Koken

Perzik-sinaasappel-kwarktaart


Hoera, mijn allereerste blogpost is een feit! Waar die blogpost over moet gaan? Daar hoefde ik niet lang over na te denken; taart natuurlijk! Feestelijker kan niet én ik ben er zelf dol op. Bij dezen daarom het recept voor een feestelijke frisse kwarktaart in een knallend kleurtje. Hij is niet moeilijk om te maken, maar ziet er net even anders uit dan een standaard kwarktaart.

Bewerkt 3

Ingrediënten:

15 blaadjes gelatine
1 groot blik perziken (820 gram) en 1 klein blikje perziken (225 gram)
100 gram suiker + één eetlepel suiker
300 ml vers geperst sinaasappelsap
200 gram havermoutkoekjes
80 gram roomboter
800 gram volle kwark
2 sinaasappels voor de garnering
125 ml slagroom
eventueel gele en rode voedselkleurstof
eventueel een zakje klopfix

Zo maak je het: 

Stap 1. Week twaalf blaadjes gelatine in een kom met koud water.

Stap 2. Verkruimel de havermoutkoekjes in een keukenmachine of met de hand. Smelt de boter in een steelpannetje. Zet het vuur uit en voeg de koekkruimels toe en roer door.

Stap 3. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en verdeel het koekjesmengsel over de bodem. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast terwijl je verdergaat met het maken van het kwarkmengsel.

Stap 4. Laat de perziken uit het grote blik uitlekken en maal ze fijn in een keukenmachine of blender of gebruik een staafmixer.

Stap 5. Schep de kwark en de 100 gram suiker in een kom en voeg de perzikenpuree toe. Mix met de mixer even door.

Stap 6. Verwarm 150 ml vers sinaasappelsap in een steelpannetje, laten koken is niet nodig. Knijp het vocht uit de gelatineblaadjes en roer de blaadjes door het warme sap. Door gelatine te koken vermindert de werking, dus draai het vuur voor de zekerheid uit voor je de blaadjes toevoegt.

Stap 7. Voeg het sap toe aan het kwarkmengsel. Roer dit even voorzichtig door elkaar met een garde. Hiervoor gebruik ik bewust de mixer niet, omdat ik luchtbelletjes wil voorkomen. Dat staat niet mooi in een kwarktaart. Pak de springvorm er weer bij en voeg het kwarkmengsel toe. Laat de taart minstens drie kwartier opstijven in de koelkast.

Bewerkt 5

Voor de garnering:

Stap 8. Week drie blaadjes gelatine in koud water.

Stap 9. Pureer nu de perziken uit het kleine blikje. Giet 150 ml vers sinaasappelsap in een steelpannetje en zet een bolzeef op de pan. Druk de perzikenpuree door de bolzeef en meng het daarna met het sinaasappelsap. Verwarm het geheel, wederom niet laten koken.

Stap 10. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het mengsel. Roer het heel voorzichtig met een lepel door elkaar, zodat er geen luchtbelletjes ontstaan, want je wilt geen bobbelige bovenkant op je taart. Laat het mengsel kort even afkoelen en giet het vervolgens voorzichtig over de taart. Zet de taart daarna direct terug in de koelkast. Laat de taart minstens vier uur opstijven.

Stap 11. Snijd voor de garnering een sinaasappel in schijfjes. Klop de slagroom stijf met een eetlepel suiker en eventueel een zakje klopfix. Ik vond het leuk om de slagroom een oranje kleurtje te geven, dus ik voegde een aantal druppels gele voedselkleurstof toe, en bracht het daarna voorzichtig op kleur met een paar drupjes rood. Schep de slagroom in een spuitzak en breng sierlijke toefjes aan op de taart.

Eet smakelijk!

Bewerkt 6.1.Bewerkt 9Bewerkt 10Bewerkt 11Bewerkt 13Bewerkt 88


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

  • Reply
    Gerda de Graaf
    15 augustus 2016 at 21:58

    Lijkt me overheerlijk Truusje!

  • Reply
    Verboven arlette
    5 november 2017 at 18:48

    Hoeveel gr zijn de gelatine blaadjes ( het stuk )

    • Reply
      Truusje
      5 november 2017 at 21:17

      De blaadjes wegen 1,67 gram per stuk. 🙂

  • Reply
    Yvonne
    5 november 2017 at 19:19

    Wat is de maat van de springvorm die gebruikt is bij deze hoeveelheid?
    Ziet er erg lekker uit.

    • Reply
      Truusje
      5 november 2017 at 21:19

      Ik heb een springvorm gebruikt met een diameter van 26 cm. Een iets grotere vorm zou eventueel ook kunnen, maar dan wordt de taart ietsje platter.

  • Reply
    RUTTEN FREDDY
    16 juli 2022 at 15:14

    ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven

  • Laat een berichtje achter