Koken

Budgetproof kwarktaart met perzik en slagroom


Een zo goedkoop mogelijke taart maken die ook nog lekker is… Het leek me altijd een leuke uitdaging om me eens aan te wagen. Dit weekend ging ik ermee aan de slag. Ik besloot een kwarktaart te maken, want kwark is natuurlijk een spotgoedkoop ingrediënt. En ik ben zelf gek op kwarktaarten, ook geen onbelangrijk detail. 🙂 Maar alleen kwark is ook net niks, dus er moest natuurlijk ook fruit bij. In de zomer kun je nog weleens voor een spotprijsje een doosje aardbeien scoren, maar in de herfst en winter gaat dat bijvoorbeeld al niet meer lukken. Niet handig dus en daarom heb ik gekozen voor fruit dat het hele jaar door verkrijgbaar is voor een vaste (lage) prijs. Halve perziken uit bik! Verder kocht ik slagroom van het huismerk en trok ik een pak van de goedkoopste koekjes die ik kon vinden (36 cent!) uit het schap. Ik kocht mijn boodschappen bij de Albert Heijn, want hun huismerk verschilt qua prijs nauwelijks iets met winkels als Lidl of Aldi. Ik wilde proberen om zo dicht mogelijk bij de vijf euro uit te komen. Voor minder dan vijf euro is het helaas niet gelukt, maar ik hoefde alsnog niet veel af te rekenen. Voor €6,38 stond er aan het einde van de middag een lekkere kwarktaart voor mijn neus. Ik was hem ook nog eens zo kwijt, want mijn nichtje vierde afgelopen weekend haar verjaardag, dus sprak ik af om de taart mee te nemen. Vier jij binnenkort ook een feestje en lijkt het je wel wat om je gasten een heerlijke zelfgemaakte taart voor te zetten die stiekem eigenlijk helemaal niet zo duur is? Lees dan zeker even verder.
Collage 2

Boodschappenlijstje:

500 gram magere kwark van De Zaanse Hoeve – €0,69
2 x 250 ml verse slagroom van De Zaanse Hoeve – €1,34
een pakje met 12 blaadjes gelatine – €0,88
1 pak met basic theebiscuitjes – €0,36
1 groot blik halve perziken op siroop – €1,24
een pakje roomboter van 125 gram van het AH-huismerk – €0,99
een zak AH basic kristalsuiker van 1,5 kg – €0,88

Totaal: €6,38

Ik heb de boter en de suiker nu meegerekend in de kosten, maar volgens mij hebben de meeste mensen boter en suiker standaard wel in huis. In dat geval pakt de taart nog voordeliger voor je uit! 🙂

Ingrediënten

150 gram biscuitjes
75 gram roomboter
500 gram magere kwark
375 ml slagroom
100 gram suiker + 2 eetlepels
12 blaadjes gelatine
1 groot blik halve perziken (820 gram)
eventueel een snufje kaneel
eventueel een paar geschaafde amandelen
Ingredienten 3

Wat moet je doen:

  1. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier. Ik gebruikte een vorm van 23 cm, maar je zou eventueel ook een iets grotere vorm kunnen gebruiken. Dan wordt je taart alleen wel een klein beetje platter.
  2. Verkruimel de koekjes met de hand of met een keukenmachinetje. Om de bodem extra lekker te maken voegde ik een eetlepel suiker en een snufje kaneel toe. Kaneel heeft iedereen wel in huis toch? Dus dat kost je als het goed is niets extra’s. Het maakt de taart wel extra lekker! Roer dit door de koekruimels.
  3. Laat de boter smelten. Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels. Roer alles goed door. Schep het koekmengsel in de springvorm en verdeel het. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm daarna even weg in de koelkast.
  4. Laat de blaadjes gelatine weken in kom met koud water.
  5. Haal de perziken uit het blik. Gooi de siroop niet meteen weg, maar bewaar die nog even. Houd twee perziken apart voor de garnering. Pureer de rest van de perziken fijn met een keukenmachinetje of met de staafmixer.
  6. Schep de kwark in een kom samen met 100 gram suiker. Voeg ook de perzikpuree toe. Mix alles door elkaar met een mixer.
  7. Verwarm een klein scheutje van de siroop uit het blik in een pannetje op laag vuur. Knijp de blaadjes gelatine één voor één een beetje uit en roer ze door de warme siroop zodat ze oplossen. Zet het vuur daarna uit en laat het mengsel een klein beetje afkoelen.
  8. Klop ondertussen 250 ml van de slagroom lobbig. Schep de slagroom bij de kwark met de perzikpuree en giet ook de siroop met gelatine erbij. Mix alles nog even kort door met de mixer, op een lage stand.
  9. Giet het kwarkmengsel daarna op de koekjesbodem in de springvorm. Laat de taart minstens drie uur opstijven in de koelkast.Ga de taart pas garneren als hij opgesteven is.
  10. Klop voor de garnering de overige slagroom stijf met één eetlepel suiker. Gebruik eventueel een zakje klopfix als je de taart past later wilt serveren. Spuit toefjes op de taart.
  11. Snijd de twee overgebleven perzikhelften in plakjes. Garneer de taart daarmee.
  12. Ik kwam in mijn keukenkastje nog een doosje met met geschaafde amandelen tegen. Ik strooide er een paar over de stukjes perzik om de taart er extra feestelijk uit te laten zien. Hij was immers voor een verjaardag bedoeld en het oog wil ook wat. 😉

Perzik kwarktaart 3
Perzik kwarktaart 6
Perzik kwarktaart 15
Perzik kwarktaart 29
Perzik kwarktaart 21
Perzik kwarktaart 27
Perzik kwarktaart 5
Als je ‘m ziet zou je niet meteen zeggen dat het een taart is van de goedkoopste ingrediënten uit de Albert Heijn, of wel? Aan de smaak valt het ook niet te ontdekken, want deze kwarktaart is hartstikke lekker. Althans, dat vind ikzelf. 🙂 Hij is lekker zoet en ook de bodem viel me niet tegen. Ik ga hem zeker nog eens maken!

Lijkt jou het ook leuk om deze budgettopper een keer te maken? Mocht je tot actie overgaan, deel het resultaat dan zeker even met me op social media. Eet smakelijk!

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Guus rauwerda
    12 september 2017 at 16:37

    Lekker hoeft niet altijd duur te zijn

  • Reply
    Lianne
    12 september 2017 at 22:33

    Oh, wat een leuk idee! Het ziet er ook enorm lekker uit! Die geschaafde amandeltjes maken het echt af, maar wil je het goedkoop houden, dan zou ik ze inderdaad weglaten.

    • Reply
      Truusje
      13 september 2017 at 11:01

      Dankjewel voor het compliment. 🙂 Ja, dat klopt van die amandeltjes, die zijn duur hè? Het is dat ik er nog een paar in mijn voorraadkastje tegenkwam, maar anders had ik ze inderdaad geskipt. 😉

    Laat een berichtje achter