Koken

Budgetkoken #3 Spaghetti met verse tomatensaus en gehaktballetjes


De afgelopen twee weken hield ik me op donderdag bezig met de budgetchallenge en die uitdaging ben ik nog niet zat. Dus ook deze donderdag heb ik weer een poging gedaan om een complete maaltijd voor minstens twee personen op tafel te zetten, zonder meer dan vier euro uit te geven. Vandaag ging ik voor het ultieme Lady-en-de-Vagebond-food; spaghetti met gehaktballetjes. Althans ik associeer dat gerecht direct met die klassieke Disneyfilm. Ik zie die honden nog zitten bij kaarslicht, terwijl ze spaghetti-sliertjes naar binnen slurpen. Zou Hermie ook wel willen, haha. Hij gunt haar het laatste balletje, ach ja, sommige dingen uit je jeugd vergeet je gewoon nooit meer….

Hoe dan ook, behalve spaghetti met balletjes maakte ik ook zelf een tomatensaus van verse tomaten. Ik had graag nog wat extra groente willen serveren, maar dat ging voor die vier euro echt niet meer lukken. Toch vind ik ook deze challenge geslaagd, want lekker was het zeker. Waar ik die vier euro precies aan besteed heb? Ik deel het hieronder met je.

Boodschappen

4 tomaten (Albert Heijn) – €1,15
1 klein blikje tomatenpuree (Albert Heijn) – €0,14
300 gram half-om-half gehakt (Albert Heijn) – €1,69
1 ui (groenteboer) –  €0,10
500 gram volkorenspaghetti (Aldi) – €0,89

Het scheelde niet veel, maar ik bleef weer precies binnen budget. Verder gebruikte ik nog een paar ‘basisingrediënten’ uit mijn keukenkastje zoals peper, zout, knoflook en een bouillonblokje. In mijn koelkast heb ik altijd een potje zongedroogde tomaatjes staan en daarvan heb ik bovendien een paar gebruikt voor door het gehakt. Ik weet niet zeker of dat eigenlijk wel volgens de regels is, maar vooruit, want lekker is het wel.
Ingredienten

Ingrediënten

voor de tomatensaus

4 tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
2 tenen knoflook
1 ui
4 theelepels Italiaanse kruiden
peper en zout
1 theelepel suiker
wat bouillon

voor de gehaktballetjes

300 gram half-om-half gehakt
2 tenen knoflook
4 zongedroogde tomaatjes
1 eetlepel Italiaanse kruiden
peper en zout
een handje paneermeel

verder nog nodig

200 gram spaghetti (gebaseerd op twee flinke eters zoals Jelm en ik)
wat olijfolie

Wat moet je doen:

  1. Zet een ruime pan met water op het vuur. Breng aan de kook en gooi er een bouillonblokje bij.
  2. Snipper de ui heel fijn en snijd de tomaten in stukjes. Je kunt ervoor kiezen om eerst het velletje te verwijderen, maar dat doe ik zelf eigenlijk nooit. Ben ik gewoon te lui voor. 😉
  3. Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak de uitjes even aan. Pers na ongeveer twee minuutjes de knoflook uit boven de pan. Bak dit even mee. Voeg daarna de Italiaanse kruiden en de tomatenpuree toe. Bak even mee en voeg tenslotte de stukjes tomaat toe.
  4. Pak er een soeplepel bij en giet wat bouillon bij de tomatensaus. Zet het vuur zachtjes en laat de saus lekker een half uurtje pruttelen. Voeg af en toe wat nieuwe bouillon toe om te voorkomen dat de saus droog kookt. Gooi de rest van de bouillon niet weg, want die kun je nog gebruiken om de spaghetti in te koken.
  5. Terwijl de saus pruttelt kun je de gehaktballetjes maken. Gooi het gehakt in een kom en voeg de Italiaanse kruiden, peper, zout en een handje paneermeel toe. Pers ook twee teentjes knoflook uit en voeg dit toe aan het gehakt. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en gooi dit er ook bij.
  6. Kneed het gehakt goed door en draai er gehaktballetjes van. Ik ging voor twaalf stuks.
  7. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de balletjes toe. Bak ze eerst rondom bruin en zet daarna het vuur lager. Waarschijnlijk zijn ze in een minuut of tien gaar, maar als je iets grotere balletjes hebt gemaakt zal het een paar minuutjes extra kosten. Ikzelf doe vaak de deksel even op de pan, zo weet ik zeker dat ze goed garen.
  8. Breng de bouillon weer aan de kook en voeg de spaghetti toe. Laat de spaghetti koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mijn volkorenspaghetti van de Aldi liet ik negen minuutjes koken.
  9. Als je een extra fijne saus wilt kun je je tomatensaus in een hoge beker scheppen en even fijnmalen met een staafmixer. Ikzelf vind een iets grovere saus wel lekker, dus ik sloeg die stap over.
  10. Verdeel de spaghetti over de borden en schep er rijkelijk saus overheen. Leg er wat gehaktballetjes bij, strooi er ter garnering nog wat Italiaanse kruiden over en klaar is je Lady-en-de-Vagebond-food!

Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes 7Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes 3
Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes 8 Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes 10
Ook al is deze maaltijd vrij simpel gebleven, aan smaak ontbrak het in ieder geval niet. Verse tomatensaus is toch het allerlekkerste vind ik en zoveel werk is het niet om te maken. Als ik niet aan een budget gebonden was, dan had ik er denk ik nog een salade bij geserveerd. Want qua groentehoeveelheid loopt het niet over vandaag. Het is een kwestie van keuzes maken tijdens zo’n challenge. Witte spaghetti was natuurlijk het allergoedkoopste geweest, maar daar geef ik persoonlijk niet de voorkeur aan. Er zit praktisch niks in, vandaar dat ik toch voor volkoren pasta heb gekozen, ook al kost dat ietsje meer. Ook had ik geen geld meer over om wat kaas te kopen, maar ik moet zeggen dat ik dat bij deze maaltijd niet eens zo heel erg heb gemist. Deze pasta is al lekker genoeg van zichzelf. De gehaktballetjes maken het af. Lekker kruidig en vol knoflook. Wel een beetje saai hè, net als vorige week alweer gehaktballetjes. Maar ik vond ze goed bij dit gerecht passen, en ach, gehaktballetjes doen het altijd goed vind ik. Mocht je liever biologisch vlees willen eten, dan kun je natuurlijk ook daarvoor kiezen. Je zult de challenge dan niet halen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet altijd.

Ga jij deze heerlijke spaghetti met balletjes en verse tomatensaus ook eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter