Koken

Chocolade mokka taartjes


Zondag, bakdag! Ik heb me een tijdje geleden voorgenomen om elke zondag een lekker bakrecept te delen op de blog. Tot op heden was het er niet van gekomen, maar vanaf vandaag begin ik ermee en hopelijk lukt het me om elke zondag een nieuwe editie tevoorschijn te toveren. Ik begin in ieder geval goed en trap af met chocolade mokka taartjes naar recept van Gwen, oud-deelnemer van Heel Holland Bakt.

Volg jij het huidige seizoen ook? Ik wel en vind het nog steeds erg leuk om te zien. Wat maken ze mooie dingen. Ingewikkelde dingen ook. Ik houd ook heel erg van bakken, maar al te uitdagende dingen sla ik liever over. Ik ben meer van de lekkere cakes, brownies, kwarktaarten, meringues, soezen, en appeltaarten. Koekjes lukt ook nog wel. Maar echt dat hele priegelige, dat is niet aan mij besteed.

Maar voor het bakrecept van vandaag ben ik een keertje buiten mijn comfortzone gegaan. Ik heb namelijk suikersiroop gemaakt. Dat is op zichzelf niet zo ingewikkeld, maar daarvoor heb je wel een speciale thermometer nodig en die had ik niet. Maar zoals dat gaat met hobby’s breid je je collectie steeds een beetje verder uit en wil je toch stiekem af en toe dingen proberen die je eerst te veel gedoe leken. Dus fietste ik toch maar naar de kookwinkel om zo’n thermometer aan te schaffen.

Vond het nog best wel een uitdaging, dit recept, want tijdens mijn eerste twee pogingen werd de suikersiroop veel te snel hard en kwamen er dikke klonten in mijn botercrème. Beetje jammer. Maar ik geef niet graag op en dus waagde ik nog een derde poging. Toen had ik het trucje door en lukte het wel. Altijd leuk toch, zo’n kleine overwinning in de keuken. 😉

Maar genoeg getypt, op naar het recept. 

Ingrediënten

voor zes chocolade mokka taartjes:

voor de chocoladecakejes:

80 gram roomboter
100 gram pure chocolade
70 gram poedersuiker
40 gram patentbloem
2 eieren
snufje zout

voor de mokkacrème:

150 gram kristalsuiker
50 ml water
100 gram ei
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
1 à 2 zakjes espresso-poeder

Wat moet je doen:

  1. Begin met het bakken van de chocoladecakejes. Verwarm de oven voor op 200 graden, stand hete lucht. Vet een muffinvorm lichtjes in met een bakspray.
  2. Laat de boter rustig smelten op een laag vuurtje en voeg de chocolade in stukjes toe. Roer zachtjes door tot alles gesmolten is. Dit kun je ook au bain-marie doen, moet officieel zelfs, maar daar had ik niet zo’n zin in. 😉 
  3. Mix het ei met het zout en de poedersuiker tot het licht begint te schuimen. Mix vervolgens de bloem erdoorheen en tot slot het mengsel van de gesmolten boter en chocolade.
  4. Verdeel het beslag over de muffinvorm en vul tot ongeveer 1 cm hoog. Ik hield wat beslag over en heb de cakejes daarom ietsje hoger gemaakt. In het kader van: weggooien is zonde. 
  5. Bak de cakejes in 3 à 4 minuten gaar en laat volledig afkoelen. Die baktijd van Gwen ging voor mij niet helemaal op moet ik zeggen, mijn cakejes deden er ongeveer tien minuutjes over om gaar te worden. Ik zou zeggen, kijk het even aan en houd ze goed in de gaten.
  6. Laat ze na het bakken volledig afkoelen en wip ze daarna uit de bakvorm.

Ga vervolgens verder met het maken van de mokkacrème.

  1. Breng de suiker met het water rustig aan de kook tot 121 °C. Mix ondertussen de eieren heel goed luchtig in een kom. Neem hier even de tijd voor.
  2. Als de siroop 121 °C is giet je deze al kloppend bij de eieren. Doe dit heel rustig en beetje bij beetje. Als je teveel siroop erbij giet krijg je al snel klonten. Het is ook echt belangrijk dat de eieren goed luchtig geklopt zijn, anders kun je ook klonten krijgen. Mix op hoge snelheid om de crème af te koelen.
  3. Als de mengkom niet meer warm aanvoelt voeg je de boter toe (mag gewoon in 1 keer) en klop je het geheel weer snel tot de botercrème in enkele minuten klaar is.
  4. Breng tot slot op smaak met het espressopoeder. Ik gebruikte twee zakjes. Mix dit goed door de botercrème.
  5. Doe de mokkacrème in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  6. Spuit een toef mokkacrème op zes van de cakejes. Druk dan lichtjes overal een tweede cakeje bovenop. Maak de cakejes af met een toef mokkacrème op de bovenkant.
  7. Decoreer de chocolade mokka taartjes met wat geschaafde chocolade.


Mijn mokkacrème werd nog steeds niet zo perfect als bij Gwen, maar oefening baart kunst.

Het zijn vrij zware taartjes, maar wel lekker van smaak. Leuk om eens gemaakt te hebben. Mijn mixer zat naderhand wel onder de suikersiroop, maar vooruit. Alles om te voorkomen dat mijn crème weer vol klonten zou eindigen. Zo zonde vond ik dat. As je een keukenmachine hebt gaat het makkelijker denk ik.

De suikersiroop is trouwens wel ontzettend heet, dus pas op voor je vingers!

Wat denk jij van deze chocolade mokka taartjes? En vind jij het ook leuk om af en toe een recept uit te proberen die ietsje ‘moeilijker’ is dan je gewend bent?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

7 Comments

  • Reply
    Kelly
    2 februari 2020 at 18:36

    Oh wat heerlijk! Prachtige foto’s ook. 🙂

    • Reply
      Truusje
      2 februari 2020 at 19:29

      Dankjewel!

  • Reply
    Audrey
    3 februari 2020 at 09:11

    Die zien er echt goed uit! Ik ben de laatste tijd bewust bezig met meer uitdaging zoeken in het bakken, en dat vind ik eigenlijk verrassend leuk 🙂

    • Reply
      Truusje
      3 februari 2020 at 09:48

      Ah, wat leuk, dan is dit recept denk ik net iets voor jou!

  • Reply
    Rachel
    3 februari 2020 at 11:02

    oh het ziet er mega lekker uit zeg, thanks voor het delen!

  • Reply
    Suzanne
    3 februari 2020 at 17:41

    Oeh dit ziet er echt heerlijk uit!

  • Reply
    Rosanne
    4 februari 2020 at 11:19

    Oh dit ziet er zo zo lekker uit! Heb ze gelijk opgeslagen!

  • Laat een berichtje achter