Koken

Citroen-mascarponemousse met amaretticrunch


Heb je mijn Pinterest-pagina al eens bekeken? Niet doen op een lege maag zou ik zeggen, want ik heb eigenlijk alleen maar lekkere dingen opgeslagen. Vooral het bord toetjes vind ik een hit. Er is zoveel inspiratie te vinden! Een hele tijd geleden kwam ik een foto tegen met daarop een heerlijk toetje met citroen. Precieze titel: citroen-mascarponemousse met amaretticrunch. Die naam alleen al… Dat kan toch niet anders dan fantastisch zijn?

Het recept is afkomstig van Janneke Philippi en heeft in het tijdschrift Delicious gestaan. Het toetje stond al tijden op mijn lijstje om eens te proberen en vanmorgen heb ik dat fijne klusje eens even geklaard. Klinkt dit recept jou ook goed in de oren? Natuurlijk deel ik het graag met je.

Ingrediënten

voor vier kleine toetjes 

250 gram mascarpone
50 ml slagroom
100 gram suiker
2 blaadjes gelatine
2 citroenen
amaretti morbidi koekjes

Wat moet je doen:

  1. Week de blaadjes gelatine een minuut of vijf in koud water.
  2. Boen één citroen schoon en rasp de schil er vanaf. Pers de vrucht daarna uit. Pers ook de andere citroen uit.
  3. Doe de rasp en het sap van de citroenen in een pannetje. Voeg 75 gram van de suiker toe.
  4. Breng tegen de kook aan en roer ondertussen af en toe door.
  5. Zet het vuur uit en knijp de blaadjes gelatine uit. Roer ze één voor één door het warme sap. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Klop de mascarpone samen met de slagroom tot een mooie crème.
  7. Giet voorzichtig het citroensap erbij en blijf ondertussen rustig mixen.
  8. Verdeel de mousse over vier glaasjes en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast.
  9. Verwarm in een pan de overgebleven suiker (25 gram) en één eetlepel water. Verwarm dit rustig tot er een mooie heldere suikersiroop ontstaat. Laat de suikersiroop op iets hoger vuur kleuren tot goudbruine karamel. Roer niet, maar schud de pan af en toe.
  10. Verkruimel de koekjes. Leg de koekkruimels op een stuk bakpapier.
  11. Schenk de warme karamel erover en laat afkoelen. Breek daarna de karamel voorzichtig in stukjes.
  12. Bestrooi de toetjes vlak voor het serveren met de amaretticrunch.


Karamel maken doe ik bijna nooit en ik begin me af te vragen waarom eigenlijk niet. Want het is hartstikke geinig en voor je het weet is het klaar. En je kunt er leuke dingen mee doen, zoals bijvoorbeeld bij dit recept. Die kruimels van Italiaanse koekjes met daaroverheen karamel… Dat is dus echt een aanrader. Geeft op een simpele manier net even iets extra’s.

En dat zoetige is natuurlijk heel erg lekker in combinatie met die friszure citroen-mascarponemousse. Top combinatie. Mijn zusje komt vanavond eten, dus die heeft mazzel. 🙂

Wat denk jij van deze citroen-mascarponemousse?


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Audrey
    27 februari 2020 at 08:57

    Ik maak best vaak karamel en ben er dol op. Ik hou ook heel erg van citroen en toch had ik nog nooit bedacht om het te combineren, haha!

    • Reply
      Truusje
      27 februari 2020 at 09:31

      Ik ook niet meteen, maar het is een heerlijke combinatie. Volgens mij echt iets voor jou. 🙂

  • Reply
    Rosanne
    27 februari 2020 at 13:33

    Ohhhh dit ziet er zo lekker uit weer! Al je recepten sla ik op om te maken hoor haha!

    • Reply
      Truusje
      28 februari 2020 at 10:30

      Wat leuk!

    Laat een berichtje achter