Koken

Bramenjam met blauwe bessen

Bramenjam met blauwe bessen

Elke zomer ben ik in een pluktuin te vinden. Een kneuterige activiteit, maar wel echt heel erg leuk om te doen. Ook dit jaar liep ik weer langs struiken vol met blauwe bessen. Plukken is echt zo’n klusje waar je uit enthousiasme bijna niet meer mee kunt stoppen, maar na twee emmertjes ben ik toch maar opgehouden. Want ja, die bessen moeten natuurlijk ook allemaal opgegeten worden. Een deel van de bessen verwerkte ik in bramenjam. Bramenjam met blauwe bessen dus!

Bramenjam met blauwe bessen maken

Heb jij weleens zelf jam gemaakt? Ook al zo’n kneuterige activiteit. En geloof mij: mega snel klaar. Je gooit alles in een pan, vlam eronder, vier minuten koken, beetje roeren tussendoor en je hebt jam. Ik gebruikte voor deze bramenjam met blauwe bessen het recept uit het boek van Wimke.

Wil jij deze heerlijke bramenjam met blauwe bessen ook maken? Hierbij het receptje.

Ingredi├źnten

voor ┬▒ twee potten jam

125 gram blauwe bessen
200 gram bramen
200 gram geleisuiker
scheutje citroensap
Bramenjam met blauwe bessen

Wat moet je doen:

  1. Was de bessen en de bramen in een vergiet en dep ze vervolgens voorzichtig droog met een beetje keukenpapier.
  2. Doe het fruit in een pan samen met de geleisuiker. Knijp er een halve citroen boven uit en breng het geheel aan de kook.
  3. Roer goed door en laat vier minuten flink koken.
  4. Schep de jam daarna in glazen potjes en laat afkoelen.

Bramenjam met blauwe bessen
Echt, zelf jam maken is zo gepiept. Geleisuiker kun je gewoon in de supermarkt vinden trouwens. Al met al een leuk klusje en voor je het weet staan er twee potten met heerlijke bramenjam met blauwe bessen voor je neus.

Als je de jam extra lang wilt bewaren is het handig om de potten van de tevoren uit te koken. Droog ze daarna goed af en giet de warme jam erin. Draai de deksels erop en zet de potten vijf minuten op de kop en keer ze daarna weer om. Laat de jam rustig afkoelen. Hierna kun de jam wel een jaar bewaren.

Heb jij weleens zelf jam gemaakt?

Ps. Wil je dit receptje onthouden voor een later moment? Pin m’n plaatsjes dan gerust op Pinterest.

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter