Koken

Wortelspread met feta en cashewnoten


Laatst heb ik op de markt heerlijke smeersels gekocht. De man van die kraam liet me van alles proeven en hield maar niet op. Heel leuk en natuurlijk nam ik wat bakjes mee. Turks brood erbij, heerlijk. Heb er dagen van genoten. Wel nagenoeg alleen helaas, want Jelm beweerde het allemaal weer eens niet te lusten.

Maar van die fijne smeersels, die kun je natuurlijk ook prima zelf maken. Ik kreeg meteen inspiratie en ben aan het experimenteren geslagen. Mijn eerste ideetje pakte gelijk heel goed uit. Ik maakt een heerlijke spread van geroosterde worteltjes met kruiden, wat knoflook, rode ui, cashewnoten en feta. Helemaal niet moeilijk om te maken en vol smaak.

Natuurlijk houd ik dit fijne receptje niet voor mezelf maar deel ik ‘m graag met jou. 🙂

Ingrediënten voor 1 pot wortelspread

250 gram bospenen
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel komijn
een snufje peper
75 gram feta
50 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
3 eetlepels olijfolie

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schrap de bospenen intussen schoon en snijd ze in plakjes.
  2. Leg een stukje bakpapier in een ovenschaaltje. Doe de plakjes wortel in de schaal.
  3. Snipper de ui grof. Hak de knoflook grof.
  4. Doe de ui en de knoflook bij de wortel in de schaal. Gooi het komijnpoeder en het paprikapoeder erover. Breng op smaak met een beetje peper.
  5. Verdeel één eetlepel olijfolie over de groente. Schep alles goed om met een lepel.
  6. Schuif de ovenschaal voor 15 minuten de oven in.
  7. Voeg de inhoud van de ovenschaal daarna toe aan een hoge kom.
  8. Doe ook de feta, de cashewnoten en twee eetlepels olijfolie erbij. Pureer met je staafmixer tot een mooie spread. Is je spread nog niet zo smeuïg? Voeg dan eventueel nog één à twee eetlepels water toe en maal alles nogmaals door.


Ik had tegen Jelm verzwegen dat er feta in deze spread zit, dus wilde hij ‘m wel proeven. Hij vond het heerlijk, ‘t sukkeltje. ♥

De feta is trouwens de reden dat ik geen zout heb toegevoegd aan deze wortelspread, want feta is van zichzelf al behoorlijk zout. Ik heb onlangs een tv-programma gezien over zout en daarvan leerde ik dat mensen eigenlijk slechts twee gram zout per dag nodig hebben. Maar aangezien dat voor bijna niemand te doen is zijn experts overeengekomen dat zes gram zout ook nog door de beugel kan. Eet je structureel te veel zout dan heeft dat allerlei nadelige gevolgen voor je gezondheid. Een interessant onderwerp wat mij betreft. 🙂 Ik kookte al niet zout, maar sinds ik die uitzending gezien heb let ik er nog een beetje extra op. 🙂

Genoeg over zout, terug naar de wortelspread. Echt een aanrader om eens te maken. Leuk om te serveren als er iemand bij je komt eten. Hij doet ‘t ook goed tijdens de lunch of juist bij een barbecue. Weer eens wat anders dan die eeuwige kruidenboter, dacht ik zo.

Wat denk jij van deze wortelspread? En vind jij voeding ook zo’n interessant onderwerp?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter