helemaal vol, want de cupcakes komen omhoog tijdens het bakken.
- Bak de cupcakes gedurende 20 à 25 minuutjes goudbruin en gaar in het midden van de oven. Check met een houten prikkertje of de cupcakes daadwerkelijk gaar zijn. Komt je prikker er schoon uit? Dan zijn de cupcakes gaar.
- Laat de cupcakes goed afkoelen.
- Maak in de tussentijd de frosting. Klop de boter luchtig met de mixer. Voeg telkens een lepel poedersuiker toe en mix die er goed doorheen. Mix tot slot de Licor 43 erdoor.
- Doe de frosting in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en garneer de volledig afgekoelde cupcakes met de frosting.
Je moet wel van zoet houden, maar als dat het geval is dan zijn deze bitterkoekjescupcakes met abrikozen en Licor 43 echt iets voor jou! Heerlijk om uit te delen op een feestje of om gewoon zomaar op een vrije middag te bakken.
Je kunt ze prima een paar daagjes bewaren in de koelkast, maar het is wel slim om ze voor het serveren eventjes een halfuurtje op kamertemperatuur te laten komen. Dan smaakt zowel de cake als de frosting het lekkerst!
Ga jij deze bitterkoekjescupcakes met abrikozen en Licor 43 ook eens proberen?
Vind je dit recept leuk? Pin ‘m gerust op Pinterest!
No Comments