Koken

Budgetkoken #4 Spruitjesstamppot met zoete aardappel en uienjus


Ook deze week heb ik weer een budgetrecept voor jullie klaarstaan. Ik ging dit keer eens naar de markt en kocht daar een halve kilo spruitjes voor slechts 75 cent. Koopje! Verder waren de zoete aardappelen weer in de aanbieding bij m’n groenteboer, dus ook die gingen mee. Bij de Albert Heijn lette ik op producten met zo’n 35%-sticker. Ik vind het heel goed dat supermarkten zulke stickers op producten plakken, want anders wordt alles maar weggegooid. Zo zonde! Ik kocht runderworstjes met een sticker. Benieuwd naar het recept? En of het ook dit keer lukte om onder de 4 euro te blijven? Scroll dan even verder.

Boodschappen

1 kg zoete aardappelen (groenteboer) – €1,-
500 gram spruitjes (markt) – €0,75
2 uien (groenteboer) – €0,30
2 runderworstjes (Albert  Heijn) – €1,30
1 zakje jus (Albert Heijn) – €0,31

Voor slechts €3,66 haalde ik voldoende boodschappen in huis voor een volwaardige avondmaaltijd vol vitamines voor twee personen. Ik bleef dit keer ruim binnen budget, score! Ik pakte er een paar ‘basis ingrediënten’ uit mijn keukenkastje bij en ging toen aan de slag.
Ingredienten

Ingrediënten

voor twee personen 

1 kg zoete aardappelen
500 gram spruitjes
1 zakje jus
2 uien
2 teentjes knoflook
2 theelepels kerrie
2 rundersaucijzen
een klontje boter (ongeveer 25 gram)
peper en zout

Wat moet je doen:

 1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een ruime pan met water en kook ze in twintig minuutjes gaar.
 2. Snijd de kontjes van de spruitjes af en verwijder de buitenste blaadjes. Kook de spruitjes in acht minuutjes beetgaar.
 3. Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de rundersauzijnen in een kwartiertje gaar. Draai ze af en toe om.
 4. Snijd één ui in halve ringen, voor de jus. Snijd de andere ui fijn voor door de stamppot.
 5. Giet de spruitjes af en verhit een scheutje olie in een wokpan. Knijp hier twee teentjes knoflook boven uit en schep de spruitjes en de fijngesneden ui erbij. Gooi de kerrie erover en wok de spruitjes een paar minuutjes.
 6. Verhit het klontje boter in een steelpannetje. Bak de uiringen eventjes aan. Voeg vervolgens het zakje jus toe en 250 ml water. Breng dit al roerend aan de kook en laat de uienjus nog 1 minuutje zachtjes doorkoken.
 7. Giet de zoete aardappelen af en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Stamp tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
 8. Schep de spruitjes door de zoete aardappelpuree. Serveer de stamppot met de uienjus en rundersaucijzen.

Zoete aardappelstamppot met spruitjes 9
Zoete aardappelstamppot met spruitjes 6
Zoete aardappelstamppot met spruitjes 5
Normaal eet ik eigenlijk nooit jus, maar bij zo’n stamppotje vind ik het wel lekker. De stamppot vulde behoorlijk en smaakte goed. Ook Jelm was er blij mee. 🙂 Het is weer eens wat anders dan hutspot of stamppot boerenkool. Ga jij ‘t ook eens proberen?

Ps. Wil je meer budgeschallenges zien? Lees dan hier deel 1, 2 en 3 terug.


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

 • Reply
  Demi | StudioKOOK
  15 februari 2017 at 16:58

  Deze combinatie van ingrediënten moet ik echt onthouden!

 • Laat een berichtje achter