Koken

No bake sinaasappelcheesecake met speculaas en pepernoten


Normaal gesproken pak ik de kerstspullen er pas bij nadat Sinterklaas vertrokken is. Maar op de een of andere manier weet ik niet of ik dat red dit jaar. Ik heb zo’n zin om het huis nu al in kerstsferen te brengen! Geen idee waardoor dat komt. Het grauwe weer misschien? Hoe dan ook, ik moet me nog even inhouden van mezelf en eerst aandacht besteden aan de laatste Sinterklaasrecepten die ik nog wil publiceren.

De blogpost van vandaag is daar een van. Ik maakte een sinaasappelcheesecake die niet de oven in hoeft. Lekker makkelijk en daarbij een stuk minder lastig dan cheesecakes die wel gebakken moeten worden. Die worden bij mij nooit echt een plaatje zeg maar.

Voor de bodem gebruikte ik speculaasjes en pepernoten. Ik kon maar niet kiezen en opeens bedacht ik mij dat kiezen eigenlijk ook helemaal niet hoeft. Allebei kan prima! Ik garneerde de taart dan ook met zowel speculaasjes als pepernoten. En wat schijfjes verse sinaasappel. Kortom, een ideale taart om de serveren tijdens het Sinterklaasfeest.

Wil je het recept weten? Scroll dan naar onderen.

Ingrediënten

voor de bodem:

90 gram kruidnoten
90 gram speculaasjes
65 gram boter (gesmolten)

voor de cheesecakevulling:

600 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
250 ml slagroom
100 gram suiker
1 sinaasappel (rasp en sap)
5 gelatineblaadjes
1 theelepel vanille-extract

voor de garnering:

1 à 2 sinaasappels
een paar speculaasjes
een handje kruidnoten

Wat moet je doen:

 1. Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 23 cm) met bakpapier.
 2. Maal de kruidnoten en de speculaasjes tot kruim met behulp van een keukenmachinetje. Smelt de boter.
 3. Roer de gesmolten boter door de kruimels. Schep het mengsel in de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm daarna weg in de koelkast en ga verder met het maken van de vulling.
 4. Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water.
 5. Klop de slagroom stijf. Voeg tijdens het mixen geleidelijk de suiker toe.
 6. Boen de sinaasappel schoon onder de kraan en droog ‘m goed af. Rasp vervolgens de schil. Voeg dit toe aan de slagroom. Doe ook het vanille-extract erbij en mix dit nog kort even door.
 7. Voeg in gedeeltes de roomkaas toe aan de slagroom en mix tot een egaal, romig mengsel.
 8. Pers de sinaasappel uit. Doe het sap in een pannetje en verwarm dit tot tegen de kook aan.
 9. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze één voor één door het warme sinaasappelsap.
 10. Voeg het sap daarna al mixend toe aan het slagroom-roomkaasmengsel.
 11. Pak de springvorm er weer bij en giet de vulling op de speculaas-kruidnotenbodem.
 12. Laat de sinaasappelcheesecake minstens 3 uren opstijven in de koelkast.
 13. Is de taart goed stijf? Dan kun je voorzichtig de springvorm verwijderen. Ik snijd altijd met een scherp mesje even langs de rand, zodat ik zeker weet dat de taart goed uit de vorm komt en niet aan de springvorm blijft plakken.
 14. Snijd voor de garnering 1 à 2 sinaasappels in plakjes. Snijd de schil voorzichtig weg. Verdeel de plakjes sinaasappel over de taart.
 15. Snijd een aantal speculaasjes door de helft. Garneer de sinaasappelcheesecake met wat halve speculaasjes en wat kruidnoten.

Wil je de taart een dag van tevoren maken? Dat kan prima. Ik zou de garnering alleen wel pas vlak voor het serveren toevoegen. Anders worden de speculaasjes en de pepernootjes gauw zacht, dat is natuurlijk jammer. 😉

Wat denk jij van deze sinaasappelcheesecake? Feestelijk toch? Mocht je het recept leuk vinden, pin ‘t dan op Pinterest. 🙂

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter